Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har kostet 5 milliarder på 17 dager

Lønnstilskudd til bedriftene og milliarder til grønn omstilling er regjeringens viktigste tiltak, men prisen for coronakrisen skyter i været. Samtidig tar Erna Solberg strippeklubber og luksusveskebutikker i forsvar.

SE TV: Siste nytt Vis mer

Mens den første krisepakken skulle bøte på sjokket nedstengningen av samfunnet skapte, skulle den andre krisepakken sørge for at bedriftene ble holdt flytende mens nordmenn satt på hjemmekontoret og kansellerte ferieplaner og sluttet å bruke penger.

Den tredje krisepakken, som kommer i dag, skal få Norge ut av krisen mens samfunnet gradvis åpnes opp.

MISFORNØYD: Hadia Tajik (AP) var ikke særlig fornøyd med regjeringens nye krisepakke. Video: Madeleine Liereng Vis mer

Regjeringens nye tiltak er på 26 milliarder kroner. Samtidig anslås det lavere utgifter til kompensasjonsordningen for bedrifter, og det foreslås enkelte justeringer i andre tiltak. Sammenlignet med revidert nasjonalbudsjett øker det oljekorrigerte underskuddet dermed med nær 5 milliarder kroner, skriver regjeringen.

Regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett 12. mai, men allerede 17 dager senere har underskuddet økt med 5 milliarder - det vil si om lag 300 millioner kroner om dagen.

- Vi løser ikke alle utfordringene med de tiltakene vi legger fram i dag. Vi må bruke flere budsjetter i årene som kommer. Men dette er skritt på veien ut av krisen, sier Solberg på pressekonferansen.

- Vi skal lette situasjonen her og nå, men også ruste Norge for framtida.

Lønnstilskudd

Av tiltak foreslår regjeringen lønnstilskudd, uten at de konkretiserer kostnaden på tiltaket. Det innebærer at staten betaler en del av lønnen hvis bedrifter tar permitterte ansatte tilbake i jobb.

Ordningen vil gjelde for alle ansatte som tas tilbake fra permittering ved inngangen til juli og august, forutsatt at den ansatte:

  • ble permittert fra bedriften som søker støtte
  • tas tilbake i minst like høy stillingsbrøk som før permitteringen
  • var registrert hos NAV som helt eller delvis permittert per 28. mai 2020 før ordningen ble lansert

- Noe av det viktigste vi kan gjøre nå, er å få ned køen av arbeidsledige og permitterte. Å komme raskt tilbake i jobb betyr mye for den det gjelder og er avgjørende for norsk økonomi fremover. Norge er et samfunn med gode velferdsordninger og små forskjeller, det skal vi fortsatt være etter denne krisen. Det krever at flest mulig får mulighet til å bidra med det de kan, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Kutt i formuesskatten

Erna Solberg foreslår å kutte formuesskatten med 1,3 milliarder kroner og en ny stipendordning på 100 millioner for å hjelpe kunstnere som har falt utenfor andre støtteordninger.

- Stipendene går til skapende og utøvende kunstnere, vi tror det vil være til god hjelp, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

Grønn omstilling

Regjeringen foreslår å bruke 3,6 milliarder kroner på en grønn omstillingspakke i kjølvannet av koronakrisen. Tiltakene skal støtte næringslivet og samtidig få ned klimagassutslippene i Norge. To milliarder går til Enova.

- Dette vil særlig rette seg inn mot industrien og klimateknologi der, og så peker vi ut noen områder der vi mener det er særlig potensial. Det handler blant annet om leverandørindustrien og maritim næring, men nøyaktig hvilke prosjekter som får støtte, får ekspertene bestemme, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NRK.

- Alle jobber er «decent»

Statsminister Erna Solberg fikk på dagens pressekonferanse også spørsmål om hvordan man kan sørge for at tiltakene treffer som planlagt.

Da valgte hun å forsvare eksempelvis strippeklubber og luksusveskebutikker.

- Jeg hører folk som ikke liker strippeklubber eller Louis Vuitton-vesker. Jeg syns alle jobber er «decent» jobber, sier Solberg på pressekonferansen.

Hun sier videre at man ikke kan se seg blinde på moralske spørsmål.

- Når man lager brede støtteordninger, så innebærer det innimellom at pengene ikke treffer helt riktig, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!