Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har kranglet med Knut Arild og Trine i hele år. Nå blir trolig Sandberg statsråd

Flere utskiftninger i regjeringen i ekstraordinært statsråd i morgen.

ORDKRIG: 
Per Sandberg (FrP) og KrF-leder Knut Arild Hareide har hatt mange opphetede diskusjoner i år, spesielt i etterkant av asylbarnforhandlingene. Nå kan Sandberg bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ORDKRIG: Per Sandberg (FrP) og KrF-leder Knut Arild Hareide har hatt mange opphetede diskusjoner i år, spesielt i etterkant av asylbarnforhandlingene. Nå kan Sandberg bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK meldte tidligere i dag at nestleder i Frp Per Sandberg vil bli utnevnt som innvandringsminister.

Han blir trolig statsråd i morgen, men kilder Dagbladet har snakket med forteller at det ikke er snakk om at Sandberg blir innvandringsminister.

Flere kilder har overfor Dagbladet bekreftet at det vil komme endringer eller utskiftninger i regjeringen denne uka. Det vil skje i ekstraordinært statsråd i morgen.

Ifølge VG det kan ligge an til å bli en ordentlig julrengjøring med utskiftninger i flere departementer som berører både Høyre og Frp.

- Gratulerer Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, var tidlig ute med å kommentere rapportene om Sandberg på Twitter i dag.

FLYKTNINGDEBATT: Nestleder i Frp, Per Sandberg, møtte Venstre-leder Trine Skei Grande til flyktningdebatt i Dagbladets valgbod før høstens kommunevalg. De to har hatt mange dueller seg imellom etter at Frp ble regjeringsparti og Venstre ble samarbeidsparti.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLYKTNINGDEBATT: Nestleder i Frp, Per Sandberg, møtte Venstre-leder Trine Skei Grande til flyktningdebatt i Dagbladets valgbod før høstens kommunevalg. De to har hatt mange dueller seg imellom etter at Frp ble regjeringsparti og Venstre ble samarbeidsparti. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Per Sandberg som innvandringsminister? La meg nok en gang gratulere KrF og Venstre med å ha innsatt denne regjeringen, skriver Lysbakken.

Sandberg og Lysbakken har flere ganger utfordret hverandre på flyktning- og innvandringspolitikk i løpet av det siste året.

Til Dagbladet opplyser Lysbakken at de vil vente med å kommentere til noe er bekreftet.

Det samme er beskjeden fra regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre.

- Vi har ingen kommentarer til spekulasjoner om statsrådsposter, sier pressesjef i Venstres stortingsgruppe Jan Christian Kolstø.

I etterkant tvitret han imidlertid: «Sandberg som innvandringsminister? Etter å ha beskyldt samarbeidsparti for terror og massedrap av kvinner og barn?» og viser til en sak der KrF fikk skylda for rekrutteringen av fremmedkrigere.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver i KrF, Dag Fedøy.

Nå blir ikke Sandberg innvandringsminister, men det er liten tvil om at han har vært på kollisjonskurs med støttepartiene.

Flere konflikter
Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har vært i klinsj flere ganger i år, men Hareide og KrF vil trolig måtte forholde seg til Sandberg som statsråd fra og med i morgen.


- Min tålmodighet er i ferd med å ta slutt. Nå er det nok! tordnet Hareide mot Sandberg i en debatt på NRKs «Dagsnytt atten» i februar.

Da hadde Sandberg gitt KrF skylda for rekrutteringen av fremmedkrigere som drar i krigshandlinger og deltar i massakrer på kvinner og barn.

I etterkant av asylbarnforhandlingene i vår ble det nok en gang heftig debatt mellom Sandberg og Hareide. Han reagerte på at Sandberg fortalte til Dagbladet at overrasket over hvor mye KrF og Venstre hadde gått med på.  

Hareide reagerte på utspillet med å si at finansminister Siv Jensen og justisminister Anders Anundsen som var med i forhandlingene, og de vet mer om hva Frp kan være med på, enn Sandberg.

Sandberg mente Hareide nedvurderte Sandbergs rolle i asylbarnsaken og pekte på at han er nestleder i Frp, hvorpå Hareide svarte.

- Ja, men det er ikke Per Sandberg jeg forholder meg til i det politiske samarbeidet.

Venstre-spark Også Venstre-leder Trine Skei Grande har rettet flere verbale spark i retning Frp og Sandberg i løpet av de drøyt to åra Frp har sittet i regjering med Venstre som samarbeidsparti.

Hun var ikke nådig mot Fremskrittspartiet da hun talte til partiets landsstyre i juni. Det var særlig Frp-nestleder Per Sandberg og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet som fikk unngjelde.

I september lanserte Sandberg seg selv som statsråd for et mulig innenriksdepartement. En meningsmåling utført av Ipsos MMI for Dagbladet kort tid etterpå viste at 43 prosent tror han ville gjort en dårlig jobb, mens 19,5 prosent mente han ville gjøre en god jobb.

Nye utskiftninger Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) ligger an til å bli flyttet til et annet departement, skriver VG. Det gjør også landbruksminister Sylvi Listhaug - som er ventet å gå inn i et tyngre departement, ifølge Aftenposten.

Ifølge TV 2 betyr utskiftningene slutten på Robert Eriksson (Frp) som arbeids- og sosialminister.

VG mener at det også går mot et nytt departement for europaminister og SMK-stabssjef Vidar Helgesen (H).

Tidligere ordfører i Os i Hordaland, Terje Søviknes (Frp), skal ifølge de to avisene være en het kandidat for å komme inn i regjeringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media