Har krevd 2200 liv

Dødstallene etter syklonen i Bangladesh fortsetter å stige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det ligger flere lik i vannet, sier Zakir Hossain til nyhetsbyrået AP. Søndag plukket den bengalske fiskeren opp to døde kropper fra sjøen.

På strendene ligger lange rader med døde personer. Folk gråter over døde slektninger, andre står i kø for å få hjelp av helsepersonell. Over 2200 personer er meldt omkommet og minst 15000 skadd etter at syklonen Sidr torsdag herjet i Sør-Bangladesh.

Mange er også savnet, blant annet har 150 fiskebåter ennå ikke kommet tilbake som følge av syklonen. Flere hundre fiskere fryktes omkommet på havet.

Store ødeleggelser

Dødstallene er ventet å stige ettersom flomvannet trekker seg tilbake. Først da blir det mulig å ta seg inn til de avsidesliggende landsbyene hvor hjelpearbeiderne regner med å finne flere omkomne.

Syklonene Sidr har gjort titusner hjemløse, i tillegg til å ha ødelagt kraftledninger, bygninger og mange jordbruksavlinger, skriver BBC.

- Vi kan ikke engang se nøyaktig hvor husene våre har stått. Bare noen få står igjen og de er uten tak, sier Mollik Tariqu Rahman til AFP.

Innbyggerne i de uværsrammede områdene beskriver syklonens herjinger som å oppleve dommedag.

MANGE SKADD: En mor bringer sin skadde datter til sykehuset i Barisal, sørvest i hovedstaden Dhaka. Foto: REUTERS
MANGE SKADD: En mor bringer sin skadde datter til sykehuset i Barisal, sørvest i hovedstaden Dhaka. Foto: REUTERS Vis mer

Soldater hjelper til

Helikoptre og skip er nå tatt i bruk for å gi folk mat og rent drikkevann. Bengalske soldater trår også til i redningsarbeidet.

Storbritannia, Tyskland og EU har bidratt med flere millioner dollar til redningsarbeidet, mens USA har sendt to marinefartøy for å hjelpe til.

Bra varslingssystem

Til tross for dødstallene, har myndighetenes varslingssystem fått æren for å ha reddet mange liv. Fagfolk har beskrevet Sidr som like sterk som syklonen i 1991, da anslagsvis 138.000 mennesker mistet livet. Den tidlige varslingen, og flere tilfluktssentre, har hindret en like omfattende katastrofe denne gang.

Bangladesh er verdens tettest befolkede land med sin 150 millioner mennesker og har flere ganger vært utsatt for store naturkatastrofer.

<B>MISTET SITT HJEM</B>: Mange har blitt hjemløse etter syklonen Sidr torsdag feide over Bangladesh.
<B>SKOLEN ØDELAGT</B>: Skolen ble ødelagt, men læreren underviser barna i friluft.
<B>BLE ENKE</B>: Mukta Begum mistet ektamennen i syklonen. De hadde bare vært gift i tre måneder.