TROLIG PIRATSKATT: Denne 50-kilos sølvbarren funnet av oppdageren Barry Clifford er trolig en av skattene til piraten William Kidd. Funnet ble gjort i skipsvrak utenfor Madagaskar. Foto:  AFP PHOTO/MANJAKAHERY TSIRESENA
TROLIG PIRATSKATT: Denne 50-kilos sølvbarren funnet av oppdageren Barry Clifford er trolig en av skattene til piraten William Kidd. Funnet ble gjort i skipsvrak utenfor Madagaskar. Foto: AFP PHOTO/MANJAKAHERY TSIRESENAVis mer

Har jaktet kaptein Kidds piratskatt i 300 år: - Det er over all forventning

Funn utenfor Madagaskar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppdageren Barry Clifford har funnet skatter som trolig tilhørte den skotske piraten og kapteinen William Kidd nord for Madagaskar.

Kidd ble henrettet ved henging 23. mai 1701 og den fryktede briten var kjent som både skipsreder og kaprer.

Etter mange års søk er trolig deler av de legendariske skattene funnet på havbunnen, skriver BBC.

Den første sølvbarren på 50 kilogram ble bragt i land torsdag ved øya Sainte Marie. Denne skal ha vært om bord på skipet «Adventure Galley».

FERDEN: Dette bildet viser ferden til skipet «Adventure Galley», som ligger nord for Madagaskar. Foto: Wikipedia
FERDEN: Dette bildet viser ferden til skipet «Adventure Galley», som ligger nord for Madagaskar. Foto: Wikipedia Vis mer

Funnet ble presentert av Madagaskars president Hery Rajaonarimampianina under en sermoni i går.

- Legendarisk Søket etter Kidds skatter har pågått over en lengre periode og eksperter tror skipsvraket skjuler flere hemmeligheter.

- Kidds skatt er legendarisk. Folk har lett etter den i 300 år. Jeg kunne ikke fatte at vi fant den. Det var over all forventning, sier den amerikanske oppdageren Barry Clifford til BBC.

- Det er mye mer der nede (i vraket). Vi skal søke med metalldetektorer, sier Clifford.

Sølvbarren er markert med det som tilsynelatende er bokstavene «s» og «t» og stammer trolig opprinnelig fra 1600-tallets Bolivia.

Skepsis Ifølge BBC er det fortsatt skeptikere som sår tvil om at skipet virkelig tilhører kaptein Kidd. Nå vil det trolig bli tatt tester av treet som skipsvraket er bygget av for å finne ut om det er bygget i England - slik Kidds skip var, forteller Clifford.

STOLT: Madagaskars president Hery Rajaonarimampianina viser stolt fram sølvbarren som antas å være fra den legendariske piraten William Kidds skatter. Foto:  AFP PHOTO/MANJAKAHERY TSIRESENA
STOLT: Madagaskars president Hery Rajaonarimampianina viser stolt fram sølvbarren som antas å være fra den legendariske piraten William Kidds skatter. Foto: AFP PHOTO/MANJAKAHERY TSIRESENA Vis mer

«Adventure Galley» var et skip med 34 kanoner og et mannskap på rundt 160. Det skal ha sunket i 1698, og kaptein Kidd beordret å sette fyr på skipet, som var i dårlig stand og begynte å råtne.

Det har lenge vært kjent at «Adventure Galley» endte sin ferd utenfor Madagaskar - men først nå er skattene som trolig tilhørte Kidd funnet.

Byttet side William Kidd ble født 22. januar i Greenock i Skottland. Han ble etter hvert en fryktet mann på sjøen og senere kjent som pirat. Etter hvert dukket det stadig opp fortellinger og sanger om skotten.

Kidd ble først hyret av britene for å stoppe kapringer av nasjonens egne skip, men skiftet etter hvert side.

Fortellingene om Kidds skatter er blitt legendariske på linje med andre kjente sjøfarere.

OPPDAGER: Barry Clifford. Foto: AP Photo/Margot Nicol-Hathaway
OPPDAGER: Barry Clifford. Foto: AP Photo/Margot Nicol-Hathaway Vis mer

Under et angrep på det armenske skipet «Quedagh Merchant» i 1698, støtte Kidd på en kaptein fra det britisk imperiumet. Kidd ble senere tatt til fange og fraktet tilbake til England.

Ifølge rapportene skal britene ha lykkes med henrettelsen på det tredje forsøket - etter at repet røk ved de to første forsøkene på å ta livet av piraten.

Kidd ble henrettet ved henging i Newgate fengsel i London.

Etter gjennomføringen ble liket dyppet i tjære og hengt med kjetting ved Themsen, som en advarsel for kommende pirater.

LEGENDE: Historiene om kaptein Kidds skatter er mange. Nå er trolig deler av skattene funnet utenfor Madagaskar. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Historiene om kaptein Kidds skatter er mange. Nå er trolig deler av skattene funnet utenfor Madagaskar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå er planen at Kidds skatter skal stilles ut på museum.

HENRETTET. Denne tegningen viser William Kidd som ble henrettet i 1701. Foto: NTB Scanpix
HENRETTET. Denne tegningen viser William Kidd som ble henrettet i 1701. Foto: NTB Scanpix Vis mer