Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
TUROPERATØR: Morten Jakobsen sluttet å markedsføre motorsykkelturer til USA etter å ha fått spørsmål fra Dagbladet om sin virksomhet. Her med turguide-kompanjongen "Jonny" (t.v.).
TUROPERATØR: Morten Jakobsen sluttet å markedsføre motorsykkelturer til USA etter å ha fått spørsmål fra Dagbladet om sin virksomhet. Her med turguide-kompanjongen "Jonny" (t.v.). Vis mer

Konkursrytternes skjulte smutthull

Har konkurskarantene til 2019 - driver business likevel

En konkurskarantene skal forhindre Morten Jakobsen fra å drive forretning. Det har liten effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morten Jakobsen fra Saksvik utenfor Trondheim er inne i sin andre konkurskarantene. Business driver han likevel. Først brukte han et familiemedlem som stråmann. Nå driver han videre via et hull i lovverket.

Men det er vanskelig for folk å finne ut at Jakobsen er en mann man skal være forsiktig med å gjøre forretninger med. Hvem som har konkurskarantene er i praksis hemmelig. For å få innsyn må man ha fullt personnummer.

Etter et omfattende journalistisk arbeid har Dagbladet fått innsyn i 95 prosent av dem som har konkurskarantene, rundt 650 personer.

Søk i det hemmeligholdte konkursregisteret her.

- Mest ferie for pengene

«Bli med Jonny og Morten på tur».

Slik lyder markedsføringen av en motorsykkeltur til USA på nettstedet bikerholiday.no.

«Morten» er en konkursgjenganger med 34 konkurser bak seg.

Nettstedet bikerholiday.no viser fram en rekke tidligere turer til USA, og flere planlagte turer både i år og 2019. Nordmenn tilbys motorsykkelturer hvor det meste er tatt hånd om på forhånd. Overnatting og guiding er inkludert i prisen. Man får også hjelp til å leie motorsykkel.

«Vi gir deg også mest ferie for pengene! Reiser du med oss er det ingen stor administrasjon som skal tjene penger og vi garanterer at våre turer ligger vesentlig lavere i pris enn alle andre aktører», het det i selskapets markedsføring.

Inntil nylig markedsførte selskapet seg også på egen Facebook-side, hvor det blant annet ble reklamert med flere kommende motorsykkelturer til USA.

Domenet Bikerholiday.no eies av Morten Jakobsen AS. Det er Jakobsens eks-holdingselskap for det konkursrammede dyrebutikk-imperiumet, omtalt av Dagbladet tidligere i år.

Selskapet eies i dag av Jakobsens samboer. Morten Jakobsen har ikke lenger noen verv i Morten Jakobsen AS som er omfattet av de norske karantenereglene. Likevel er han åpenbart en drivende kraft i turoperatørvirksomheten.

Selv avviser Jakobsen at motorsykkelturene er næringsvirksomhet.

Strengeste reaksjon

Kravene mot konkursboene beløp seg til minst 90 millioner kroner. Jakobsen er politianmeldt med mistanke om bedrageri, tapping av et selskap, mangelfull bokføring og illegitime pengestrømmer mellom selskapene sine. Politiet har foreløpig ikke bestemt om de skal etterforske ham. Men bostyrere har to ganger fått medhold av retten i å ilegge ham karantene.

Konkurskarantenen Jakobsen nå er ilagt, er den strengeste i sitt slag. Ikke bare fikk Jakobsen forbud mot å inneha nye formelle verv som daglig leder eller styremedlem i nye norske selskap. Han ble også fjernet fra de vervene han allerede hadde. Denne reaksjonsformen er forbeholdt de verste konkursene.

Hvordan kan det ha seg at en mann med en aktiv konkurskarantene har kunnet tilby nordmenn reiseopplevelser utenfor Norges grenser - helt lovlig?

FLERE TURER: I midten av mai markedsførte bikerholiday.no tre nye turer til USA i 2018, via sin offisielle Facebook-side. Selskapet omtaler seg her som «tour guide» med "Price Range $$".
FLERE TURER: I midten av mai markedsførte bikerholiday.no tre nye turer til USA i 2018, via sin offisielle Facebook-side. Selskapet omtaler seg her som «tour guide» med "Price Range $$". Vis mer

Fullt lovlig

Etter dagens system skal det være teknisk umulig å registrere seg med verv som daglig leder eller styremedlem i Brønnøysundregistrene mens man har karantene.

image: Har konkurskarantene til 2019 - driver business likevel

Siden det ikke er forbudt å være selskapets kontaktperson, ha signaturrett eller prokura bryter verken Morten Jakobsen eller samboerens selskap Morten Jakobsen AS loven ved at Morten Jakobsens personlige telefonnummer er kontaktpunkt for selskapet.

Ei heller ved at han har både prokura og signaturrett, slik firmaattesten i Brønnøysund viser at han har.

Med signaturrett eller prokura kan man inngå avtaler på vegne av selskapet. Signaturrett er det mest vidtgående og man kan i prinsippet gjøre alt på vegne av et selskap. Dette er «hullet» i lovverket omkring karantene.

Øyvind Vågan, underdirektør ved Brønnøysundregistrene, bekrefter at sperren i konkursregisteret som følge av karantene bare omfatter vervene som nevnes direkte i lovteksten, nemlig styremedlem og daglig leder.

- Opplistingen i bestemmelsen omfatter ikke signaturrett, prokura eller det å være kontaktperson i et selskap, sier Vågan. Det samme gjelder dersom tingretten fastslår at vedkommende skal fratas eksisterende verv. Det var etter et ras av konkurser at Morten Jakobsen overførte eierskap og formelle verv i holdingselskapet sitt til samboeren, men altså beholdt signaturrett og prokura.

Advarte mot «smutthull»

Brønnøysundregistrene advarte allerede for 13 år mot konsekvensene av at prokura og signaturrett ikke er omfattet av karantenereglene.

«Dersom prokura- og signaturretten ikke blir omfattet av bestemmelsen vil det føre til et "smutthull" i lovverket som i praksis blir, og vil bli benyttet, og som direkte motarbeider hensynene bak reglene om konkurskarantene», skrev Brønnøysundregistrene i en høringsuttalelse fra 2005.

Her kan man også lese:

«Vi har sett flere tilfeller hvor personer som er ilagt konkurskarantene driver virksomheten videre gjennom utøvelse av signatur- eller prokurarett. Hensikten med karantenereglene er å hindre personer i å drive uforsvarlig forretningsførsel. Dersom en sammenlikner signaturretten med rollen som daglig leder, er det slik at den som innehar retten til å tegne selskapets firma alene har en videre fullmakt enn den stillingsfullmakt som rollen daglig leder har. Signaturberettiget kan inngå alle former for avtaler på selskapets vegne, inkludert å selge eller behefte selskapets faste eller rørlige eiendom», skrev Brønnøysundregistrene i en høringsuttalelse. Klikk her for å lese hele høringsuttalelsen.

Brønnøysundregistrenes forslag om å føye signaturrett og prokura til listen over verv man skulle fratre ved konkurskarantene ble likevel ikke fulgt opp av daværende Justis- og politidepartementet.

ANNONSERER: Morten Jakobsen har gått konkurs med flere Tropehagen-selskaper. Da Dagbladet sjekket nettstedet bikerholiday.no, annonserte nettbutikken "Tropehagen" på siden.
ANNONSERER: Morten Jakobsen har gått konkurs med flere Tropehagen-selskaper. Da Dagbladet sjekket nettstedet bikerholiday.no, annonserte nettbutikken "Tropehagen" på siden. Vis mer

Ønsker lovendring

Konkursrådet er landets rådgivende organ for regjeringen. Rådets leder Knut Ro var ikke klar over at det er fritt fram for signaturrett og prokura når man har karantene. Men etter å ha undersøkt saken, tolker han reglene på samme måte som Brønnøysundregistrene.

- Jeg tror ikke noen har tenkt på hvilket utslag dette gir for personer med konkurskarantene. Jeg har i alle fall ikke vært bevisst på det, sier han.

Knut Ro mener Stortinget nå må vurdere en lovendring der prokura og signaturrett omfattes av karantenebestemmelsen.

REAGERER: Konkursrådets leder og konkurs-advokat Knut Ro sier at Stortinget nå bør komme på banen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
REAGERER: Konkursrådets leder og konkurs-advokat Knut Ro sier at Stortinget nå bør komme på banen. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Prinsipielt sett ser jeg ingen grunn til at en person med konkurskarantene skal ha adgang til å få prokura eller signatur. I mindre selskaper ser vi at personer som har konkurskarantene får slike fullmakter, og gjennom dem reelt sett utøver funksjonen som daglig leder, fastslår Ro.

- Det er vel ikke vanskelig å være enig i at reglene ikke strekker godt nok til i dette konkrete tilfellet Dagbladet har funnet fram til, sier den erfarne konkursadvokaten Fredrik Astrup Borch.

Han er en av flere bostyrere Dagbladet har snakket med, som mener tiden er overmoden for å tette smutthullene som konkursryttere i dag - helt lovlig - kan benytte seg av.

- En hobby

Morten Jacobsen avviser at det har vært noen virksomhet å snakke om med disse motorsykkelturene.

- Det har bare vært én tur, sier han til Dagbladet.

- Hva med alle de andre turene fra tidligere år, er det likevel ikke bikerholiday.no som står bak disse?

- Nei, det er bilder fra private turer, svarer Jakobsen.

Han forklarer videre:

- Tanken var at deltakerne skulle dekke våre kostnader for å organisere, leie sykler og ordne med turen. Det har rett og slett vært en måte å få seg en rimelig ferie på. Morten Jakobsen kaller Dagbladets spørsmål om hans rolle i bikerholiday.no «ren trakassering av meg som privatperson».

Aktivitetene på bikerholiday.no beskriver han som en «hobby» han har med en kompis.

- Dette var noe jeg begynte med etter konkursene, mens jeg var sykmeldt. Jeg prøvde å finne en annen inntektskilde, og det var en tanke om å se om det var mulig å starte opp noe slikt på sikt.

SAMBOER: Morten Jakobsens samboer eier selskapet som domenet bikerholiday.no er registrert på. Dette bildet er et av flere hun figurerer på, av tidligere turer som nettstedet har organisert. Dette bildet er tatt utenfor Orlando i Florida, USA.
SAMBOER: Morten Jakobsens samboer eier selskapet som domenet bikerholiday.no er registrert på. Dette bildet er et av flere hun figurerer på, av tidligere turer som nettstedet har organisert. Dette bildet er tatt utenfor Orlando i Florida, USA. Vis mer

Mer virksomhet

Jakobsen bekrefter at han overførte Morten Jakobsen AS, som eier nettstedets domene, til samboeren i 2016. Men utover dette har ikke samboeren noe med nettstedet å gjøre, ifølge Jakobsen.

- Nettstedet har ingenting å gjøre verken med samboeren min eller med Morten Jakobsen AS. Men alle domener må stå på et selskap, sier Jakobsen.

Dagbladet finner en rekke domener registrert på Morten Jakobsen AS. Et av domenene, supereye.no, går til et nettsted som selger produkter fra Tropehagen.no, dyrebutikkjeden Jakobsen gikk konkurs med.

Også dette domenet har inntil nylig vært registrert på Morten Jakobsen AS, men med Morten Jakobsens e-post og telefonnummer. Tropehagen.no har også vært blant annonsørene på nettstedet bikerholiday.no.

- At domenet bikerholiday.no administreres av min samboers selskap har ingen relevans, sier Jakobsen.

Jakobsen hevder videre at det er helt tilfeldig at nettstedet bikerholiday.no står oppført på selskapet som bærer hans navn.

- Privatpersoner kan også eie domener, men veldig ofte lar man selskaper administrere domener og Tropehagen-kjeden har i sin tid administrert opp mot 300 domener. Det var tidligere begrensninger på hvor mange domener et selskap kunne ha, og derfor er domenene litt tilfeldig plassert på ulike selskaper i konsernstrukturen, sier han.

Dagbladet har funnet ytterligere to selskaper der Jakobsen står oppført som kontaktperson og har både har prokura og signaturrett. To selskaper står også registrert med Jakobsens personlige telefonnummer.

Dagbladet har kontaktet kompanjongen «Jonny» og Jakobsens samboer med flere spørsmål. De har ikke besvart våre henvendelser.

PÅ TUR: Et av mange bilder som ligger ute på nettstedet bikerholiday, av Morten Jakobsen og kompanjongen (t.v.). «Ble med Jonny og Morten på tur», skrev selskapet.
PÅ TUR: Et av mange bilder som ligger ute på nettstedet bikerholiday, av Morten Jakobsen og kompanjongen (t.v.). «Ble med Jonny og Morten på tur», skrev selskapet. Vis mer

Brukte stråmann

Bruk av stråmenn er kjent metode for å omgå en konkurskarantene. Det innebærer at man setter inn personer – ofte familiemedlemmer - i formelle roller, uten at de har noe med driften å gjøre, og mens man selv er den reelle driver.

I fjor høst ble Morten Jakobsen beskyldt for å ha motarbeidet sin første konkurskarantene, ved å fortsette driften via et familiemedlem. Det var bostyrer for Jakobsens 26. konkurs, advokat Håkon Sannrud, som påpekte forholdet. Han fikk langt på vei medhold fra Fredrikstad tingrett.

«Det er mye som tyder på at (familiemedlemmets navn) bare har vært en proforma styreleder i de månedene (Morten Jakobsen) ikke kunne fungere som styreleder på grunn av konkurskarantene og at det i denne perioden var Morten Jakobsen som var selskapets reelle styreleder», heter det i kjennelsen fra august i fjor.

Retten viser til at selv i de tre månedene familiemedlemmet var styreleder, signerte Morten Jakobsen flere sentrale dokumenter. Morten Jakobsen sier at familiemedlemmets inntreden i selskapet var reell.

- Han skulle ha sommerjobb i firmaet i to måneder. Så sier jeg til ham at, ok, nå har jeg fått konkurskarantene. Hva gjør vi? Og så sier han at jeg kan være styreleder i to måneder, for det er bra for utdannelsen min. Han gjorde en fantastisk jobb som styreleder.

ANNONSERER: Jakobsens gamle selskap Tropehagen, som nå eies av familien, har annonsert på bikerholiday.no.
ANNONSERER: Jakobsens gamle selskap Tropehagen, som nå eies av familien, har annonsert på bikerholiday.no. Vis mer

Advokat Knut Dypvik i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig har vært bostyrer for flere av Jakobsens konkurser. Han peker på at flere selskaper er blitt overført til selskaper eid av Jakobsens samboer og øvrige familiemedlemmer, uten at det finnes noen god forklaring på hvorfor. Dypvik er også klar på at «smutthullet» med prokura og signaturrett må fjernes:

- Strengt talt burde en konkurskarantene omfatte enhver befatning med selskaper overhodet, ikke bare formelle eller styrende roller, men også alle former for fullmakter til å handle på selskapets vegne.

Lett for gjengangere

Bostyrer i Jakobsens 26. konkurs, Håkon Sannrud mener økt åpenhet vil gjøre det vanskeligere å omgå karantene.

- Dersom det hadde vært offentlig for folk flest hvem som står i konkurskaranteneregisteret, så ville man kunne oppdaget det når disse personene dukker opp som kontaktpersoner.

Han påpeker:

- Effekten av en konkurskarantene er i dag veldig liten.

ETTERLYSER ÅPENHET: Uten hemmelighold ville det vært vanskeligere for konkursryttere å omgå karantenereglene, sier Håkon Sannrud, en erfaren konkursadvokat. Foto: Advokatfirmaet Ytterbøl & Co AS.
ETTERLYSER ÅPENHET: Uten hemmelighold ville det vært vanskeligere for konkursryttere å omgå karantenereglene, sier Håkon Sannrud, en erfaren konkursadvokat. Foto: Advokatfirmaet Ytterbøl & Co AS. Vis mer

Morten Jakobsen sier følgende om Sannruds boberetninger:

- Man kan nesten si det slik at han skriver om meg, er noe han har funnet på. For han har ikke gjort en dritt for å finne ut av hva som er fakta. Bostyrer Sannrud avviser at han ikke har tatt kontakt, og sier han bygger sine beretninger på en rekke ulike kilder.

Morten Jakobsen fastholder at det aldri har stått noe selskap bak bikerholiday.no, og at han ikke står bak organiseringen.

- Det framkommer tydelig at turene arrangeres av privatpersoner, og dette kommer under reglene som hobbyvirksomhet, ikke næringsvirksomhet, skriver Jakobsen i en e-post til Dagbladet.

Konfrontert med formuleringen om turvirksomhet på nettsidene til Bikerholiday.no, svarer Morten Jakobsen:

LOVER LAVEST PRIS: Her er formuleringen som Jakobsen mener er "direkte feil".
LOVER LAVEST PRIS: Her er formuleringen som Jakobsen mener er "direkte feil". Vis mer

- Alt det her er direkte feil! Jeg tilbyr IKKE motorsykkelturer i USA, jeg fronter IKKE noe selskap som driver med reisevirksomhet.

Etter at Dagbladet mot slutten av mai måned begynte å stille ham spørsmål om bikerholiday.no, ble hele nettstedet tatt av lufta. Facebook-profilen forsvant også.

Men telefonnummeret til selskapet er det samme som før. Det går til Morten Jakobsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media