Har laget gjennomsiktige mus for forskning

Forskere kan blant annet følge spredningen av kreft i gjennomsiktige mus.

GJENNOMSIKTLIG MUS: Forskere har konstruert en gjennomsiktig mus for å kunne forske på detaljer i musens indre, skriver tidsskriftet Cell.Foto:  AP Photo/Cell
GJENNOMSIKTLIG MUS: Forskere har konstruert en gjennomsiktig mus for å kunne forske på detaljer i musens indre, skriver tidsskriftet Cell.Foto: AP Photo/CellVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har utviklet gjennomsiktige mus. Dette er mus som brukes til forskningsformål, og vel og merke ikke mus som kan dukke opp og pile mellom beina dine på kjøkkengulvet hjemme.

Konstruert De gjennomsiktige gnagerne er ikke i live. De er konstruert for å hjelpe forskerne til undersøke små detaljer i gnagernes anatomi, skriver nbc news.

Før de er blitt behandlet med kjemikalier, er dyrene blitt avlivet og huden fjernet. Forskere har gjort de indre organene gjennomsiktige, men ikke beinstrukturen. Resultatene ser ut som en gnager-formet blokk av gelatin med organer som holdes på plass av bindevevet.

Mus regnes som bærebjelkene i biomedisinsk forskning fordi mye av deres grunnleggende biologi er lik vår, og de kan endres på måter som simulerer menneskelige sykdommer.
Første gang Senior forfatter Vivian Gradinaru ved California Institute of Technology skriver at dette skal være første gang en hel mus blir gjort gjennomsiktig. Tidligere har vev blitt laget gjennomsiktig, og i fjor ble musehjerner gjort gjennomsiktige.

Med gjennomsiktige dyr kan forskerne avdekke langt flere detaljer enn hva de kan gjøre med røntgen eller MR-undersøkelser.

Eksperter sier til tidsskriftet Cell at den nye metoden én dag kan bidra til å analysere biopsiprøver fra mennesker. En biopsi er en vevsprøve som kan stamme fra alle typer vev i kroppen. Vivian Gradinaru sier at det vil være nyttig for prosjekter som går ut på å kartlegge detaljene i nervesystemet eller spredning av kreft i forsøksdyr.