Har kuttet alle bånd til Rød-Larsen

Den israelske regjeringen besluttet i dag å kutte alle bånd til FNs spesialutsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen. Regjeringen vurderer å erklære Rød-Larsen for uønsket i Israel. Utenriksminsiter Shimon Peres sier at han gikk imot regjeringens beslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under det ukentlige regjeringsmøtet diskuterte regjeringen om de skulle erklære FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, for uønsket i Israel, melder BBC. Regjeringen bestemte seg for å kutte alle bånd til Rød-Larsen etter hans uttalelser om hva han så i flyktningeleiren i Jenin.

Terje Rød-Larsen kritiserte den israelske regjeringen for å ikke ha sluppet hjelpemannskaper inn i flyktningeleiren mens kampene pågikk. Ingen slapp inn for å hjelpe de sårede eller å hente ut de døde palestinerne. Da Rød-Larsen slapp inn i Jenin uttalte han at det han så var «horrifying beyond belief». Det er trolig dette utsagnet som har falt den israelske regjeringen tungt for brystet.

Israels president, Moshe Katsav, kritiserte også Rød-Larsen i dag, og sier han forstår at israelerne er sinte, melder den israelske avisa Ha'aretz.

Peres har tro på Rød-Larsen

Bare den israelske utenriksministeren, Shimon Peres, sier han gikk imot den israelske regjeringens beslutning om å kutte alle bånd til Rød-Larsen.

Peres sa til israelsk radio i dag at han gikk imot å erklære Rød-Larsen uønsket i Israel, og sa at han kjenner Rød-Larsen og hans arbeid gjennom mer enn ti år, og at han er en venn av Israel.

Peres sier han mener Rød-Larsen vet at han gjorde en tabbe da han uttalte seg om flyktningeleiren i Jenin, men tror at Rød-Larsen ikke kommer til å gjøre en slik tabbe igjen.

Handelsminister Dalia Itzik sier at Larsen har diskvalifisert seg fra å fortsette som en troverdig megler mellom israelerne og palestinerne.

Forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer sier at Rød-Larsen har gjort seg skyldig i provokasjoner.

Transportminister Ephraim Sneh anklager Rød-Larsen for anti-israelske holdninger. Justisminister Elyakim Rubinstein sier at Rød-Larsen kan bli erklært persona non grata.

Israel sa i går at de vil samarbeide med FN for å finne ut hva som skjedde i flyktningeleiren Jenin. Forsvarsminister Binyamin Ben Elizer sier at Israel ikke har noe å skjule.

Men i går ettermiddag meldte den israelske avisa Ha'aretz at Israel hadde varslet USA om at de ikke ønsket tre navngitte FN-tjenestemenn i FN-delegasjonen som skal forsøke å finne ut hva som skjedde. De tre er i tillegg til Rød-Larsen, danske Peter Hanssen, som er leder for FNs hjelpearbeid blant palestinske flyktninger, og FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson.

Forsvarsminister Ben Elizer sier at de som blir valgt ut fra FN bør bli valgt på grunn av sine tekniske kunnskaper, og ikke deres politiske vridning.

Hæren ute av Ramallah

Den israelske hæren sier i ettermiddag at de har fullført tilbaketrekkingen fra Nablus, og at de har trukket seg ut av størstedelen av byen Ramallah på Vestbredden. Israels statsminister Ariel Sharon gratulerte i dag alle som har deltatt i operasjonen.

CNN melder at folk har begynt å komme ut på gatene igjen, og at flere butikker allerede er åpnet.

Trekker seg ikke helt ut

Men israelske styrker har ingen bråhast med å trekke alle sine styrker ut fra de selvstyrte palestinske områdene på Vestbredden

og i Gaza. Den israelske hæren vil fremdeles omringe palestinske byer og landsbyer, og sier selv at de fremdeles vil holde sine styrker rundt den palestinske presidentens, Yasser Arafats, hovedkvarter i Ramallah. Les hele artikkelen i Ha'aretz her.

Les hele artikkelen på BBC her.

Les hele artikkelen på CNN her.

RAMALLAH: </B>Bildet fra Ramallah i dag viser gutten i den sønderskutte bygningen.
FØDSELSKIRKEN:</B> Israelske soldater omringer fødselskirken i Betlehem. Bildet er fra i dag og etter tre uker holder fremdeles 200 bevæpnede menn stand inne i kirken.
VIL FJERNE RØD-LARSEN: Statsminister Ariel Sharon.
<B>JENIN SENTRUM: </B> Bildet fra sentrum av flyktningeleiren i Jenin viser hvor omfattende ødeleggelsene er.