Har kranglet i fire uker om Oslo-ordføreren

Frp brøt i kveld. Nå er alt helt åpent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag kveld trakk Fremskrittspartiet seg fra forhandlingene om konstitueringen av Oslo bystyre neste uke. Det betyr at kampen om ordførervervet er åpen.

- Venstre viser en grådighet som er helt hinsides for et parti som er femte størst i det nye bystyret hva gjelder heltids-

betalte posisjoner, sier forhandlingsleder i Oslo FrP, Peter N. Myhre.

Han mener Høyres Fabian Stang kan bli ordfører.

Både politiske saker og rollefordelingen i styret som er årsaken til bruddet i forhandlingene, etter at FrP trekker seg for å unngå at Venstres Kjell Veivåg får ordførervervet i hovedstaden.

Intetanende kandidat

Høyres ordførerkandidat Fabian Stang er ukjent med at forhandlingene er brutt når Dagbladet.no tar kontakt, men sier han ikke er overrasket over nyheten.

– Jeg har vært veldig opptatt av å få til et samarbeid mellom de fire partiene FrP, Krf, Venstre og Høyre. Jeg er vel ikke overrasket over dette, men vil fortsette å jobbe for en felles enighet mellom partiene, sier Stang til Dagbladet.no

OSLOS NYE ORDFØRER? Høyres Fabian Stang. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
OSLOS NYE ORDFØRER? Høyres Fabian Stang. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Må tenke igjen i morgen

Han vil ikke være med på at det nå er klart at han blir ordfører i Oslo.

– Nå må vi begynne å tenke igjen i morgen, sier Stang.

Det var i går forhandlingsutvalgene i Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ble enige om fordeling av ordfører- og varaordførerverv og de andre «tunge» vervene i bystyret. De tre partiene har i alt 30 av de 59 representantene i det nye bystyret, fordelt på denne måten: Høyre 16, Frp 9 og Venstre 5.

Kristelig Folkeparti med sine to bystyrerepresentanter hoppet av den fellesborgerlige avtalen tidligere torsdag.

Venstre-ordfører

Etter utkastet til trepartiavtalen skulle Kjell Veivåg fra Venstre bli ny ordfører og Høyres Fabian Stang varaordfører. Venstres Ola Elvestuen skulle lede byutviklingskomiteen, mens Bård Folke Fredriksen fra Høyre skulle lede Finanskomiteen. Frp skulle få lederen av miljøkomiteen.

Her finner du hele avtaleteksten, som nå er forkastet.

Har kranglet i fire uker om Oslo-ordføreren

- Dette var en anbefalt avtale, som de styrende organene i Høyre og Venstre allerede har sagt ja til. Så dropper altså Frp ut i kveld, og da er situasjonen helt åpen igjen foran konstitueringen av det nye bystyret kommende onsdag, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen til Dagbladet.no

- Betyr kveldens nei fra Frp at Venstre nå er klar for å samarbeide med andre partier i det nye bystyret?

- Først skal vi prate med Høyre om situasjonen som har oppstått i kveld. Men situasjonen er åpen, sier Ola Elvestuen.

- Vanvittige krav fra Venstre

Det var Frps styre og bystyregruppa som vendte tommelen ned for det anbefalte forhandlingsutkastet fra i går.

- Det var ingen avstemning. Det var helt klart at dette utkastet var uspiselig for våre styrende organer, sier Oslo Frps forhandlingsleder Peter N. Myhre til Dagbladet.no.

- Men du var jo selv med på å  anbefale en slik løsning i går?

- Jeg gikk så langt jeg teoretisk kunne, men gjorde samtidig oppmerksom  på at jeg hadde en dårlig følelse når jeg skulle legge fram dette for styret og bystyregruppa.

- Hva er det største ankepunktet for Frp?

- Venstre viser en grådighet som er helt hinsides for et parti som er femte størst i det nye bystyret hva gjelder heltidsbetalte posisjoner, sier Peter N. Myhre.

Han ble første gang valgt inn i Oslo bystyre i 1979.

- Jeg har aldri opplevd at løsningene sitter så langt inne som nå.

-  Pr. i dag har vi tre borgerlige ordførerkandidater: Svenn Kristiansen, Fabian Stang og Kjell Veivåg. Dersom vi ikke kommer fram til en ny avtale før onsdag, får det nye bystyret fritt stemme over kandidater som stiller. Så får vi telle opp til slutt, sier Peter N. Myhre. 

Uforutsigbart for byrådet

- Byrådet sitter, men mangler den livsforsikringen som er viktig for et mindretallsbyråd ettersom Frp sa nei til avtalen med Venstre og Høyre, sier byrådsleder Erling Lae (H) til Dagbladet.no.

Han betegner arbeidsbetingelsene for det nye byrådet som uforutsigbare nå som det ikke eksisterer noen parlamentarisk støtteavtale.

OSLO-ORDFØRER ETT DØGN: Venstres Kjell Veivåg var ordfører for hovedstaden i et døgn.
FORTSATT KANDIDAT: Nåværende Oslo-ordfører Svenn Kristiansen er fortsatt Fremskrittspartiets ordførerkandidat til konstitueringen av det nye bystyret kommende osndag.
BRØT FORHANDLINGENE:</B> - En helt hinsidiges grådighet, sier Frps Peter N. Myhre.