Har kjøpt Tamiflu for 11 millioner kroner

Nordmenn frykter fugleinfluensaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): Oslo-folk frykter fugleinfluensa og hamstrer Tamiflu – mens trønderne og nordlendingene knapt kjøper influensamedisinen. Det viser nye tall fra Norges Apotekerforening. Hittil i år har vi kjøpt Tamiflu for drøyt 11 millioner kroner.

Salgstallene taler sitt tydelige språk. Det er Oslo-folk som har kjøpt inn mest av medisinen som kan redde livet ditt om du blir smittet av den fryktede fugleinfluensaen. I hovedstaden er det solgt nesten 23 pakninger Tamiflu per 1.000 innbygger fra årsskiftet fram til nå.

I Nord-Trøndelag har knapt noen løpt til apotekene for å hamstre Tamiflu. I dette fylket er det bare solgt 2,6 pakninger Tamiflu per 1.000 innbygger. I de nordnorske fylkene er salgstallene også beskjedne sammenlignet med Oslo.

Handler om frykt

Direktøren i Norges Apotekerforening mener forskjellene rett og slett kan forklares ved at det er både flere leger og flere apotek i hovedstaden enn andre steder. For å kjøpe Tamiflu må man ha resept fra legen sin.

– Oslo har jo mange leger. Her har du også mulighet til å gå til flere leger. Får du ikke time hos fastlegen din, kan du oppsøke en annen, sier Kai Finsnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Handler dette om frykt for fugleinfluensaen?

– At du har fått en så stor økning i salget før influensasesongen kan ikke forstås på en annen måte at dette er frykt for fugleinfluensaen, sier Finsnes. Fra 1.januar til 31.oktober ble det solgt totalt 44.483 pakninger Tamiflu i Norge. Det utgjør et beløp på mer enn 11 millioner kroner.

ETTERTRAKTET: Nordmenn hamstrer Tamiflu som aldri før. Foto: Tore Bergsaker
ETTERTRAKTET: Nordmenn hamstrer Tamiflu som aldri før. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Tabloid-lesning

Leder Jan Emil Kristoffersen i Alment praktiserende lægers forening tror ikke bare at antallet tilgjengelige leger er forklaringen på de store forskjellene fylkene imellom.

– Vi vet jo at folk gjerne fatter beslutninger etter samråd med sine nære nettverk. Det kan jo være at man ute i distriktene snakker med sin gamle bestemor som har overlevd forrige epidemi og som sier at det nok vil gå bra. Mens i byene har man ikke disse nære nettverkene lenger, og er derfor mer mottakelige for frykten som mediene kan skape i slike tilfeller. En høyere forekomst av tabloid-lesning i byene kan også være forklaringen, sier han

Advarer mot hamstring

Norges Apotekerforening advarer mot hamstring av Tamiflu.

– Vi mener at det ikke er nødvendig når myndighetene har et så stort lager som 1,4 millioner pakninger Tamiflu. Vi mener at medisiner ikke skal hamstres. Medisiner er ferskvare, sier Finsnes. Alment praktiserende lægers forening har også rådet legene til ikke å skive ut resepter på medisinen.

– Ja, vår anbefaling har vært at man ikke skal gjøre det. Grunnlaget for det var at lagrene begynte å gå tomme, sier Kristoffersen.

For lang tid

Statistikken fra Norges Apotekerforening viser at salget av Tamiflu har økt i takt med medienes omtale av fugleinfluensaen. Kai Finsnes synes det tok for lang tid før myndighetene ga klar beskjed om at det ikke er nødvendig å hamstre Tamiflu for eget bruk.

– Det hadde vært lettere for helsepersonellet om myndighetene hadde vært tydelige på et tidligere tidspunkt. Hvis denne etterspørselen erpåvirket avmedieomtalen – og det tror vi den er – så hadde det vært på sin plass med bedre offentlig informasjon. Det er viktig at offentlige myndigheter har en informasjonsberedskap når slikt skjer, sier han.

FAKTA

Nord-Trøndelag 2,6

Finnmark 3,5

Troms 4,4

Sogn og Fjordane 5,3

Nordland 5,4

Hordaland 5,6

Hedmark 5,8

Møre og Romsdal 6,0

Aust-Agder 6,4

Sør-Trøndelag 6,5

Oppland 7,6

Telemark 8,2

Østfold 9,0

Vest-Agder 9,3

Gj.snitt 9,7

Buskerud 9,7

Rogaland 10,4

Vestfold 10,7

Akershus 12,9

Oslo 22,8

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer