HELL I UHELL: Advokat Stein Erik Stinessen er en av partnerne i Lund & Co. Advokatfirmaet har hatt seks år med solide utbetalinger fra kommunene som tapte rundt en milliard på Terra-skandalen høsten 2007. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
HELL I UHELL: Advokat Stein Erik Stinessen er en av partnerne i Lund & Co. Advokatfirmaet har hatt seks år med solide utbetalinger fra kommunene som tapte rundt en milliard på Terra-skandalen høsten 2007. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Har innkassert 40 millioner på Terra-skandalen - og det er ikke over ennå

Advokatfirmaet Lund & Co har fått innbetalt 40 millioner fra Terra-kommunene og konkursboet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunale milliardtap ble resultatet, da meglerhuset Terra Securities i 2007 gikk overende etter å ha fått åtte norske kraftkommuner med på høyrisikabel gambling i amerikanske verdipapirer.

For andre førte derimot Terra-skandalen til solide inntekter.

40 mill. Som sekretariat og advokatforbindelse for Landssamanslutninga for vasskraftkommuner (LVK) hadde nystiftede Lund & Co kontaktene i orden da Terra Securities gikk konkurs. Advokatfirmaet sikret seg raskt jobben med å gjenvinne kommunenes penger.

Det har til nå skaffet firmaet utbetalinger på omtrent 25 millioner kroner fra kommunene, og siden 2009 utbetalinger på 15,6 millioner fra konkursboet.

- Utbetalinger til advokatfirmaet inkluderer foruten salær også påløpte utgifter, påpeker partner i Lund & Co., Stein Erik Stinessen. Caroline Lund, som også er partner i Lund & Co., gikk inn som kommunenes representant i kreditorutvalget i konkursboet.

I vasken Men resultatene har ikke blitt helt som forventet.

For en måned siden gikk saken som kunne gitt den største gevinsten i vasken.
Etter fem år i det amerikanske rettssystemet, tapte kommunene og Terra-boet mot Citigroup, som sto bak de katastrofale spareproduktene som Terra Securities solgte.

Bobestyrer Jon Skjørshammer oppgir i den siste årsrapporten å ha brukt 90 millioner kroner på ekstern juridisk bistand. En stor del av dette gikk til amerikanske advokater som har jobbet med Citigroup-saken sammen med Lund & Co.

- Skuffet - Vi er skuffet over resultatene, sier Narvik-ordører Tore Nysæter, men sier likevel at han synes Lund & Co. har gjort en god jobb.

- Akkurat nå, i kroner og øre, er resultatet null, sier Nysæter. Så moderer han seg og sier at kommunen oppnådde lavere renteutgifter i London-rettssakene som Narvik og Haugesund førte mot långiveren Depfa Bank, med hjelp fra Lund & Co og britiske advokater.

Ifølge Stinessen slapp kommune å betale Depfa renter og gebyrer på cirka 80 millioner kroner, men måtte betale tilbake selve lånet.

Fikk 540 mill. Stinessen skriver også at kommunene etter Lund & Cos initiativ oppnådde «separatistrett» og fikk 540 millioner kroner fra salget av de mislykkede investeringene utbetalt utenom resten av Terra-oppgjøret.

Nå venter Terra-kommunene spent på Oslo tingretts dom i en sak som Hattfjelldal og Haugesund har ført for å få forsikringsselskapet ACE til å dekke tap på inntil 100 millioner kroner. Senere venter långiveren DNB - som krever sju av kommunene for cirka en milliard og nå begynner å bli kraftig utålmodig.