Har jerv blitt bjørn?

Ekteparet hevder de ble omringet av fire bjørner. Statens Naturoppsyn sier det er mye jerv i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Det er ikke observert bjørn i området tidligere, men vi har derimot en god del jerv. Jerv er på størrelse med en liten hund og utgjør ingen fare for mennesker, sier rovviltkoordinator Geir Heggmo i Statens Naturoppsyn.

Det var klokken halv fem natt til mandag at et ektepar følte seg så truet av en binne med tre bjørneunger at de måtte evakueres med helikopter fra et område øverst i Beiardalen i Nordland.

Fant ingen spor
Heggmo, som bor øverst i Beiardalen, var med på å hente ekteparet ut av området. Verken han eller redningsmannskapet på Sea King-helikopteret fikk da øye på bjørnene.

Sammen med ekteparet lette han og en kollega etter bjørnespor og ekskrementer i sju timer i dag, uten å finne noe. Hunden som var med reagerte kun på elgspor, og ikke bjørnespor.


- Vanligvis finner vi alltid tegn på at det har vært bjørn i et området. Stedet er ganske avgrenset, og ekteparet var med rundt og pekte ut områdene der de hadde sett bjørn, sier Heggmo til Dagbladet.

- Betyr det at dere avviser at det har vært bjørn i området?

- Vi kan ikke utelukke det. Men vi har avsluttet letingen, sier Heggmo.

Han vil ikke kommentere hvorvidt det er lett å ta feil av bjørn og jerv.

- Ekteparet sier at de så bjørn, og det er det vi har jobbet ut ifra. Men det har aldri vært bjørn i området. Derimot er det mye jerv, sier Heggemo.

Ekteparet har uttalt seg til NRK om bjørneepisoden:

- Binna kom så når som 15 meter fra oss og brølte til oss. Vi kastet stein og brølte tilbake, forteller en av de evakuerte.


- Jaget bort bjørnen

Ekteparet var på tur i området og hadde slått leir for kvelden da de hevder å ha oppdaget bjørnene. Den ene bjørneungen skal ha kommet så nær som 10 meter.


Paret prøvde å jage bjørnene unna både ved å kaste ting, og ved å tenne bål.


- Vi fyrte bål i fem timer, men etter hvert begynte vi å gå tom for brensel, og bålet begynte å dø ut. Vi måtte tenne på klær for å holde liv i bålet, sier turgåeren til NRK.


Da bålet døde ut, kom binna nærmere paret. Da begynte de virkelig å bli redde og ba politiet om å bli evakuert.


JERV: Slik ser en jerv ut. Den er på størrelse med en liten hund, og angriper ikke mennesker. Denne jerven spiser på rester av en hare. Bildet er tatt i Nordland. Foto: Asgeir Kvalvik
JERV: Slik ser en jerv ut. Den er på størrelse med en liten hund, og angriper ikke mennesker. Denne jerven spiser på rester av en hare. Bildet er tatt i Nordland. Foto: Asgeir Kvalvik Vis mer

Paret hadde med videokamera og har gjort opptak som Naturoppsynet nå skal se på, skriver NRK.


BJØRN: Dette er en bjørn. Den kan angripe mennesker. Bildet er tatt i en bjørnepark i Flå i Buskerud. Foto: Ole C. H. Thomassen
BJØRN: Dette er en bjørn. Den kan angripe mennesker. Bildet er tatt i en bjørnepark i Flå i Buskerud. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer