Har kontakt med Mir

Etter et nervepirrende døgn, der russiske myndigheter fryktet at romstasjonen skulle styrte til jorda, er faren endelig over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontakten med Mir forsvant klokka 16.40 i går kveld, norsk tid. Det var uklart om den 15 år gamle stasjonen fortsatt gikk på autopilot eller hadde begynt å stupe mot jorda. Klokka 13 i dag norsk tid fikk romsenteret kontakt med Mir, men signalet forsvant etter sju minutter. En time seinere kom gjennombruddet. Senteret kommuniserte med Mir i 17 minutter, og alt fungerte som normalt. Dermed er krisa over.

Talsmann ved romsenteret, Valery Lyndin, sier at kontakten ble opprettholdt lenge nok til at de fikk bekreftet at trykket i stasjonen ikke hadde gått ned.

Hektisk

Men det var temmelig hektisk aktivitet i timene forbindelsen var brutt. Skrekkscenariet var at den gamle stasjonen skulle falle ukontrollert til jorden, slik forgjengeren Salyut-7 gjorde i 1991. Dersom 140 tonn tunge Mir kolliderte med bebodde områder, kunne følgene blitt katastrofale.

Russerne drev med rutinemessig overføring av data da de oppdaget bruddet. Slik overføring blir utført automatisk 1-2 ganger om dagen.

Det er ingen om bord i stasjonen som etter planen skulle bli tatt ut av drift seint i februar. Mir ble skutt opp 20. februar 1986 og skulle etter planen være i drift i fem år. De siste årene har det vært forfulgt av uhell og nesten-katastrofer.

«Russisk rulett»

I 1997 brant det i Mir og stasjonen kolliderte nesten et ubemannet frakt-romskip. I år har Mir fungert uten store blemmer, og de siste kosmonautene som hadde vært om bord kom tilbake i juni.

Romsjef Yuri Koptev sa i november at Mir ville bli tatt ut av drift for å «unngå at den faller ukontrollert til jorda».

- Mir er i så dårlig stand at systemene om bord kan ryke når som helst, sa Koptev.

- Vi kan ikke fortsette med denne russiske ruletten.

Les om framtidsplanene til Mir: Romstasjonen skal styrte

<B>MYE TRØBBEL:</B> Den gamle russiske stasjonen er klar for å bli tatt ut av tjeneste.