Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har Kim Jong-un forelsket seg i nordkoreansk pop-artist?

Den unge diktatoren går ikke i pappas fotspor og har blant annet gjort pizza og pommes frites lovlig.

MYSTERIEKVINNEN: Kim Jong-un har vakt oppmerksomhet ved å bli avbildet med denne kvinnen på ulike arrangementer. Kvinnen har vært offer for mye spekulasjon, og er trolig Kims gamle flamme, popstjernen Hyon Song-Wol. Foto: EPA/Yonhap/NTB Scanpix
MYSTERIEKVINNEN: Kim Jong-un har vakt oppmerksomhet ved å bli avbildet med denne kvinnen på ulike arrangementer. Kvinnen har vært offer for mye spekulasjon, og er trolig Kims gamle flamme, popstjernen Hyon Song-Wol. Foto: EPA/Yonhap/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å oppheve forbudet mot pizza og pommes frites, i tillegg til å tillate kvinner å bruke øredobber og gå i langbukser, virker kanskje ikke som drastiske tiltak for omverdenen.

Men i et samfunn som Nord-Korea er bare bildene av Kim Jong-un og en mystisk kvinne mens de ser på Mikke, Minni og andre amerikanske helter oppsiktsvekkende endringer - og vitner om en diktatorsønn som tør å gå egne veier.

Pop-stjerne Den mystiske kvinnen har siden hun først ble avbildet sammen med den unge diktatoren vært objekt for spekulasjon i vestlige medier: Er det kona? Kjæresten? En venn? En rådgiver? Eller en ukjent søster?

Kledd i en elegant drakt med moderne snitt, minnet den vakre kvinnen mest om en av førstekvinnene man ser i vesten. En slags nordkoreansk versjon av Michelle Obama, Samantha Cameron, Ingrid Schulerud eller Carla Bruni?

Britiske Daily Telegraph siterer sørkoreanske etterretningskilder på at kvinnen er Hyon Song-wol, en «populær» artist i et band som har hatt hits som «I Love Pyongyang» og «We are Tropps of the Party». Og ja, det er regimet som bestemmer hva som er populært i det lukkede landet.

Kim Jong-un skal ha hatt et forhold med artisten også når pappa pappa Kim Jong-il levde, men den nå avdøde despoten skal ha satt en stopper for forholdet. Hun skal senere ha giftet seg med en offiser i den nordkoreanske hæren, som hun også fikk et barn med.

AMERIKANSK UNDERHOLDNING: Her koser Kim Jong-il seg med Mikke, Minni og de andre amerikanske heltene. Foto: AP/Scanpix
AMERIKANSK UNDERHOLDNING: Her koser Kim Jong-il seg med Mikke, Minni og de andre amerikanske heltene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- De to har kjent hverandre siden de var i tenårene og ryktene om at de to hadde et forhold har sirkulert blant eliten i Pyongyang, sier en sørkoreansk etterretningskilde til JoongAng Daily.

Det er uklart hvor kvinnens ektemann og barn befinner seg nå.

Fokus på yngre I tillegg til å velge en mindre strengere linje når det kommer til vestlig mat og tegneserier, prøver Kim Jong-un å fornye imaget til regimet i Pyongyang ved å fokusere mer på den yngre generasjonen.

Ifølge nyhetsbyrået AP endres også linjene i de væpnede radene. Den unge diktatoren bytter ut mektige og aldrende militærsjefer med en yngre generasjon, i tillegg til at han har byttet ut en eldre garde i partiet med yngre økonomer.

Det sistnevnte er nok et grep for å prøve å gjenopplive en økonomi som har ligget langt bak resten av regionen.

Til tross for at Pyongyang tydeligvis ønsker å endre image, nekter de å avslutte sitt kjernefysiske program - til tross for at landet trenger nødhjelp fra vestlige land som nå utsetter Nord-Korea for sanksjoner.

Sult Landet er ikke i stand til å sørge for at alle får mat. Amnesty International anslår at 24 millioner mennesker mangler mat, rent vann, elektrisitet og medisiner. Seks millioner har et umiddelbart behov for mat.

ELEGANT: Kvinnen har vært med Kim Jong-un på svært offisielle arrangement. Her er hun med ham til Kumsusan-palasset i Pyong Yang for å minnes bestefar Kim Il-Sung. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
ELEGANT: Kvinnen har vært med Kim Jong-un på svært offisielle arrangement. Her er hun med ham til Kumsusan-palasset i Pyong Yang for å minnes bestefar Kim Il-Sung. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

- Det er for tidlig å snakke om økonomisk og politisk reform. Nord-Korea trenger å gjøre skikkelige og varige strukturelle endringer før noe sånt kan skje, sier analytiker Daniel Pinkston ved International Crisis Group.

FØLGER HAN OVERALT: Her står kvinnen i nærheten av diktator Kim Jong-un mens han ser på barn som spiller basketball på en førskole i Pyongyang. Foto: Reuters/KRT/NTB Scanpix
FØLGER HAN OVERALT: Her står kvinnen i nærheten av diktator Kim Jong-un mens han ser på barn som spiller basketball på en førskole i Pyongyang. Foto: Reuters/KRT/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media