-Har ikke vurdert å trekke meg

LO-lederen i «varmere strøk» når Yssen-rapporten legges fram. Har kjørt pansret bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag dro LOs sykmeldte leder Gerd-Liv Valla til hemmelig rekonvalesentadresse i «varmere strøk». Hun håper at tre uker med varme, behandling og fysisk aktivitet skal hjelpe på ryggen, som hun brakk på skitur i Nordmarka i januar i fjor.

Det betyr at Valla er ute av landet når granskingsrapporten om Yssen-saken legges fram. Granskingsutvalgets leder Jan Fougner sier til TV2 Nyhetene i kveld at rapporten legges fram innen 5. mars. Ifølge Dagbladet var Valla i sitt siste møte med utvalget i går kveld.

Da Valla og Ingunn Yssen begge møtte for utvalget forrige helg, var det ingen tegn til at utvalget kommer med en rapport i forsoningens tegn.

Før Valla dro, overlot hun håndteringen av Yssen-saken til LOs første nestleder Roar Flåthen.

14. januar ble Valla sykmeldt fram til 18. mars. Den siste tiden har hun jobbet hjemme med politivakt etter drapstrusler som ble rettet direkte til henne selv og til flere redaksjoner.

Pansret bil

- Situasjonen er så spesiell at det nesten ikke går an til å beskrive. Livvaktene er veldig dyktige, sier Valla til LO-Aktuelt.

Hun har ikke fått lov til å kjøre egen bil, og er blitt fraktet rundt i et pansret kjøretøy. Det er ikke avklart hvor lenge hun skal ha livvakter.

 DA DE JOBBET SAMMEN:  LO-leder Gerd-Liv Valla og hennes internasjonale sekretær Ingunn Yssen på flyplassen i Zürich i forbidnelse med Davos-møtet i 2004. Foto: Geir Bølstad.
DA DE JOBBET SAMMEN: LO-leder Gerd-Liv Valla og hennes internasjonale sekretær Ingunn Yssen på flyplassen i Zürich i forbidnelse med Davos-møtet i 2004. Foto: Geir Bølstad. Vis mer

På tross av Yssen-kjøret, den vonde ryggen og streng bevoktning, håper hun på være tilbake for fullt til tarifforhandlingene i slutten av mars.

- Disse ukene har ikke tatt piffen av engasjementet. Og jeg har ikke seriøst vurdert på trekke meg, selv om det har vært dårlige dager, sier hun til LO-Aktuelt.

Sliter med miljøprofilen

Avtalefestet pensjon (AFP) er årets «tunge» tariffsak ved siden av industriarbeiderlønn målt mot funksjonærer. Sykelønn og miljøspørsmål står også høyt på agendaen.

Hun erkjenner at LO har en litt dårlig miljøimage og sliter med miljøprofilen.

- Jeg trodde at miljø skulle bli den store politiske saken på 90-tallet, men så døde den nærmest bort, sier Valla.

Tre år for bra rygg

Et vondt bein førte til feilbelastning av ryggen, som hun brakk i et fall i en utforbakke fra Kobberhaughytta i fjor vinter.

Aker sykehus har sagt at hun uansett trenger tre år på å bygge opp ryggen igjen.