Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har ikke vært verre siden 1967

Slår alarm om den humanitære situasjonen i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte britiske menneskerettighetsorganisasjoner har kartlagt den humanitære situasjonen i Gaza, og mener den ikke har vært verre siden Israel okkuperte landområdene i krigen i 1967.

Lever på nødhjelp

Rundt 80 prosent av Gazas innbyggere, det vil si 1,1 millioner mennesker, er i dag avhengig av nødhjelp for å få mat. I 2006 var det 63 prosent av innbyggere som levde på nødhjelp.

Sykehusene lider av strømkutt i opptil 12 timer om dagen og vann- og kloakksystemene er nær kollaps, står det i rapporten, som er laget av Amnesty International, CARE International, CAFOD, Christian Aid, Medicins de Monde, Oxfam, Save the Cildren og Trocaire i Storbritannia.

De ber den britiske regjeringen utøve større press på Israel og få dem til å forhandle med Hamas, som styrer Gaza. Israel har avvist å forhandle med Hamas, så lenge grupperingen ikke anerkjenner Israel som stat.

- Hvis ikke blokaden tar slutt nå, vil det være umulig å få Gaza ut av denne katastrofen og alt håp om fred i regionen vil bli ødelagt, sier Geoffrey Dennis fra Care International UK til BBC.

Svært voldelig uke

Organisasjonene anerkjenner Israels rett og plikt til å beskytte sine egne borgere, men ber begge sider om å stanse ulovlige angrep på sivile.

ØDELAGT HUS: En palestinsk gutt titter ut av det som var veggen i huset hans i Al-Karara sør på Gazastripen. 120 palestinere mistet livet i den israelske offensiven i forrige uke. Foto: Scanpix
ØDELAGT HUS: En palestinsk gutt titter ut av det som var veggen i huset hans i Al-Karara sør på Gazastripen. 120 palestinere mistet livet i den israelske offensiven i forrige uke. Foto: Scanpix Vis mer

- Israel må beskytte sine egne innbyggere, men som okkupasjonsmakt i Gaza har de også ansvaret for at innbyggerne har tilgang til mat, rent vann, elektrisitet og medisinsk hjelp, sier lederen for Amnnesty i Storbritannia, Kate Allen til CNN.

Volden mellom Israel og Hamas har tiltatt den siste uka. 120 palestinere har blitt drept i Gaza, mange av dem sivile, i Israels militære offensiv. Israel gikk til motangrep på Gaza etter en økning i antall raketter skutt mot israelske byer. 13 israelere ble drept av palestinske raketter, som også gjorde skader for millioner av dollar. I dag ble en israelsk soldat drept og tre skadet da palestinske militanter angrep en patrulje ved grensen til Gaza. Angrepet, som Hamas og Islamic Jihad har tatt ansvaret for, øker sannsynligheten for at israelerne setter i gang en ny offensiv, to dager etter at de avsluttet den forrige.

Mener Hamas har ansvaret

Israels regjering avviser rapporten og sier det er Hamas som har ansvaret for den humanitære situasjonen.

- Hovedansvaret for det som skjer i Gaza - etter at Israel trakk seg ut av området - er det Hamas som har, og alle klager bør rettes mot dem, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret.

Israel fjernet alle sine nybyggerposter og trakk de militære styrkene tilbake i 2005. De hevder de dermed har avsluttet sin okkupasjon, men en rekke internasjonale organisasjoner mener de fortsatt må regnes som okkupant siden de kontrollerer all adgang til Gaza, fra luft, sjø og land.

Forsvarsdepartementet avviser kritikken og sier de tillater all innførsel av medisiner og nødhjelp inn i Gaza. De sier det i dag blir sendt inn 69 lastebiler med mat og medisiner til Gaza.

HJELP PÅ VEI: En lastebil med mat, medisiner og annen nødhjelp på vei over grensa inn til Gaza i formiddag. Israel sier de tillater 69 lastebiler inn i Gaza i dag.
STO BAK AKSJONEN: En talsmann for Islamic Jihad på pressekonferanse i dag, der gruppen, sammen med Hamas, tok på seg ansvaret for å ha drept en israelsk soldat.
TOMT: Bensin er en av mange varer som mangler i Gaza. Drivstoffet brukes blant annet til å drive elektrisitetsverket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media