HARDANGERVIDDA: Statens Naturoppsyn har kuttet hodene av alle de 323 reinsdyrene som ble funnet drept av lyn på Hardangervidda. Dyrene skal testes for ... Vis mer

Har kappet hodene av de 323 reinsdyrene

Historien fra Hardangervidda går verden rundt. De døde dyrene skal testes for alvorlig sykdom. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens Naturoppsyn har kuttet hodene av alle de 323 reinsdyrene som ble funnet drept av lyn på Hardangervidda før helgen.

Dyrene skal testes for den alvorlige sykdommen CWD (Chronic Waste Diesease), også kalt skrantesyke, som for første gang ble oppdaget i Norge på elg og rein tidligere i år.

- Vi benytter nå mulighetene til å ta prøver for skrantesyke. Det er logistiske krevende å ta alle prøvene på fjellet, så vi har kappet av alle hodene på dyrene og flyr disse til et testsenter i Lærdal, sier Knut Nylend i Statens Naturoppsyn til Bergens Tidende.

Prøvene til testingen må tas i dyrenes hjerne.

Mandag formiddag var det ikke avklart hva som skal gjøres med de mer enn 300 reinsdyrskrottene, som ligger så tett samlet at naturen selv kan få problemer med naturlig forråtnelse uten bivirkninger.

BLE FUNNET HER: Lynnedslag er trolig årsaken til at 323 reinsdyr ble funnet døde på lite område sør på Hardangervidda. En jaktoppsynsmann oppdaget dyretragedien på en rutinetur i fjellet.
Foto: Håvard Kjøtvedt/Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet / NTB Scanpix
BLE FUNNET HER: Lynnedslag er trolig årsaken til at 323 reinsdyr ble funnet døde på lite område sør på Hardangervidda. En jaktoppsynsmann oppdaget dyretragedien på en rutinetur i fjellet. Foto: Håvard Kjøtvedt/Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet / NTB Scanpix Vis mer

Det nøyaktige tallet døde dyr var mandag justert opp til 323, ifølge Bergens Tidende.

- Vi har tatt prøver av alle de voksne dyrene, omtrent 250 av de 323 som ble funnet. Når ulykken først hadde skjedd, så vi en mulighet for å sikre et stort antall prøver, sier fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til NTB.

Ikke spise syke dyr

De skar hodene av de voksne dyra for å sende dem til Lærdal hvor prøver av hjernevevet skulle bli sikret.

- På Veterinærinstituttet i Oslo skal disse prøvene analyseres for å se om det er noen forekomst av CWD blant villreinen, sier Landsverk.

CWD har aldri smittet fra dyr til mennesker, men Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har valgt en føre-var-holdning og vil ikke at syke dyr skal spises .

Verden rundt

Historien om de over 300 dyrene som mest sannsynlig ble drept av lyn fredag har gått verden over siden den ble kjent søndag.

En jaktoppsynsmann oppdaget dyrene fredag, og søndag var et lag på åtte personer fra Miljødirektoratet og Mattilsynet på stedet.

- Hva som skal skje videre med skrottene er ikke avklart, om det skal ligge eller ei. Det normale når dyr dør i naturen er at naturen ordner opp selv, men det som er spesielt, er at det er et veldig høyt antall dyr i dette tilfellet, sier fagdirektør Kjartan Knutsen i Miljødirektoratet til NTB.

Øde

Stedet hvor dyrene ble funnet døde ligger i et privat jaktområde på vidda mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark.

Det er godt utenfor allfarvei og relativt langt unna nærmeste tursti i fjellet.

Det er ennå ikke avklart hvordan lyn kan drepe så mange dyr, selv om de står tett.

Statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt bekrefter kraftig tordenvær og mer enn 100 lynnedslag fredag mellom klokka 10 og 15 fredag i Vinje kommune, der dyrene ble funnet.

Pluss- og minuspoler

Det er gjort forskning på lynnedslag og virkningen på mennesker og dyr.

- Trolig fungerer forbeina og bakbeina på dyrene som pluss- og minuspoler som leder strømmen fra lynnedslaget gjennom kroppen,. Mennesker er ikke utsatt for samme fare med bare to bein, sier Smiths til VG.

Ifølge de siste tallene på hjemmesiden til Norsk Villreinsenter, er det nå drøyt 10.000 dyr i villreinstammen på Hardangervidda.

Jaktsesongen startet 20. august og vil gå ut september.

Jaktkvoten i år er satt til om lag 2.000 dyr. Sett i den sammenheng utgjør 323 dyr drept av lyn et stort antall., skriver NTB.

Den samlede norske villreinstammen er om lag 25.000 dyr fordelt på 23 områder.