Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har kommet godt i gang på vei ned fjellet

Jarle Trå (39) har lagt bak seg en fjerdedel av ruta ned til basecamp. Helikopter tidligst i morgen.

HER BLE HAN SIST SETT: Jarle Trå ble meldt savnet i går. Her ved Second Step, et av de hardeste partiene mot toppen Mount Everest, ble han sist sett. I dag morges ble han funnet i live og 39-åringen fraktes nå ned fra fjellet.
HER BLE HAN SIST SETT: Jarle Trå ble meldt savnet i går. Her ved Second Step, et av de hardeste partiene mot toppen Mount Everest, ble han sist sett. I dag morges ble han funnet i live og 39-åringen fraktes nå ned fra fjellet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagladet): Jarle Trå ble funnet i live på cirka 6000 meters høyde i natt. Akkurat nå fraktes 39-åringen på en jakokse nedover fjellet. Målet er komme ned til basecamp på 5200 meters høyde.

- Det er 1200 meter ned fra der han begynte. Veien er cirka 2,5 mil lang og store deler av turen er på en isbre. Han har tilbakelagt en fjerdedel av veien nå, sier Tormod Granheim, som bidrar i informasjonsarbeidet i forbindelse med redningsaksjonen av Jarle Trå.

Tilstanden til Trå er uendret. Han skal ha frostskader i både hender og føtter.

Mulig helikopter i morgen
Utenriksdepartementet jobber samtidig på spreng for å få på plass en flytillatelse fra kinesiske myndigheter.

- UD har nå hatt et møte med de kinesiske myndighetene og forklart dem alvoret i situasjonen. Vi har bedt om å få en flytillatelse, og håper at dette vil komme i orden så snart som mulig, framholder pressekontakt i UD, Ragnhild Imerslund.

Hun opplyser at det ikke vil være mulig å hente Trå ned før tidligst i morgen.

- For å hente ham ned med helikopter er man avhengig av et vær det går an å fly i. Slik været er nå er det ikke mulig, sier Imerslund, som har fått beskjed om at kinesiske myndigheter trenger et døgn til å behandle denne anmodningen.

Grunnen til at det er Kina som må gi tillatelsen er at denne delen av Mount Everest ligger i et tibetansk område.

- Betinget optimister
Dersom helikopteret kan være på plass i morgen på basecamp på 5200 meters høyde, er det godt nytt for Jarle Trå.

- Hvis dette går i orden i morgen er det kjempebra jobba av UD. Slik vi ser det tar de dette på største alvor, sier Granheim.

Han forteller at det kun har vært én flyvning i det aktuelle området tidligere. Det var i 2006. Da tok tillatelsen flere dager, ifølge Granheim.

- Samtidig som vi avventer et mulig helikopter, så vurderer vi å hente ham med bil. Han kan bli plukket opp av en bil på 5200 meter, men det tar minst 24 timer før et kjøretøy kan være på plass. Derfor ser vi an tempoet til Trå og helikopter-tillatelse før noe blir bestemt, sier han.

Granheim og Grotheim sier de er betinget optimistiske om situasjonen.

- Først og fremst er vi veldig glad for at han er i live. Vi er positive til den utviklingen vi har sett i løpet av dagen, men det gjenstår mye før alt er på plass. Jarle har langt igjen og det vil ta tid, men det haster å få ham til sykehus, sier Granheim.

PÅ VEI NED: Jarle Trå har store frostskader og fraktes nå ned til basecamp på 5200 meters høyde.
Foto: Privat / SCANPIX
PÅ VEI NED: Jarle Trå har store frostskader og fraktes nå ned til basecamp på 5200 meters høyde. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media