Raser mot Erdogan:

- Har ingenting å lære oss

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stempler Norge og Norden som «terror-reir». - Han bør feie for egen dør før han skal lære oss noe som helst om kampen mot terror, sier Bjørnar Moxnes (Rødt).

REKASJONER: Norske politikere reagerer på at Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan kaller Norge og andre nordiske land for «terror-reir». Foto: Vahid Salemi / AP / NTB
REKASJONER: Norske politikere reagerer på at Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan kaller Norge og andre nordiske land for «terror-reir». Foto: Vahid Salemi / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vakte sterke reaksjoner da Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, onsdag gikk ut og hevdet at nordiske land har blitt «reder av terror». Han presiserte overfor pressen at omtalen også gjelder Norge.

Uttalelsen får flere norske politikere til å reagere kraftig.

Bjørnar Moxnes (Rødt) mener Erdogan bør se seg i speilet før han kaster beskyldninger mot Norden og Norge.

- Han leder Natos mest autoritære regime og har ingenting å lære oss om kampen mot terror. Tvert imot. Amnesty og Human Rights Watch har påvist at Tyrkia bruker en påstått kamp mot terrorisme som påskudd for brutale overgrep mot den kurdiske minoriteten i landet. Det er også kjent at flyktninger som sendes tilbake til Tyrkia risikerer fengsel og tortur, sier Moxnes og legger til at Erdogan bør feie for egen dør før han skal lære oss noe som helst om kampen mot terror.

Rødts leder mener Norges mottak av kurdiske flyktninger kan være årsaken til at den tyrkiske presidenten peker på Norge.

- Det kan være fordi vi er blant landene som har mange kurdiske flyktninger som her får utøve sine menneskerettigheter og politisk arbeid. Det skulle bare mangle i et demokrati, men vi har sett at Erdogan misliker dette, sier Moxnes til Dagbladet.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Grunnløs påstand

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) avfeier Erdogans påstand.

- Jeg har ingen kommentar til dette utspillet. Det er en fullstendig grunnløs påstand, uttaler Huitfeldt i en e-post til Dagbladet.

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo i Venstre slakter presidentens utspill.

- Erdogans forsøk på provokasjoner er ikke en statsleder verdig. Dette er bare pinlig og flaut. Uttalelsene må ses i lys av at det nærmer seg viktige valg i Tyrkia. Erdogan har startet valgkampen, men på en måte som ikke stiller ham selv eller Tyrkia i et godt lys, sier han til Dagbladet.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Kritisk

Bjørlo opplever at Erdogan bruser mye med fjærene nå. Han viser særlig til at presidenten lot Russland-president Vladimir Putin stå og vente i omkring 50 sekunder før de møttes tirsdag. Bjørlo opplever også at Erdogan slenger ut beskyldninger om andre Nato-land som ikke har rot i virkeligheten.

- Jeg regner med at Nato er forberedt på slike utspill fra Erdogan og at arbeidet med å ratifisere svensk medlemskap i det tyrkiske parlamentet fortsetter ufortrødent videre, sier han.

Utenrikspolitisk talsperson Ingrid Fiskaa i SV er kritisk til Tyrkias definisjon av terror.

- Norge må aldri gå med på den tyrkiske definisjonen av terror, og ikke la seg presse slik Sverige og Finland nylig gjorde, uttaler hun til Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer