Har kapret to skip og skutt mot et tredje

Somaliske sjørøvere trapper kraftig opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Somaliske sjørøvere trapper opp aktiviteten og har kapret to skip og skutt mot et tredje utenfor Afrikas Horn.

De somaliske piratene viser ingen tegn til å la seg skremme fra nye skipskapringer, men endrer i stedet taktikk.

Natt til tirsdag tok pirater kontroll over det greskeide bulkskipet MV Irene E. M. i Adenbukta. Noen timer senere var turen kommet til lasteskipet Sea Horse, som seiler under togolesisk flagg.

Piratene som angrep, var om bord i tre til fire småbåter, opplyser offiserer på et portugisisk krigsskip i området.

Andre pirater slo dessuten til mot to egyptiske fiskebåter med mellom 18 og 24 personer om bord.

Tredje skip beskutt

Tirsdag ettermiddag kom det så melding om at om lag ti pirater i tre småbåter hadde åpnet ild mot det Liberia-registrerte lasteskipet Safmarine Asia, som er på 21.887 tonn. Det skal ha blitt brukt både automatvåpen og rakettdrevne granater under angrepet, men det er ikke kommet meldinger om at noen er såret.

Den kraftige opptrappingen av piratenes virksomhet kommer to dager etter at en amerikansk sjøkaptein ble befridd av den amerikanske marinen. Kapteinen ble holdt som gissel av piratene i fem dager.

Tre pirater ble drept under aksjonen, mens en fjerde ble tatt til fange av amerikanske soldater. Alle skal ha vært i slutten av tenårene.

Somaliske pirater har sverget hevn etter at i alt sju pirater er drept i sammenstøt med amerikanske og franske styrker de siste to ukene.

- Løgnere

- De amerikanske løgnerne drepte våre venner, etter at disse vennene hadde gått med på å sette fri gisler uten å få løsepenger. Vi vil trappe opp våre angrep, også i farvann fjernt fra Somalia, og amerikanere bør ikke vente noen nåde fra vår side, sa en talsmann tirsdag.

Alle de 22 besetningsmedlemmene om bord i nå kaprede Irene E. M. skal være filippinere. Bulkskipet på 35.000 tonn på var på vei fra Jordan til India da det natt til tirsdag sendte ut melding om at et mistenkelig fartøy nærmet seg.

Det andre skipet som er kapret, Sea Horse, er på litt under 5.000 tonn og eies av et libanesisk selskap.


(©NTB)


REDDET FRA LIVBÅT: Dette bildet frigitt av den amerikanske marinen, viser livbåten fra det amerikanske skipet Maersk Alabama, der kaptein Richard Phillips ble holdt som gissel av somaliske pirater. Foto: AP Photo/U.S. Navy/SCANPIX
REDDET FRA LIVBÅT: Dette bildet frigitt av den amerikanske marinen, viser livbåten fra det amerikanske skipet Maersk Alabama, der kaptein Richard Phillips ble holdt som gissel av somaliske pirater. Foto: AP Photo/U.S. Navy/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer