Har krav på pengestøtte

Thorleif Kåre Zachrisson (59) og hans familie har krav på pengestøtte av kommunen. Men det er det ingen som har fortalt dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Altfor dårlig av kommunen, sier Lars Aasen i Leieboerforeningen som vil hjelpe familien hvis ikke saken løses raskt. Zachrisson og hans familie har en langtidskontrakt med kommunen som gjør at de slipper økt markedsregulert husleie. Men kommunen kan si opp avtalen dersom familien bryter kontrakten. For eksempel når man ligger én måned etter med husleia.

- Fullstendig hjerteløst og meningsløst! Jeg er dypt rystet og sjokkert over kommunens mangel på ansvar, sier Aasen.

I går ble Dagbladet nedringt av folk som ønsker å hjelpe Zachrisson økonomisk. Tore Takkestad fra Sandefjord ville gjerne starte kronerulling på arbeidsplassen. Jan Pedersen fra Nesodden tilbød seg å dekke husleia.

Også flere Oslo-politikere er rystet over behandlingen av Zachrisson:

- Dette er en rå og iskald politikk, sier Knut Even Lindsjøren, SVs fraksjonsleder i byutviklingskomiteen.

- Det er all grunn til å kritisere kommunens behandling av Zachrisson, sier nestleder av bystyrets helse- og sosialkomité, Margaret Eckbo (Frp). Hun er forundret over at ikke sosialkontoret har kontaktet Zachrisson for å vurdere om han har krav på pengestøtte:

- Familien kan ha krav på støtte dersom de har for lite å rutte med etter at alle faste utgifter er betalt.

Ifølge Zachrisson har ingen fra kommunen har tatt direkte kontakt med familien for å fortelle hvilke rettigheter og støtte de kan ha krav på.

- Alt jeg har fått er et brev med en standardbrosjyre om reglene for sosialhjelp.

- Det er ikke godt nok. Bydelen bør aktivt ta kontakt med vedkommende, ikke bare sende et standardbrev om regler, tordner Lars Aasen.

- I utgangspunktet skal bydelen ta aktiv, personlig kontakt med familier som står i fare for å bli kastet ut. Dette for å sjekke om de kan ha krav på pengestøtte, sier Daniel Siraj, byrådssekretær for næring og byutvikling.

Rutinene i kommunen ble endret etter at Dagbladet i vinter skrev om Trond Johansen som ble kastet ut av sin kommunale bolig, og døde av kulde etter å ha flyttet inn i et skjul. Fordi han ikke kontaktet sosialkontoret, fikk han ikke hjelp.

- Den saken viste at et brev ikke alltid er nok, sier Siraj.

- Men Zachrisson har jo bare fått en brosjyre i posten?

- Jeg kjenner ikke denne konkrete saken, men det kan hende at dette skjedde før de nye reglene trådde i kraft. Jeg vil uansett oppfordre ham til å kontakte sosialkontoret. Da vil saken sannsynligvis løse seg, sier Siraj.

i går.