- Har ingen frykt for fjellet

Politifolkene Anders Johansson og Odd Fischer kjenner farene i fjellet, og forbereder seg derfor godt før flyging.

LOMMEKJENTE: Politikarene Anders Johnsson (fra venstre) og Odd Fischer har trålet fjellområdet rundt Kebnekaise på alle mulige måter, og er lommekjente. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
LOMMEKJENTE: Politikarene Anders Johnsson (fra venstre) og Odd Fischer har trålet fjellområdet rundt Kebnekaise på alle mulige måter, og er lommekjente. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKKALUOAKTA (Dagbladet):Flere erfarne piloter har gjensidig bekreftet hverandres utsagn om hva som gjør flyging i området rundt Kebnekaise så farlig. Men få kjenner fjellet bedre enn de to politimennene.

- Jeg har flydd i traktene rundt Kebnekaise siden 1995. Odd her han har bodd der oppe fra han var en liten gutt, og til og med stått på ski ned den bratte veggen der flyet traff. Men det snakker han ikke noe om, forteller Anders Johansson til Dagbladet.

- Så dere blir ikke overrasket av vinder og vær der oppe?

- Nei, vi blir ikke det. Men det betinger at du er godt forberedt. Og for oss er nettopp forberedelsene viktig, understreker Johansson.

Foten blåste vekk I likhet med andre piloter, som de norske afghanistanveteranene i 339-skvadronen, er vinden den store utfordreren også for Johansson og hans kollega.

De illustrerer dette ved å fortelle om en redningsaksjon som kunne gått galt.

- Vi skulle redde to stykker fra Gøteborg som satt fast i topphytta på Kebnekaise. Men vinden blåste 75 knop, så vi fikk lande ved fjellstasjonen i stedet, og sette ut redningsmenn der. Dessverre klarte ikke de heller å ta seg opp. Vinden blåste foten ut av sporet, straks de løftet på et bein. Og slik vind kommer fort.

Det endte godt den gangen, men de to fra Gøteborg måtte bli i topphytta i fem døgn før hjelpen nådde dem.

Til topps Odd Fischer forteller at han er oppvokst ved foten av Kebnekaise.

- Mine foreldre var bestyrere på fjellstasjonen der. Derfor var jeg mye på fjellet. Antallet ganger jeg har gått til toppen er vel oppe i et tresifret tall nå.

- Og så stod du på ski ned fjellsiden til Rabots isbre?

- Det har jeg gjort, svarer han, uten å kommentere dette noe mer.  

Vakkert fjell - Hva er så spesielt med Kebnekaise?

- Det er så vakkert der. Ingen ting slår den naturen, sier Odd.

De to politimennene har som oppgave å fly folk fra søkeområdet og til fjellstasjonen, og tilbake igjen nå. Men ellers er det normalt politiarbeid som preger hverdagen, samt fjellredningstjeneste.

- Vi har også kriminalitet å ta oss av. Ikke minst ulovlig jakt, forklarer Anders Johnsson.