Vurderinger av nye tiltak:

Har ikke utelatt noe

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at helsemyndighetene har sett på tre scenarioer, og at ingen arenaer i hverdagen har blitt utelatt når de har vurdert nye smitteverntiltak. Blant annet mener han at kontakten mellom mennesker må reduseres.

VURDERINGER: Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller om vurderingene som har blitt gjort før nye smitteverntiltak skal innføres tirsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB
VURDERINGER: Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller om vurderingene som har blitt gjort før nye smitteverntiltak skal innføres tirsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller til Dagbladet at helsemyndighetene i arbeidet med å utforme nye smitteverntiltak i Norge, har sett på tre scenarioer:

- I det første scenarioet tar vi hensyn til at situasjonen kan utvikle seg relativt likt som den gjør nå. I scenarioet ser vi for oss at spredningen av deltavarianten varierer, og at omikronvarianten oppfører seg noenlunde likt som deltavarianten, selv om den er mer smittsom, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- I det andre scenarioet tar vi hensyn til at vi fremdeles kan ha spredning av deltavarianten, men at omikronvarianten kan ta over etter hvert. Dette scenarioet er noe mildere ettersom vi her ser for oss at omikronvarianten kan være mer smittsom, men gi mindre alvorlig sykdom.

- I det tredje scenarioet tar vi hensyn til at spredningen av deltavarianten fortsatt kan øke, men at omikronvarianten viser seg å gi mer alvorlig sykdom enn vi ønsker og håper.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og regjeringen innfører regionale tiltak i Oslo og kommuner rundt. Video: Regjeringen Vis mer

- Ingen arenaer er utelatt

Helsedirektøren sier at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sammen har sett på hvilke smitteverntiltak som er nødvendige for å møte alle disse tre mulige scenarioene.

- Vi må ta høyde for at vi ikke kan planlegge bare for det mest gunstige scenarioet, sier Guldvog og fortsetter:

- Det betyr at vi i ukene som kommer må redusere den samlede kontakten mellom mennesker. Som kjent er det kontakt mellom mennesker som driver smittespredningen. De kontaktreduserende tiltakene må være så sterke at vi klarer å få kontroll over situasjonen.

Videre forteller han at de har gjennomgått alle samfunnsområder hvor mennesker har kontakt.

- Vi har jobbet for å i størst mulig grad skåne barn og unge, i tillegg at vi utsetter næringslivet og samfunnskritiske yrker for lavest mulig belastning.

- Det er ingen arenaer i hverdagen vår som er utelatt. Det handler om hva vi gjør i privatlivet, på fritida og hva vi gjør på jobb, skole, i næringslivet, i kultursektoren og i idretten. Vi har sett på alle disse områdene for å vurdere hva vi kan foreslå utover å bruke munnbind og å anbefale å holde avstand der hvor man kan. Slik vi forstår det, er det nødvendig å gjøre dette nå. Dette fordi vi ikke kan utelukke at omikronvarianten vil skape nye og store utfordringer for oss.

OMIKRON-SMITTE: Fredag kveld bekreftet helseetaten i Oslo kommune at det er registrert 13 smittetilfeller med omikron - alle fra det samme julebordet på Louise restaurant og bar. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ny kunnskap

Guldvog understreker at vi vil få ny kunnskap om situasjonen i Norge og omikronvariantens egenskaper i løpet av noen uker, og at det da vil være mulig å ta ned tiltaksbyrden raskt igjen om det viser seg at vi er i en bedre situasjon enn man frykter.

- Skulle det derimot vise seg at vi får større utfordringer enn det vi ønsker, vil det være avgjørende å være tilstrekkelig tidlig ute. Dette fordi de mest alvorlige konsekvensene gjerne kommer til syne tre-fire uker etter at smitten har spredt seg.

Helsedirektøren sier at det viktigste for helsemyndighetene på nåværende tidspunkt, er å hindre at helsetjenesten blir overbelastet.

- Både spesialisthelsetjenesten og kommunene håndterer nå en svært krevende situasjon, som bare blir mer og mer krevende. Det er nødvendig med ytterligere smitteverntiltak bare på bakgrunn av deltasmitten, men når omikronvarianten kommer på toppen av dette, så blir det mer alvorlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer