Har krav på tosifret millionbeløp

Skilsmissebestemmelsene kan smadre prins Joachims økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Alexandra og Joachim skilles
 • Prinseparets forklaring

  (Dagbladet.no): Den danske avisa Ekstrabladet melder at prinsesse Alexandra er sikret et tosifret millionbeløp ifølge ektepakten de inngikk i 1995.

  Paret er foreløpig bare separert. Ekstrabladet melder at det jobbes med en løsning om at prinsesse Alexandra skal få «kjørepenger» i størrelsesorden 500.000 til én million kroner, fordi det ville være en stor håndsrekning for prins Joachim.

  Den kongelige tradisjon tilsier at de gifter seg med særeie, slik at de bare får med seg det de hadde med seg inn i kongehuset, dersom de skulle skilles. Det danske slottet og de kongelige formuer skal derfor ikke kunne deles.

  Ektepakten mellom dronningen og prins Henrik følger denne malen, men ektepakten til Joachim og Alexandra skal åpne for at hun får et tosifret millionbeløp dersom de skilles.

  Prins Joachim skal allerede ha belånt Schackenborg Gods med 20 millioner kroner, men godset er verd langt mer, og prinsen kan bli nødt til å låne penger for å betale sin fraskilte kone.

  Alexandra har ifølge ektepakten krav på penger til en passende bolig i eller utenfor Danmark. Dette bestemmer hun selv. Paret har to små barn sammen.

  Hun har også krav på et engangsbeløp til en slags starthjelp, hvor beløpet bestemmes ut fra ekteskapets varighet.

  I tillegg har hun krav på årlige bidrag. Men det er her Joachim kan få hjelp takket være de konservative i det danske Folketinget. De har jobbet aktivt for at Alexandra skal få et skattefritt bidrag på inntil en million kroner i året. Det er politikerne som til slutt bestemmer hvor mye penger hun skal få.

 • Alexandra og Joachim skilles
 • Prinseparets forklaring
SKILLES: Her er danske prins Joachim sammen med kona prinsesse Alexandra og sønnen Nikolai under ferien i Sør-Frankrike i 2001.