Har kjøpt oljebaser for 8 milliarder

Mens klimaungdommer demonstrerer, er 25 utbyggingsprosjekter i gang for å styrke Mongstad som base for norsk oljevirksomhet offshore.

VIL DOBLE: Eiendomssjef Kjell Kallestad Stople er ABBs mann på Mongstad. Når han viser rundt på basen, kjører han en elbil fra Renault
VIL DOBLE: Eiendomssjef Kjell Kallestad Stople er ABBs mann på Mongstad. Når han viser rundt på basen, kjører han en elbil fra RenaultVis mer

(Finansavisen): - Jeg tror ikke noen kunne spå det store klimaengasjementet vi har sett komme. Men det forandrer for så vidt ikke grunnlaget for det vi gjør. Så lenge det er behov for olje og gass i verden vil det være behov for norsk olje og gass, sier William Wittusen (42), adm. direktør og gründer i Asset Buyout Partners (ABP).

Eiendomsselskapet har private equity-selskapet HitecVision som største eier og ble startet i januar 2016. På lanseringsdagen for selskapet sto oljeprisen i 27 dollar, og skolestreik for klimaet var det ingen som hadde hørt om, skriver Finansavisen.

Forretningsideen både da og nå er å kjøpe opp virksomhetskritisk eiendom og infrastruktur som operatører, oljeserviceselskaper og annen energirelatert industri trenger for å drive offshorevirksomhet.

Siden lanseringen har selskapet kjøpt opp en serie eiendommer langs norskekysten. De fleste eiendommene leies ut til andre selskaper.

Da selskapet ble lansert i 2016 var målet å bygge opp en eiendomsportefølje på over ti milliarder kroner i løpet av tre til fem år.

- Med eiendommer i dag for over 8 milliarder kroner og en ambisjon om å doble selskapets størrelse i løpet av de neste to til tre årene, er ABP på god vei til å nå målene som ble satt i 2016, svarer Wittusen.

- Er det risiko for at eiendommene og infrastrukturer skal være verdiløs om 20 år?

- Nei, den risikoen mener jeg er lav. Det globale energibehovet forventes å vokse med 25 prosent til 2040, svarer Wittusen.

Han viser til en prognose fra Det internasjonale energibyrået, IEA, som spår at 40 prosent av det internasjonale energibehovet i 2040 vil bli dekket av olje og gass, skriver Finansavisen.

- Norge har allerede gjennomført mange tiltak i retning av en mer klimavennlig fremtid, og kommer til å fortsette med å lede an i det skiftet. For oss er det innlysende at det vil være behov for norsk olje- og gassinfrastruktur i mange tiår fremover, sier operasjonsansvarlig Erik Evjen.

Andre økonominyheter:
- Dobling for Linn Skåber
- Plankekjøring for OPEC, men dette kan knekke oljeprisen