Har jerngrep på velgerne

Med Erna Solberg på vei inn i førersetet er Høyre i medvind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser meningsmålinger MMI har gjort for Dagbladet denne uka.

- Veldig hyggelig å få en slik tillitserklæring fra velgerne, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Målingen vil neppe legge noen demper på stemningen når den påtroppende Høyre-lederen i dag er til stede på årsmøtet i Bergen Høyre.

Jens Stoltenberg skårer fortsatt høyest som statsministerkandidat i folket. 18 prosent mener han egner seg best som statsminister. Men i regjeringspartiene er det dødt løp mellom Solberg og Bondevik, trass i at Bondevik med 12 prosent oppslutning gjør sin beste måling på statsministerspørsmålet siden målingen startet i oktober i fjor. Det er like mange som mener Erna Solberg er best skikket til å være statsminister.

Solberg er med i denne målingen for første gang. Hun har overtatt plassen etter avtroppende Høyre-leder Jan Petersen som på samme spørsmål har fått en oppslutning på 2 til 4 prosent.

- Tillitserklæring

- Skjerper dette din appetitt på statsministerstolen?

- Jeg mener at Høyres leder alltid skal være statsministerkandidat i en borgerlig regjering. Men la meg skynde meg og si at vi er meget godt fornøyd med Bondevik i Høyre. Og hvis regjeringen sitter til 2005, er det naturlig at vi går til valg på den samme konstellasjonen som den vi har i dag. Men skjer det radikale endringer ved valget, og Bondevik ikke lenger er et alternativ, må vi ta en ny diskusjon om statsministerposten, sier hun.

- 69 prosent av velgerne tror du vil gjøre en god jobb som partileder i Høyre. Til sammenlikning viste en tilsvarende måling i januar at 32 prosent av velgerne tror Dagfinn Høybråten vil gjøre en god jobb som leder for KrF?

- Igjen må jeg si at dette er hyggelig å høre, men samtidig gjør det meg litt engstelig. Det er alltid vanskelig å oppfylle så høye forventninger.

Sterk på Vestlandet

- Du står sterkest blant de godt voksne, veletablerte, høyt utdannede, høytlønte og blant vestlendingene?

Hun svarer med en trillende latter:

- Vestlandet er et viktig område for Høyre. Det var der vi vokste i 70-åra og fikk Høyre-bølgen som slo innover landet på 80-tallet. Nå har vi vært noe svakere, og det håper jeg skal snu til framgang igjen.

- Neppe overraskende at det er de godt voksne og veletablerte som liker deg best?

- Mange av de personlige tilbakemeldingene jeg får, kommer fra folk som er 40 pluss. Det kan ha sammenheng med at jeg blir sett på som en «no nonsens»-politiker, forholdsvis saklig og ikke så knyttet til politikk som underholdning.

Lunkent blant ungdom

- Blant ungdom og unge voksne er det en mer lunken holdning til deg?

- Det kan ha samme årsak. De saksområdene jeg har stelt med har nok ikke hatt bred appell blant yngre, og jeg er vel heller ikke den som blir forbundet med de store visjonære formuleringer.

Erna Solberg er også godt fornøyd med dagens partibarometer fra MMI, som viser 18,6 prosent oppslutning og en framgang på 1,5 prosentpoeng fra januar.

- Vi har vært litt i siget oppover siden høsten 2002, men er fortsatt et stykke unna valgresultatet i 2001, sier hun.

- En liten Erna-effekt?

- Et partilederskifte kan bety noe med all oppmerksomhet det får i mediene. Men bedringen i norsk økonomi som følge av regjeringens politikk, er også et pluss for oss, sier Erna Solberg, som i morgen drar på vinterferie til Syden med mann og barn.

OPPTUR: - Hyggelig å høre, er Erna Solbergs reaksjon på meningsmålingene. I dag er hun til stede på årsmøtet til Bergen Høyre. I morgen tar hun med seg gode målinger, mann og barn og drar på vinterferie til Syden.