Har jobbet for suksessen hele livet

BERLIN: Britney Spears kritiseres fra alle kanter som et lettvint musikkbransje-påfunn. Selv hevder 18-åringen at det er et helt liv med arbeid som ligger bak suksessen. Det er det vanskelig å motsi henne på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden var det ikke et menneske i Norge som hadde hørt om Britney Spears. I mellomtiden har hun lagt popverdenen under seg, og neste onsdag gjør hun sin første norgeskonsert - for et forlengst utsolgt Oslo Spektrum. Men tro Britney fra Kentwood, Louisiana når hun hardnakket påpeker at hun ikke er noen over natta-sensasjon. - Jeg har jobbet for dette hele livet. I 18 år!

Fem timer daglig

Om ikke bygningsingeniør-far Jamie og lærermor Lynne hadde planene klare allerede ved Britney Jeans fødsel 2. desember 1981, så tok det ikke lang tid før den driftige datteren og de ambisiøse foreldrene begynte arbeidet med å skape en stjerne. Allerede som fireåring begynte Spears å danse og delta i forestillinger. Mor Lynne fikk henne inn i en spesialisert barneturnklasse, og hver dag fra skolepliktig alder brukte Britney fem timer på trening og kjøring til treningsstudioet. Siden har det vært lite slinger i valsen:

8 ÅR: Mor og far skaffer Britney agent i New York. De neste tre somrene får hun danseundervisning ved Professional Performing Arts School, NY.

9 ÅR: Reiser rundt på dansekonkurranser i Louisiana.

10 ÅR: Spiller i flere tv-reklamer og sceneoppsetninger i New York.

11 ÅR: Blir plukket ut til å være med i Disney Channels «Mickey Mouse Club»-show. Familien flytter med henne til Orlando, Florida.

14 ÅR: Er på audition for en jentegruppe. Bestemmer seg for å bli artist.

15 ÅR: Får platekontrakt med Jive Records i New York.

16 ÅR: Spiller inn debutalbumet «...Baby One More Time».

17 ÅR: Får sitt gjennombrudd.

18 ÅR: Legger popverdenen under seg. «...Baby One More Time» passerer 12 millioner solgte i USA, og Britney er den yngste artisten i amerikansk musikkhistorie som har solgt så mye av et enkeltalbum. Gir ut sitt album nummer to, «Oops!...I Did It Again». I USA selger hun 200000 plater i uka i tre strake måneder. Amerikanske medier omtaler Britney Spears som Queen of Teen . Men hun er vel så mye en tabloiddronning. Hennes glamorøse stjernestatus er parret med grenseløs, amerikansk kjærlighet til familien, og da særlig til mor Lynne.

Silikonjomfru

Den mest utfordrende sceneopptreden siden Madonna kombineres med en sørstatsjentes usvikelige gudstro, daglige aftenbønn og hengivenhet til baptistkirken. Rapporter om at hun som 17-åring fikk sprøytet silikon i puppene, kommer parallelt med at hun sier hun vil være jomfru til hun gifter seg. Uskyldsrene holdninger sørger for å gjøre hennes lek med pornoestetiske virkemidler ekstra pirrende. Stadige rykter om gifteplaner med 'NSync-sjarmør Justin Timberlake har vekslet med en svært så offentlig flørt med britenes prins William. Britney Spears har det meste. Om hun har noe som likner på et musikalsk talent, er det imidlertid mange som fortsatt tviler på - akkurat som om det skulle spille noen rolle...