- Har jeg gjort noe galt? - Vi tror terroristen er din sønn

Slik fikk Wenche Behring Breivik sjokkbeskjeden, ifølge Marit Christensens nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livet hennes ble lagt i grus den dagen.

I Marit Christensens nye bok «Moren» får offentligheten for første gang et innblikk i Wenche Behring Breiviks liv. I løpet av en dag fylt med grufulle terrorhandlinger ble livet hennes snudd opp ned.

Ringte flere ganger Hun hadde laget spagetti til sønnen Anders Behring Breivik og ble sittende og vente på han 22. juli for to år siden. Sønnen kom ikke hjem som avtalt. Det var ikke vanlig.

Intetanende spiste hun maten alene foran TV-en, der dramaet fra Regjeringskvartalet utspant seg. Åtte personer måtte bøte med livet og rundt 200 ble skadd etter at bilbomben gikk av klokka 15.25. Ifølge boka ble moren engstelig for at sønnen kunne være blant ofrene.

Wenche Behring Breivik skal ha forsøkt å ringe sønnen sin flere ganger uten å få svar. Det gjorde henne bare enda mer bekymret.

Ble bedt om å komme ut Først ved 22.30-tida ringte telefonen hjemme i leiligheten på Skøyen i Oslo. Det var en politikvinne som ba henne komme ut av leiligheten.

- Tanken for gjennom hodet: Herregud, det har skjedd ham noe! siteres hun på i boka.

Politiet skal ha bedt henne om å komme ut og over gata. Der ble hun møtt av en politimann som ba om å få nøklene til leiligheten, og ble bedt om å sette seg inn i en privatbil som sto ventende.

SÅ DRAMAET PÅ TV: Wenche Behring Breivik fulgte med på terrordramaet i Oslo sentrum på TV og ante ingenting om at det var sønnen som sto bak. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SÅ DRAMAET PÅ TV: Wenche Behring Breivik fulgte med på terrordramaet i Oslo sentrum på TV og ante ingenting om at det var sønnen som sto bak. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Har jeg gjort noe galt?

Da hun satte seg inn i bilen kom sjokkbeskjeden:

- Vi tror terroristen er din sønn.

Dagbladet var utenfor leiligheten på Skøyen da beredskapstroppen aksjonerte mot den. Øverst i saken kan du også se en video av væpnede politifolk utenfor.

Bokbråk NRK-profilen Marit Christiansens bok utgis først i morgen. Til tross for det har det vært mye støy rundt den, etter at det kom fram at Wenche Behring Breivik skal ha forsøkt å stoppe den.

- Det stemmer at hun trakk seg, men etter en stund kom hun igjen og sa at den skulle ferdigstilles. Så fikk jeg beskjed om at det ikke skulle være mer kontakt, sier Marit Christensen til Dagbladet.

Hun mener hun har vært anstendig og handlet moralsk og etisk korrekt.

HAR SKREVET BOK: Tidligere NRK-journalist Marit Christensen har skrevet bok om Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR SKREVET BOK: Tidligere NRK-journalist Marit Christensen har skrevet bok om Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vær Varsom-plakatens punkt en handler om samfunnsoppdraget, og det har jeg lagt til grunn når jeg har skrevet denne boka, sier Christensen.

- Jeg mener denne boka er viktig. Det er derfor jeg har gjort hele denne jævlige jobben. Det har vært forferdelig vanskelig. Alt fra hemmelighetskremmeriet rundt mitt forhold til henne og så har det jo vært måneder med debatt om noe folk ikke har hatt kjennskap til, sier Christensen.

- Har jeg gjort noe galt? - Vi tror terroristen er din sønn