Har ikke tid til å behandle søknader om adopsjon

I Stange kommune kan det ta to år bare å bli godkjent som adoptivforeldre.

 FORTVILER:  Helle Norunn Tenningås, varaordfører Stange, fortilver over den lange ventetida i kommunen. Selv søkte hun om adopsjon i 2003, men gravid rett før hun fikk beskjed om at hun var blitt tildelt et adoptivbarn. Foto: Hanne Stine Kjemphei / Dagbladet
FORTVILER: Helle Norunn Tenningås, varaordfører Stange, fortilver over den lange ventetida i kommunen. Selv søkte hun om adopsjon i 2003, men gravid rett før hun fikk beskjed om at hun var blitt tildelt et adoptivbarn. Foto: Hanne Stine Kjemphei / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet Magasinet kunne for tre uker siden avsløre at hvor du bor faktisk kan avgjøre om du får adoptere eller ikke. Det samme gjelder hvor lang ventetiden blir. Før du i det hele tatt kan stille seg deg i kø for adopsjon, må du bli godkjent som skikket til å bli forelder.

Du må ha fire samtaler med barnevernet, som deretter utarbeider en sosialrapport. Blir du godkjent, får du et forhåndssamtykke som varer i maksimalt fire år før det må fornyes. Dette skal i utgangspunktet ta tre til fire måneder. I Stange kommune kan det ta hele to år.

Leder for barneverntjenesten i Stange, Thilla Marie Nerly Lerberg, sier det handler om en priotering ut fra knappe ressurser. I 2010 mottok de 140 meldinger om mulig omsorgssvikt. Arbeidet skal fordeles på 9,8 stillinger.

- Det å utarbeide en sosialrapport er en omfattende prosess, og den tar jo tid. Da ser vi oss nødt til å prioritere omsorgssviktsakene, sier Lerberg til Dagbladet.  

Sårbart system Det økte påtrykket har igjen ført til flere sykemeldinger, som gjør dem svært sårbare.

- Om en person har hatt samtaler med adoptivsøkere, så er det jo bare den personen som kan skrive rapporten, sier Lerberg. 

Om du blir godkjent som adoptivforelder, må du stille deg i den lange køen til giverlandet. Mange venter i fire-fem år for å få tildelt adoptivbarn. Dermed kan den totale ventetiden i Stange kommune bli syv år eller mer.

Varaordfører Helle Norunn Tenningås i Stange fortviler over at ventetiden har blitt så lang i kommunen. Tenningås og mannen har selv vært gjennom adopsjonssystemet og kjent prosessen på kroppen.  

- Vi vet hvor fortvilende dette kan være og hvilken psykisk påkjenning det er. Ofte har man jo brukt mange år i forveien på å forsøke å få barn selv, sier Tenningås.  
 
- Ikke akseptabelt Morten Stephansen i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) reagerer på situasjonen i Stange.

- Det er ikke akseptabelt, slik jeg ser det. Det er snakk om en lovpålagt oppgave. Familiene det gjelder har mulighet for å klage på en så lang behandlingstid. Forvaltningsloven sier at enhver sak skal tas til behandling uten ugrunnet opphold. Det må kommunene ha som utgangspunkt i sin planlegging av hvordan oppgavene skal løses, sier Stephansen til Dagbladet.

Stephansen sier kommunene må vurdere eventuelle andre alternativer for å korte ned på ventetida.
 
 - Så lenge det er slik at kommunene har denne oppgaven, er det en god løsning at barnevernstjenesten har ansvaret, men da må kommunen sørge for at de har nok ressurser til å ta seg av oppgaven. Ellers kan man tildele oppgaven til andre instanser som sosialkontoret eller kanskje velge interkommunale løsninger, sier Stephansen.

- Ikke uvillighet Stange kommune er ikke unik på noe vis. Landets største adopsjonsforening, Adopsjonsforum, mottar en rekke klager fra forskjellige kommuner om lang ventetid for å få forhåndssamtykke, og i fjor var det mange foreldre som hadde ventet i over halvannet år på godkjenning.

- Det handler ikke om uvillighet, men det handler om en prioritering i barnevernet, som ser seg nødt til å ta seg av krisesakene først. Men kommunen er jo pålagt å utrede adopsjonssaker, også, sier Nordby.

Gjennomsnittlig ventetid for forhåndssamtykke var i 2010 åtte måneder, ifølge tall fra Adopsjonsforum. Nordby sier det i noen tilfeller handler om at kommunen sjelden behandler denne typen saker.

- I noen småkommuner kan det gå mellom fem og ti år fra hver gang de får inn en adopsjonssak, som gjør at de mangler den rette kompetansen, sier Nordby.

 OVERBELASTET:  Leder for barnevernstjenesten, Thilla Marie Nerly Lerberg, sier barnevernstjenesten ser seg nødt til å nedprioritere søknadene. De har derfor søkt Fylkesmannen om ytterligere tre stillinger. - Jeg håper vi får nok kapasitet. Vi liker jo å drive med adopsjonssøknadene, sier Lerberg.
OVERBELASTET: Leder for barnevernstjenesten, Thilla Marie Nerly Lerberg, sier barnevernstjenesten ser seg nødt til å nedprioritere søknadene. De har derfor søkt Fylkesmannen om ytterligere tre stillinger. - Jeg håper vi får nok kapasitet. Vi liker jo å drive med adopsjonssøknadene, sier Lerberg. Vis mer