Delfiner og sykdommer

Har kanskje funnet svaret

Ny forskning har kanskje løst uforklarlig delfin-mysterium.

STRANDET: Disse tannhvalene ble funnet strandet i Tasmania i Australia i 2004. Foto: MAVIS BURGESS / AP / NTB
STRANDET: Disse tannhvalene ble funnet strandet i Tasmania i Australia i 2004. Foto: MAVIS BURGESS / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulike tannhvaler har blitt funnet strandet flere steder i verden, og lenge har folk klødd seg i hodet over hvorfor dette har skjedd.

Nå tror forskere at de kanskje har funnet svaret på det store spørsmålet.

En skotsk studie, publisert i midten av desember, viser at trolig delfiner kan få en sykdom de fleste forbinder med eldre mennesker.

MASSEDØD: Godt og vel 200 delfiner ble funnet skylt opp på ei strand på Kapp Verde utenfor Afrikas vestkyst. Reporter: Per Ervland. Video: Elton Neves via AP Vis mer

Tre typer delfiner

Hukommelsestap, glemsel og forvirring er typiske symptomer på alzheimers, og ny forskning tyder på at det ikke er bare mennesker som kan lide av sykdommen.

Forskere i Skottland har samlet inn funn fra hjernene til totalt 22 ulike tannhvaler, og det gjør studien bredere enn tidligere forskning.

SYKDOM: Forskere tror nebbhvalen kan utvikle en menneskesykdom. Foto: FLPA / REX / Shutterstock editorial / NTB
SYKDOM: Forskere tror nebbhvalen kan utvikle en menneskesykdom. Foto: FLPA / REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

Studien viser at tre typer gamle delfiner – en langfinnet grindhval, en kvitnos og en nebbhval – hadde tegn på alzheimers. Delfinene hadde hjerneforandringer eller -skader knyttet til alzheimers hos mennesker.

- Vi er veldig fascinert av å se endringer i hjernen hos gamle delfiner som likner på alzheimer og hvordan mennesker aldres, sier professor ved universitetet i Edinburgh, og en av forskerne bak studien, Tara Spire-Jones.

Forskerne har sagt at funnene fra denne studien er det nærmeste noen har vist at dyr kan utvikle sykdommen.

- Viktig for framtidig arbeid

Det at delfiner kan utvikle tegn på alzheimers, kan trolig være svaret på hvorfor man regelmessig har funnet strandede tannhvaler.

Funnene kan kanskje støtte teorien forskere har hatt om at en gruppe tannhvaler har fulgt en syk leder. På grunn av at lederen har vært forvirret, har dyrene svømt inn på land.

- Om endringene bidrar til at disse dyrene strander, er et interessant og viktig spørsmål for framtidig arbeid, sier Spire Jones.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer