Presidentvalget

- Har ingen plan for å vinne

Over ei uke etter valgdagen, råder fortsatt kaoset i Det hvite hus. Donald Trumps søksmål ser ikke ut til å nå fram, mens presidenten fortsetter å hamre løs.

I OFFENTLIGHETEN: Onsdag viste Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnederlaget. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går passerte Joe Biden 77 millioner stemmer, og kom seg over fem millioner stemmer foran sittende president Donald Trump.

De 270 valgmennene for å vinne valget passerte han allerede i helga, og ledere over hele verden har anerkjent Biden som vinner.

Men Donald Trump og hans administrasjon bestrider fortsatt gyldigheten av resultatet og har kommet med flere mer eller mindre grunnløse anklager om omfattende valgjuks.

Advokater ydmyket

Washington Post har analysert flere av rettshøringene som har kommet fram av Trump-kampanjens søksmål. Ifølge avisa skal Trumps advokater både ha erkjent at Republikanerne fikk overvære stemmeopptellingen, mens anklager om valgfusk og svindel nærmest har blitt trukket på stedet.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

Avisa mener Trumps advokater har blitt ydmyket av dommere i flere delstater de nå bestrider resultatet, som blant annet Pennsylvania og Michigan.

Men Donald Trump gir seg ikke. Natt til torsdag haglet en flom av anklager fra presidenten på Twitter. Han hevder igjen der at han «vant valget» og at «han kommer til å vinne» - påstander som nå ikke har noen rot i virkeligheten.

- Ingen plan

- INGEN PLAN: Ifølge Donald Trumps egne Twitter-meldinger er han fortsatt vinneren av valget. Rådgivere erkjenner at deler av uttalelsene er teater. Kilder sier også at Trump ikke har noen plan for å få omgjort resultatene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB
- INGEN PLAN: Ifølge Donald Trumps egne Twitter-meldinger er han fortsatt vinneren av valget. Rådgivere erkjenner at deler av uttalelsene er teater. Kilder sier også at Trump ikke har noen plan for å få omgjort resultatene. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Vis mer

Ifølge Washington Post har heller ikke presidenten noen plan for hvordan han skal vinne. Avisa skriver også at han skal ha begynt å snakke om en ny presidentkampanje i 2024, noe som kan tolkes som at han har fått en stilltiende aksept på at han tapte.

Trumps rådgivere, medarbeidere og allierte sier til avisa at det er ingen plan for å vinne og reversere valgresultatet. Kilder opplyser at presidenten i stor grad har tilbrakt dagene på telefonen med rådgivere og venner. Ifølge dem på jakt etter gode nyheter.

Men presidenten skal i disse samtalene også ha indikert at han forstår at Biden kommer til å ta over som president 20. januar.

- Vil aldri erkjenne nederlag

Også NBC News skriver liknende om Trumps pågående kamp. Ifølge kanalens kilder kan det være at Trump aksepterer resultatet, men at han aldri vil erkjenne nederlag.

- Ikke forvent at han erkjenner nederlag. Trolig vil ha si noe som: «Vi kan ikke stole på resultatene, men jeg utfordrer dem ikke», sier det som betegnes som en nær rådgiver, til kanalen.

Flere av rådgiverne peker på at Trump og administrasjonen ikke har nådd det punktet ennå. Kilder til begge mediene sier at de tror det vil ta ukevis før Trump kan begynne å akseptere at han taper valget.

SKAPTE FORVIRRING: Spøkte USAs utenriksminister Mike Pompeo her? Det lurer nå mange på. Video: AP Vis mer

- Teater

Det skaper også uante problemer for Biden og hans overgangsteam. Offisielle etater i USA har ennå ikke signert på dokumentene som gir Biden og folkene hans tilgang på ressurser, dokumenter og statsapparatet.

Det er uklart når slikt skjer. Biden omtalte selv Trumps søksmål og anklager som «pinlig». Kilder NBC News har snakket med innrømmer også delvis at det er snakk om et teater.

Doug Deason har vært en viktig sponsor for Trump gjennom valgkampen, og deltok på valgvaken i Det hvite hus på valgkvelden. Han sier til Washington Post at presidenten fortjener to eller tre uker på å undersøke sine antakelser. Han sier også at enkelte donerer store mengder penger til søksmålene.

- Mest sannsynlig vil de finne noe juks, men det kommer ikke til å være nok til å rettferdiggjøre en diskvalifisering av nok stemmer til at Trump kan vinne nok delstater til å vinne valget. Det vil trolig ikke skje, men det kan gi Trump-støttespillere en slags trygghet om at Biden vant det på rettferdig vis, sier Deason til avisa.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer