Anbefalte tvungen behandling av siktede i kirkesgårds-drapet:

«Har ingen innsikt i sitt rusproblem»

Siktet for voldtekt og trusler, vurdert som psykotisk og anbefalt tvunget psykisk helsevern i 2017. Så ble saken henlagt og mannen slapp fri.

PÅGRIPES: Her pågripes den 48-årige haugesunderen på Vår Frelsers gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: Tipser
PÅGRIPES: Her pågripes den 48-årige haugesunderen på Vår Frelsers gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den antatte gjerningsmannen som mandag ble pågrepet og siktet for drapetBjørg Marie Skeisvoll Hereid i Haugesund, ble i går varetektsfengslet i fire uker. Mannen skal gjennomgå en full judisiell vurdering, som betyr at hans psykiske tilstand skal vurderes av fagfolk.

Erik Lea, forsvareren til 48-åringen, mener klienten er psykisk syk.

Det mente også sakkyndige som undersøkte mannen i 2017. Han var da siktet for trusler og voldtekt av en kvinne. I en tidlig vurdering av mannens psykiske tilstand den gang, kunne de sakkyndige ikke utelukke at han hadde utviklet «kronisk psykotisk tilstand uavhengig av rusmidler».

Mannen er en kjent skikkelse i Haugesunds belastede rusmiljø. Konklusjonen i den judisielle observasjon av mannen var at han var psykotisk på tidspunktet for forholdene i siktelsen.

Voldspotensial

I en fengslingskjennelse heter det at siktedes hemninger mot å utøve vold ble opphevet når han ruset seg og at han ikke hadde innsikt i rusproblemet sitt.

ETTERFORSKES: Krimteknikere sikrer spor på Vår Frelsers gravlund i Haugesund. Foto: Tipser.
ETTERFORSKES: Krimteknikere sikrer spor på Vår Frelsers gravlund i Haugesund. Foto: Tipser. Vis mer

I en tilleggsuttalelse fra de sakkyndige ble det konkludert med at mannen framstod som egnet for behandling, og at «skjerming fra risikosituasjoner» og at optimal behandling ville kunne redusere sannsynligheten for framtidig vold, selv om «voldspotensialet» fortsatt ville være tilstede.

Alt lå an til at mannen ville bli tvunget til behandling. Så, to måneder senere, ble saken mot ham henlagt.

Drapsmann

I 2018 konkluderte nemlig politiet med at bevisene mot 48-åringen ikke holdt til tiltale for trusler og voldtekt, opplyser politiadvokat Thor Buberg til Dagbladet.

- Da saken ble henlagt, falt også grunnlagt for å reise sak om tvunget psykisk helsevern bort, sier Buberg, som nå er påtaleansvarlig i drapssaken mot den siktede 48-åringen fra Haugesund.

Mannen ble sluppet ut fra varetekt. Og siden har han vært på frifot. Fram til han tirsdag denne uka ble pågrepet på Vår Frelsers gravlund, siktet for drapsforsøkt på 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid som skulle legge blomster på en familiegrav. Hun døde seinere av skadene, og siktelsen ble utvidet til forsettlig drap. Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer.

Nå skal 48-åringen igjen undersøkes av sakkyndige.

- Han samtykker til varetektsfengsling, under forutsetningen at han blir overført til en psykiatrisk institusjon, sa forsvarer Erik Lea til Dagbladet etter fengslingsmøtet.

FENGSLET: Politiadvokat Thor Buberg i Sør-Vest politidistrikt fikk innvilget varetektfengsling for den siktede 48-åringen. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Lea forteller at han har begjært 48-åringen overført til sykehus og til judisiell observasjon av to sakkyndige som allerede er oppnevnt.

- De skal avgjøre om han er strafferettslig utilregnelig. Skjer det, skal han i tvungent psykisk helsevern og ikke i fengsel, sier forsvareren.

Den siktede mannen sitter nå varetektsfengslet i Haugesund fengsel. Det er ikke avklart om han skal overføres til psykiatrisk sykehus.

Bekymret

Overlege Randi Rosenqvist er spesialist på fengselspsykiatri. Hun har i en årrekke jobbet med tvangsinnleggelse og endringene innen psykisk helsevern.

- Dette er min kjepphest. For å bli tvangsinnlagt, så er de svært strenge juridiske kriterier og man må stort sett ha en psykose. Antall sengeplasser i institusjonene går bare nedover. Folk skal i stedet få omsorg i hjemmene sine i stedet for spesialisthelsetjenesten. Omsorgsansvaret blir overlatt til kommunene, hvor det nesten ikke er hjemler til tvangsinnleggelse, sier Rosenqvist til Dagbladet.

BEKYMRET: Overlege Randi Rosenqvist er spesialist på fengselspsykiatri. Foto: Fredrik Varfjell / NTBscanpix
BEKYMRET: Overlege Randi Rosenqvist er spesialist på fengselspsykiatri. Foto: Fredrik Varfjell / NTBscanpix Vis mer

Kombinert med stadig strengere krav om frivillig behandling, har gjort at man i ekstreme tilfeller har fått hendelser som drap og grov vold hvor psykiatri er en medvirkende årsak.

- For 60 år siden hadde man 18 000 senger i det psykiske helsevernet, nå har man 3500. Man tok vare på folk i psykiatrien tidligere, men nå skal dette skje på frivillig basis i kommunene hvor det ikke er ressurser til dette. Vi ser fra fengslene at det kommer inn veldig mange dårlig fungerende, men fengselet er eneste sted de faktisk får en låst dør, sier overlegen, som er svært bekymret over utviklingen.

Lite brukt

Rosenqvist etterlyser nå politisk vilje til å forstå at det finnes mennesker som må tas hånd om på en måte som gjør at de ikke får anledning til å utøve sine destruktive sider. Hun mener frivilligheten innen behandling tillegges altfor mye vekt.

- Det er ikke fokus på grensesettende omsorg. Frivillighet skal selvsagt være målet, men av og til må det veldig mye og langvarig grensesettende struktur til for å komme dit. Jeg vet ikke hvordan siktede i Haugesund har vært vurdert juridisk opp imot tvangsinnleggelse, men her kan det altså ha vært mangel på langsiktig tvangsinnleggelse. Teoretisk kunne han vært tvangsinnlagt på en rusinstitusjon, men det blir nesten aldri brukt, sier overlegen

Dagbladet har vært i kontakt med Valen sjukehus, der mannen har vært innlagt, men sykehuset ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Kompetansesenter for sikkerhets-retts- og fengselspsykiatri i Helse Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer