Har klatret alle topper over 2000 meter - bortsett fra én

I morgen når han målet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ole Martin Anmarkrud (38) fra Drammen har vært på 229 av Norges 230 topper som er høyere enn 2000 meter.

Nå gjenstår det bare én topp. I morgen har han invitert med seg venner og kjente til å gå den siste jubileumsturen sammen med han.

- Stetind i Jotunheimen er den eneste toppen som ikke er besteget ennå. Jeg kunne ha gått opp der mange ganger før, men jeg har spart den. I flere år har jeg tenkt at topprosjektet skulle avsluttes med en fellestur. Da er Stetind perfekt. Veien opp er ikke så bratt, og så

ligger den i nærheten av en turisthytte. Seksti venner og kjente blir med på sjarmørettapen i morgen, forteller han.

Prosjektet til Ole Martin har tatt 13 år. En stund vurderte han å ta ett år fri fra jobben for å fullføre, men i stedet har han gått toppturene  på fritiden. I gjennomsnitt har han klatret 17 topper i året.

Samlemani for topper

38-åringen ble først glad i å gå i fjellet. Etter hvert ble han bitt av å klatre opp på topper.

- Litt samlemani står bak. Jeg har jobbet systematisk med dette siden 1994. Ofte har det vært slik at mens turfølget mitt har nøyd seg med å klatre opp på én topp, så har jeg gått to timer ekstra for å få med meg topper som ligger i nærheten. Selv om jeg har vært sliten så har jeg visst at det er bedre enn om jeg måtte gå hele turen om igjen, sier han.

TOPPSAMMLER:  I morgen har Ole Martin Anmarksrud fra Drammen vært på alle norske topper over 2000 meter bortsett fra én. Solskinn gjør underverker for turen, mener han. Her forran Store Skagastølstind. Foto: Privat
TOPPSAMMLER: I morgen har Ole Martin Anmarksrud fra Drammen vært på alle norske topper over 2000 meter bortsett fra én. Solskinn gjør underverker for turen, mener han. Her forran Store Skagastølstind. Foto: Privat Vis mer

Blant toppsamlere er det litt uenighet om hva som skal til for at en topp kan regnes som selvstendig. Avhengig av hvordan man definerer primærfaktoren, som er hvor mange høydemeter man må gå ned før man begynner å gå opp igjen, er det mellom 200-300 topper over 2000 meter i Norge.

Les mer om 2000-meterstoppene her:

Ole Martin går ut fra en primærfaktor på 30 meter.

- Når du må gå 30 høydemeter ned fra en topp før det begynner å stige igjen, regnes det som en ny topp. Det som noen tenker på som én topp, er egentlig flere. Rondane, for eksempel, består egentlig av ti topper. Jeg og en kamerat gikk alle ti i ett strekk. Den uoffisielle rekorden var på 16 timer hadde vi hørt. Derfor dro vi på skikkelig for

å slå den. Men vi brukte 17 timer, innrømmer han.

Tre forsøk

Selv om han av og til har dekket flere topper på en dag, har det også vært topper som har krevd mer jobb enn andre.

Tre forsøk måtte for eksempel til før Anmarksrud og turkamerat Dan Ove Gundersen kom seg opp på Hurungane i Jotunheimen.

- Første gang vi forsøkte var i august. Likevel var det så mye snø at vi ikke syntes det var forsvarlig. Andre gangen var det også været som stoppet oss. Vi lyktes med turen i mai. Da var det solskinn og nydelig skiføre, sier Anmarksrud som selv om det kostet han tre forsøk, har listet Hurungane som den fineste toppen han har vært på.

- Jeg liker det alpint, luftig og bratt. Dét er nettopp det Hurungane er, skryter han.

To veier opp

På cirka ti av toppene som er på over 2000 meter er det nødvendig å kunne klatre.  

- Det er rundt ti topper som er ganske tøffe. Her trenger du litt utstyr. Men på de fleste toppene er det en "snill" og en "tøff" vei opp. Så man kan velge litt selv hvor tøff turen skal bli. Været kan man derimot ikke velge. Det varierer så mye i fjellet at værvarselene

som oftest ikke stemmer. Min erfaring er at i Norge får man fint vær cirka halvparten av gangene og regn resten, sier han.

Ikke uventet traff han Ole Martin det som senere skulle bli kona hans på tur i fjellet.

- Hun gikk forbi meg i en rasende fart oppover Snøhetta. "Så travelt du har det da!" sa jeg til henne, og så begynte vi å prate. Noen år senere var de gift. 

"Første gang jeg traff Brit i hele mitt liv!???"  står det i Ole Martins logg fra turen som Dagbladet.no har fått se i.

Selv om samlemanien har bidratt, er det de fysiske utfordringene og naturopplevelsen som er det beste med fjellet, mener Ole Martin.

- Roen i fjellet og følelsen av frihet og utsikten er det beste med fjelltoppene. Dessuten gir de deg et mål. Jeg kommer ikke til å slutte å bestige topper selv om jeg har vært på alle over 2000 meter, men nå kommer jeg til å velge de fineste, sier han.

KALVEN I JOTUNHEIMEN: - Det går betydelig raskere ned enn opp, men det er også på vei ned at de fleste ulykkene skjer, ifølge Ole Martin Anmarksrud.
BRATT: Rundt ti av de 230 toppene er det umulig å komme opp uten å klatre.
SUNNMØRSALPENE: Bladet i Sunnmørsalpene kunne vi ikke la forbli ubesteget, til tross for at den ikke kvalifiserte som 2000m topp. Ole Martin la opp topptau slik at hele gjengen nådde toppen, forteller den trofaste turkameraten Dan Ove Gundersen.