Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Har ikke tillit til Bondevik

Tove Løvlie Emilsen, mor til savnede Stefan (23), orket hun ikke mer av uvissheten og tausheten fra norsk UD. Nå har hun og familien reist til Thailand for å lete selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Tove Løvli Emilsen reiste denne uka fra Rørvik i Nord-Trøndelag til katastroferammede Khao Lak i Thailand. Hit er hun og familien kommet for å tilegne seg det de aldri fikk fra utenriksdepartementet og ambassaden i Bangkok: Informasjon om sønnen Stefan (23), Star Tour-entertainer ved Blue Village Pakarang, hvor mange nordmenn er savnet.

I dag kommer statsminister Kjell Magne Bondevik Bangkok, for å treffe Thailands konge og statsminister. Mandag møter han norske pårørende i Phuket. Det blir ikke nødvendigvis noen varm velkomst. Tove Løvli Emilsen sier hun er bitter, etter å ha erfart norske myndigheter etter tsunamien 26. desember:

-  Jeg har ikke tillit til statsminister Kjell Magne Bondevik og hva har vi egentlig norsk UD for? Det lurer jeg på, sier Løvlie Emilsen. -  Jeg har forståelse for at de ikke har kompetanse på katastrofesituasjoner. Men da burde de ha innhentet det. Systemet har ikke fungert i det hele tatt. Det er jo derfor vi er her. Jeg syns myndighetene har glemt å ivareta oss som ble sittende hjemme i Norge, sier hun.

-  Har du tillit til statsminister Bondevik etter alt som er skjedd?

-  Nei, jeg har ikke det, svarer hun raskt.

Tilfeldig hjelp

Tove Løvli Emilsen har aldri sluttet å undre seg over hvor konsekvent UD har mislyktes i å hjelpe henne. Hjelp har familien fått fra alle andre enn de som har hatt ansvaret: En tilfeldig politimann, en thailandsk venn av Stefan, hans kjæreste som overlevde, pårørendekontoret og sjømannspresten i Phuket.

-  Hjemme advarte UD oss mot å reise ned til Thailand, fordi vi kunne forstyrre letearbeidet. Så kommer vi ned, og så er det ingen som leter. Feriestedet hvor Stefan forsvant er så å si jevnet med jorda av bulldosere. Gjenoppbyggingen er i full gang. Kunne ikke UD i det minste tatt en telefon og fortalt oss om dette? spør Løvli Emilsen.

De tre ukene etter flodbølgens angrep, har de ringt UD utallige ganger, uten å ha opplevd å ha blitt tatt seriøst.

-  UD har ikke ringt oss tilbake én gang siden katastrofen inntraff. Ikke én telefon! Kunne de ikke i det minste ringt meg jevnlig og fortalt at det ikke er noe nytt om Stefan? spør hans mor.

Før avreisen til Thailand, kontaktet de UD en siste gang.

-  Jeg ble fortalt at UDs pårørende-kontor dessverre var nedlagt, og at jeg måtte kontakte Kripos hvis jeg lurte på noe, forteller hun. Kripos sitt hovedansvar i Thailand er identifisering av avdøde, ikke kontakt med pårørende.

Da de torsdag kveld landet i Phuket, fikk de øye på de nordiske flaggene på utgangsdøra.

-  Det sto folk der - med flagg på brystet - og tok imot svensker og dansker. Her var vi. Men det var ingen som tok imot dem som kom fra Norge, forteller Løvli Emilsen.

-  Vet ingenting

Det siste de vet er at Stefan sto på en minibuss, som raste av gårde med strømmen. Kjæresten overlevde, men ble hardt skadet. For å forhindre at hun reiste tilbake fra sykehuset for å lete etter kjæresten, fortalte en kollega henne - ifølge Løvli Emilsen - at Stefan var sett i live. Ryktet nådde til slutt Norge, og hun Star Tour sjekke det. Etter noen timer fikk hun beskjed om at Stefan faktisk levde.

-  Jeg var overlykkelig og ringte hele familien, forteller moren.

Noen timer seinere ringte Star Tour og beklaget. De hadde snakket med kjæresten. Stefan var fortsatt savnet. Hun ble anbefalt å ikke ta kontakt med sønnens kjæreste, for ikke å belaste henne.

Nå går moren rundt i Khao Lak og setter opp etterlyst-plakater, som pårørendekontoret har fått oversatt til thailandsk.

-  Her nede føler jeg meg likevel bare så liten. Vi vet absolutt ingenting om hva som skjedde med Stefan, sier Tove Løvli Emilsen.

Hun har ett håp for Bondeviks besøk: At han gjenoppretter tilliten ved å kvalitetssikre letearbeidet i Thailand.Statsministerens kontor ønsket i går ikke å kommentere kritikken fra Tove Løvli Eriksen.

ROSER INNSATSEN: Tove Løvli Eriksen roser innsatsen til pårørendekontoret i Phuket. Hun har ikke gitt opp håpet om at Stefan kan være i live.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media