-  Har ikke UD lært?

Mari Eilertsen (20) vil hjem fra Sharm el-Sheikh. Hun mener det er uforståelig at Danmark og Sverige advarer mot å reise til flere land, mens Norge bare advarer mot å reise til to land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Hvordan norske myndigheter kan tenke så annerledes enn Sverige og Danmark både i forhold til hvilke land man ikke bør reise til og hjelp til hjemreise, er uforståelig for meg. Hva er forskjellen på meg og han svensken på solsenga ved siden av? Hvorfor kan de ikke fraråde folk å reise hit, så er de på den sikre siden? spør en fortvilet og frustrert Mari Eilertsen fra Langhus.

Vil bare hjem

Hun og kjæresten Thomas Malmo sitter fast i Sharm el-Sheik. Men norske myndigheter vil ikke hjelpe dem med billett hjem.

-  De tar sjanser ved å la oss være her. Hva om det smeller på nytt? Har ikke norske myndigheter lært mer etter tsunamien? undrer Eilertsen. Hun er student og har ikke penger til å betale en flyreise før den opprinnelige hjemreisen.

-  Men det er mest en prinsippsak for meg. Det koster nærmest ingenting å sende et charterfly, slik at vi kan reise hjem. UD sier at de ikke har noe ansvar for oss så lenge vi ikke er syke. Men hva med den psykiske påkjenningen vi har vært utsatt for? Vi er ikke akkurat vant til ristende bygninger, ambulanser og bårer. Jeg føler at jeg ikke har noen rettigheter. Jeg er skremt. Jeg føler meg ikke trygg og jeg vil bare hjem. Må noen dø før norske myndigheter skjønner alvoret? sier Eilertsen.

Vil lengst mulig vekk

Mona Rebekka Kristiansen (24) fra Lørenskog, også hun turist i Sharm el-Sheikh, støtter Eilertsen fullt ut.

-  UD har sagt at folk bør skaffe seg en skikkelig reiseforsikring før de reiser hit. Hva slags anbefaling er det? Norske myndigheter må være mye klarere i talen: Enten er det trygt å reise, ellers så er det ikke det, sier Kristiansen.

FÅR DEKKET HJEMREISE: Svenske turister får dekket hjemreisen fra terrorrammede Sharm el-Sheik, norske turister får det ikke. Fred Falfoul (t.h.) og hans kjæreste Linda Elving (bak) er her på vei ut av hotellet for å reise hjem til Göteborg. Foto: Robban Andersson/Expressen
FÅR DEKKET HJEMREISE: Svenske turister får dekket hjemreisen fra terrorrammede Sharm el-Sheik, norske turister får det ikke. Fred Falfoul (t.h.) og hans kjæreste Linda Elving (bak) er her på vei ut av hotellet for å reise hjem til Göteborg. Foto: Robban Andersson/Expressen Vis mer

-  Hadde UD satt opp et gratisfly, hadde vi reist hjem med det samme. Nå drar vi til Kairo. Vi vil lengst mulig vekk fra Sharm el-Sheikh, sier Kristiansen.

FORTVILET: - Må noen dø før norske myndigheter skjønner alvoret? spør Mari Eilertsen (20) (t.v.). Her sammen med Mona Rebekka Kristiansen i Sharm el-Sheik.