Klagestorm på vannkvaliteten på Askøy.

- Har kjøpt flaskevann siden mars

I bekymring for sin alvorlig syke kone, sendte en askøymann brev til kommunen i mars. Han har ennå ikke fått svar.

SYKE: Innbyggerne som har blitt syke, har fått drikkevann fra Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
SYKE: Innbyggerne som har blitt syke, har fått drikkevann fra Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


ASKØY/OSLO (Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at Askøy kommune mistenker at en person har dødd som følge av drikkevannsproblemene i kommunen. En rekke personer er innlagt på sykehus og flere titalls er blitt syke.

- Vi hadde hørt om tilfeller av folk som var blitt syke. Derfor sendte jeg brev til Askøy kommune i mars. Jeg har til dags dato ikke mottat svar.

Mannen er en av ti personer som siden januar i år har kontaktet kommunen skriftlig med spørsmål knyttet til drikkevannsforsyningen eller kvaliteten på drikkevannet.

- Min kone har en alvorlig sykdom som medfører nedsatt immunforsvar. Derfor ønsket jeg innsyn i rutinene kommunen har for å sikre kvaliteten på drikkevannet. Jeg ønsket ikke utsette min kone for risiko, sier mannen som velger å være anonym.

- Vanvittig brunt vann

I og med at kommunen ikke svarte på hans forespørsel, tok de ingen sjanser.

- Vi har kjøpt flaskevann siden mars. Jeg er jo glad for det nå, men jeg må si jeg er bekymret for alle andre som er berørt. Vi snakker jo om drikkevannet til 15 000 mennesker.

13. mai i år sendte Stian Fylkesnes inn klage på vannkvalitet.

- Vi fikk vanvittig brunt vann her 10. mai, vann som var unormalt brunt og med grums. Vann som vi skulle bade vår datter på 4 måneder i.

Fylkesnes forteller at han ble ganske irritert, da de har vært plaget med kokevarsler og trøbbel med vannet.

- Jeg sendte e-post til Mattilsynet og til Askøy kommune med bilder av vannet, forklaring av situasjonen og henvisning til regelverk. Jeg har ikke hørt fra dem.

Fylkesnes forteller at familien ikke har blitt syke, men at det er skummelt å høre om ettåringen som kan ha omkommet på grunn av vannet.

SKITTENT VANN: Familien sendte inn klage da de fikk skittent vann i springen i mai. Foto: Privat
SKITTENT VANN: Familien sendte inn klage da de fikk skittent vann i springen i mai. Foto: Privat Vis mer
GRUMS: Grums lå igjen i badekaret. Foto: Privat
GRUMS: Grums lå igjen i badekaret. Foto: Privat Vis mer

- Skuffet

Robert Sævareid sendte inn klage på vannkvaliteten 11. mars.

- Klagen gikk ut på kokevarslene som gjentatte ganger har kommet. Som mann i gata er jeg ikke ekspert, men jeg ville anta at kokevarslene har bakgrunn i noe. De sender ut kokevarsler i øst og vest, som skaper mye frykt i befolkningen.

Sævareid ble sint da han skulle på jobb og oppdaget et nytt kokevarsel den dagen han sendte klagen.

- Jeg er skuffet over at jeg ikke har fått svar på klagen. Jeg har ikke blitt dårlig nå, men var dårlig og hadde magesjau uka før jeg sendte klagen.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

Innlagt forrige uke

11. mars sendte også Reidar Andreassen inn en klage om vannkvaliteten. Han fikk aldri svar. Bakgrunnen for klagen hans var forholdsvis høye regninger fra kommunen og kommunens vanntilbud.

- Vi kan ikke stole på vannet i og med gjentatte tilfeller av dårlig vannkvalitet og kokevarsler fra kommunen. Det begynte å bli så mye over tid, jeg fant meg berettiget til å levere inn en klage på vanntilbudet vi får fra Askøy kommune.

Andreassen har bodd i kommunen siden 2008, og har aldri opplevd å bli dårlig før i forrige uke. Da ble han innlagt på Haukeland sykehus. Mandag til fredag forrige uke tilbrakte han på infeksjonsavdelingen, forteller han.

- De sa jeg hadde en infeksjon, men hva den skyldtes kunne de ikke svare på, sier Andreassen, som mistenker at vannet muligens kan være årsaken.

- Selv om vannet blir friskmeldt, tenker man «når blir neste gang?» Jeg er godt voksen, men tenker på barna, som er mye mer sårbare, legger han til.

Høydemagasin under lupen

Anton Bøe, sjef for vann og avløp i Askpøy kommune sier til Dagbladet at tidligere meldinger til befolkningen med pålegg om koking av vann ikke har noe med denne saken å gjøre. -

Tidligere har vi hatt avvik i forhold til renseprosessen i vannbehandlingsdelen av forsyningssystemet vårt. Da har vi tatt prøver, men ikke funnet noe som har vært galt. Denne gangen har vi ikke avvik i vannbehandlingsanlegget, sier Bøe og legger til:

- Nå konsentrerer vi vårt arbeid mot et lukket høydemagasin i fjell. Det ligger i Øvre Kleppe. I slike magasin kan det komme tilsig av vann fra andre kilder, sier Anton Bøe.

Leder for vann og avløp i Askøy kommune sier at kommunen har fått veldig mange klager over vannkvaliteten på Askøy over lengre tid.

- Vi klarer ikke å fange opp alle som klager, men jeg videresender alle henvendelser til de som kan svare på dem. Dette er ikke informasjon som er unntatt offentlighet. Alle har rett på svar og forklaringer på hva som har vært årsaken til dårlig vannkvalitet og at vi har sendt ut varsel om koking av vannet, sier han til Dagbladet.

Magesmerter, diaré og feber er blant symptomene flere titalls personer har fått merke på grunn av vannet fra Kleppe vannverk i Askøy kommune utenfor Bergen.

SVARER: Sjef for vann og avløp i Askøy kommune, Anton Bøe. Foto: Eivind Senneset
SVARER: Sjef for vann og avløp i Askøy kommune, Anton Bøe. Foto: Eivind Senneset Vis mer

Det reelle antallet som har vært syke er trolig høyere enn 50. Vannverket forsyner mellom 10 000 og 15 000 innbyggere. På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde «normal» omgangssyke.

Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer