<strong>SKUDD I MØRKET:</strong> Den nye lasermannen i Sverige angriper folk med innvandrerbakgrunn etter mørkets frembrudd.
Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix
SKUDD I MØRKET: Den nye lasermannen i Sverige angriper folk med innvandrerbakgrunn etter mørkets frembrudd. Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix Vis mer

Har jaktet på «den nye lasermannen» i flere måneder

Politiet mistenkte samme gjerningsmann i Malmö-skytingene allerede i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I begynnelsen av denne uken gikk Malmö politiet ut med meldingen om at de mistenker at en potensiell seriemorder gikk løs i byen.

Flere av de tilsynelatende uforklarlige skuddløsningene mot innvandrere er avfyrt med samme pistol. Skytteren sikter mot overkroppen til sine ofre. Alle skyteepisodene har skjedd etter mørkets frambrudd.

Den ukjente gjerningsmannen politiet jakter på har fått tilnavnet «Den nye lasermannen». John Ausonius fikk tilnavnet «Lasermannen»
etter at han begikk elleve rasistisk motiverte atentat mot innvandrere i Sverige med et gevær med lasersikte tidlig på 90-tallet.

Nå kommer det fram at politiet i Malmö allerede i sommer mistenkte en grusom reprise av kriminalsaken fra 90-tallet.

Jobber med profil - Det var etter skytingene tidligere i uken at vi følte oss sikre. Det var samme modus og samme type våpen ved flere av skuddløsningene. Vi kunne ikke gå ut med dette før vi hadde klarere bevis på dette, sier Lars-Håkan Lindholm ved Malmöpolitiet til Dagens Nyheter.

Rikskriminalenhetens gjerniningsmannsprofilgruppe ble kontaktet av Malmö-politiet allerede i sommer etter tre tilsynelatende umotiverte skuddløsninger mot innvandrere i løpet av åtte dager i juni.

Gjerningsmannsprofilgruppen er nå snart ferdige med sin analyse av de ulike atentatene, og ventes snart å kunne si noe om sammenhengene mellom dem, og hva slags person det er politiet skal lete etter.

Operativ sjef for Skånepolitiet, Börje Sjöholm, innrømmet under en pressekonferanse i går, at politiet har lite å gå etter.

- Vi er sikre på at det er en mann, og vi tror han er mellom 20 og 40 år, sa Sjöholm.

Hyppige skyteepisoder Det finnes ingen mer detaljert beskrivelse av gjerningsmannen. De få vitnebeskrivelser som finnes forteller om en mørkkledd person som helt eller delvis skjuler ansiktet.

Så sent om i går kveld ble Malmö igjen rystet av nok en skyteepisode. En ung syklist med innvandrerbakgrunn har forklart politiet at en person løsnet skudd mot ham i utkanten av Malmö sentrum ved 19 tiden.

Det er usikkert hvorvidt politiet anser syklistens opplysninger som troverdige. De har så langt ikke funnet patronhylser på åstedet. Syklisten ble ikke truffet av noen av skuddene.

Også torsdag var det en alvorlig skyteepisode i Malmö. En person skjøt inn igjennom kjøkkenvinduet til en 26 år gammel kvinne. Både hun og hennes veninne (34) som var på besøk, ble rammet, men ble til alt hell bare lettere skadd.

Politiet vil ikke gå ut med nøyaktig hvor mange skyteepisoder de mener kan ha samme gjerningsmann, men sa allerede før de to siste skytingene at det dreier seg om «et 15-talls» tilfeller.

Har jaktet på «den nye lasermannen» i flere måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer