Eirik Jensen

- Har ingen rettssikkerhet

Eirik Jensen har anmeldt en rekke forhold han mener er alvorlig kriminelle og straffbare handlinger. Samtlige anmeldelser har ifølge ham blitt henlagt.

RETTSSIKKERHET: - Mine anmeldelser blir bare henlagt. Jeg har ingen rettssikkerhet, sier Eirik Jensen. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
RETTSSIKKERHET: - Mine anmeldelser blir bare henlagt. Jeg har ingen rettssikkerhet, sier Eirik Jensen. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSVINGER (Dagbladet) Tidligere politioverbetjent Eirik Jensen (64) hadde aldri trodd at han som pensjonist skulle tilbringe livet på innsiden av et fengsel. Til tross for at han i tre uavhengige rettsinstanser er dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling, mener Jensen at han til slutt vil bli frikjent.

Etter dommen i Borgarting lagmannsrett fredag 19. juni for to år siden, ble han pågrepet og plassert i Kongsvinger fengsel. Hver dag siden pågripelsen, har han lest dokumenter, og jaktet på det han mener er ulovlig provokasjon og straffbare handlinger fra de som etterforsket ham.

EIRIK JENSEN: I fengslingsmøtet sier Eirik Jensen at han har anmeldt flere personer hos Spesialenheten og andre sentrale tjenestemenn for grov uforstand i tjenesten. Video: Øystein Sæthre Vis mer

10 anmeldelser

Eirik Jensen oppgir at han har levert 10 anmeldelser til Oslo statsadvokatembete, Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker.

- I anmeldelsene påviser jeg en rekke straffbare forhold som ble begått under etterforskningen mot meg. De gidder ikke en gang å svare, sier Eirik Jensen og fortsetter:

- En gang har jeg fått svar fra riksadvokaten. Da vedgikk de at det i ett av forholdene kan det se ut til at det har vært begått kriminelle handlinger, med at de var foreldet, sier Jensen.

Hans forsvarer, advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden, bekrefter overfor Dagbladet at det stemmer at Jensen ikke får svar på sine anmeldelser.

- Anmeldelsene blir umiddelbart henlagt, sier Farid Bouras.

Noe som igjen betyr at forholdene Jensen mener å ha avdekket, verken blir etterforsket eller undersøkt.

Uetisk og ulovlig

Etter å ha sonet to år, vet fortsatt ikke Eirik Jensen hva han er dømt for. Advokat Bouras mener deler av saken er bygd på at politiet har benyttet en rekke uetiske, og antagelig ulovlige etterforskningsmetoder.

ULOGISK: Advokat Farid Bouras mener det er umulig å forstå begrunnelsen for dommen mot Eirik Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ULOGISK: Advokat Farid Bouras mener det er umulig å forstå begrunnelsen for dommen mot Eirik Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er generert en straffesak mot Jensen. Alt som kunne skape tvil til fordel for Jensen er rensket ut i etterforskningsprosessen, og i dommen.

- Hvorfor er det ikke spor av en kritisk rettsprosess der åpenbar tvil om bevis behandles og tas med i dommen, slik at det er mulig å forstå den logiske begrunnelsen for domfellelsen? spør Farid Bouras.

Han mener at Eirik Jensen er uten rettssikkerhet, på grunn av hvordan hans innspill behandles.

- I retten ble faktum holdt skjult, under henvisning til sikkerheten for politiets informanter. Påtalemyndigheten nekter også å ta i saken. Det hindrer sannheten i å komme fram, noe som kan ramme Jensen, sier advokat John Christian Elden som bistår Jensen med juridiske spørsmål.

Straffbare forhold

Eirik Jensen sier til Dagbladet at han har lest hvert eneste dokument han har fått tilgang til i saken. Også dokumenter som ikke ble lagt fram i retten.

- De avdekker en rekke straffbare forhold, begått av tjenestemennene som etterforsket meg. Fortsatt holder Spesialenheten for politisaker etterforskningsdokumenter skjult, påstår Jensen.

Den tidligere politioverbetjenten mener han har funnet klare bevis på brudd på straffeloven, som han mener stiller dommen mot ham i et nytt lys.

Habilitet og motiv

Han mener også at dårlige personlige forhold til dem som har etterforsket ham, har hatt avgjørende betydning.

- En av etterforskerne har jeg omtalt som en «cowboy».

FENGSLET: Her i Kongsvinger fengsel soner Eirik Jensen straffen på 21 års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FENGSLET: Her i Kongsvinger fengsel soner Eirik Jensen straffen på 21 års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg ga for mange år siden beskjed om at jeg ikke ville ha noe med den «cowboyen» å gjøre. Politietterforskeren har tett kontakt med juristene som godkjente etterforskningsskritt mot meg. Noe som igjen viser hvor useriøs etterforskningen var, sier Jensen.

Dagbladet har vært i kontakt med politietterforskeren, som slår tilbake mot påstandene.

- Dette er påstander jeg har hørt fra Jensen tidligere. Jeg kjenner meg fortsatt ikke igjen i beskrivelsene, sier politietterforskeren og legger til:

- Utover det har jeg ingen kommentarer, annet enn at det ikke er helt uvanlig at en domfelt er uenig i det resultatet retten er kommet til.

«Ingen rettssikkerhet»

Eirik Jensen føler seg lurt.

- Alt av tjuvtriks ble brukt for å lage en felle for meg. De pågrep Gjermund Cappelen, og fikk ham til å tro at det var jeg som sto bak arrestasjonen. Cappelen ville ha strafferabatt fordi han var informant. Han fikk først nei, deretter begynte «dealingen». Før Cappelen forsto at han skulle skylde på meg, sier Eirik Jensen.

Cappelens advokat, Benedict de Vibe avviser Jensens framstilling.

- Dette har vi ikke hørt før. Det må være noe nytt Jensen har funnet på i fengselet, sier de Vibe.

BEVISET: Gjermund Cappelen var ved siden av indisier politiets bevis mot Eirik Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEVISET: Gjermund Cappelen var ved siden av indisier politiets bevis mot Eirik Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jensen krever at en uhildet kommisjon skal granske spesialenheten.

- Når jeg klager på Spesialenheten, er det Spesialenheten som behandler klagen. De henlegger anmeldelsen umiddelbart. Virkeligheten er at jeg ikke har noen rettssikkerhet, sier Eirik Jensen.

«Misforståelse»

Riksadvokaten avviser anklagene fra Eirik Jensen.

Førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten sier at Riksadvokaten har behandlet Eirik Jensens anmeldelser av ansatte i politiet og påtalemyndigheten, og henlagt sakene.

- Dette innebærer at riksadvokaten har en annen oppfatning enn Jensen om det han har beskrevet i anmeldelsene, sier hun.

Hun presiserer at også øvrige henvendelser fra Jensen er gjennomgått, og han har fått svar om at de ikke inneholder opplysninger som foranlediger at riksadvokaten fortar seg noe.

- For ordens skyld bemerkes at det beror på en misforståelse dersom Jensen oppfatter det slik at riksadvokaten har vedgått at det i en av sakene «kan se ut til at det har vært begått kriminelle handlinger, men at de var foreldet». I den aktuelle avgjørelsen er det vist til at et eventuelt straffbart forhold uansett ville vært foreldet, sier førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten.

- Har fått svar

Førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim ved Oslo statsadvokatembeter mener det ikke er naturlig å kommentere uttalelsene fra Eirik Jensen.

- Saken mot ham har gått gjennom tre rettsinstanser og har vært dekket av media forløpende, med unntak av det som har gått for lukkede dører.

- Eirik Jensens henvendelser hit har blitt besvart herfra, dog slik at den senere tids brev fra ham i det vesentligste er gjentakelser fra tidligere brev og gjelder forhold som ble behandlet i en eller flere av rettsrundene. Dette er det gitt tilbakemelding til ham om, sier Alfheim.

TILBAKEVISER: Både førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim og assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe tilbakeviser kritikken fra Eirik Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TILBAKEVISER: Både førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim og assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe tilbakeviser kritikken fra Eirik Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Viser til dommen

Assisterende sjef Guro Glærum Kleppe hos Spesialenheten for politisaker tar heller ikke kritikken fra Eirik Jensen.

- Det framgår av Borgarting lagmannsretts dom av 19. juni 2020 hva Eirik Jensen er dømt for og hvilke bevis retten har lagt til grunn for sin avgjørelse, sier Kleppe.

- Spesialenheten har mottatt og besvart en rekke henvendelser fra Eirik Jensen. Ved flere anledninger har Spesialenheten bedt advokat Bouras om å gjennomgå svarene fra Spesialenheten med sin klient for å klargjøre om det er spørsmål som ikke er besvart og som det er ønskelig med svar på til arbeidet med en gjenopptakelsesbegjæring.

- Selv om advokat Bouras foreløpig ikke har svart på Spesialenhetens henvendelser, vil vi fortsette dialogen direkte med advokaten og ikke gjennom uttalelser til media, Guro Glærum Kleppe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer