SMITTSOMT: Skandinaviske kvinner er på herpestoppen. Nå har norske forskere funnet en trygg kur.  Illustrasjonsfoto: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
SMITTSOMT: Skandinaviske kvinner er på herpestoppen. Nå har norske forskere funnet en trygg kur. Illustrasjonsfoto: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

Har laget vaginagéle mot kjønnssykdommer

Norske forskere har funnet trygg og effektiv løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Unge, skandinaviske kvinner ligger på Europatoppen når det gjelder herpesinfeksjon. Har man først blitt smittet, kan man ikke bli kvitt sykdommen. Det gjør forskere ved Universitetet i Tromsø noe med, skriver Forskning.no.

- Kjønnssykdommer øker i befolkningen, og da er det ille at dagens behandling av vaginale infeksjoner ikke er god nok, sier professor i farmasi ved Det helsevitenskapelige fakultet, Natasa Skalko-Basnet.

70 prosent av kvinner som har hatt vaginale infeksjoner får tilbakefall innen ni måneder. Det er ikke professoren tilfreds med.

- Tabletter har bivirkninger - I dag blir ikke gravide kvinner behandlet optimalt for kjønnssykdommer. De tablettene man tar gjennom munnen har bivirkninger og kan skade fosteret. Generelt sett er medisinering i pilleform ikke så bra siden man da behandler hele kroppen, og ikke infeksjonsstedet lokalt, sier Skalko-Basnet til Forskning.no.

Hun mener også at behandling med vaginal krem heller ikke fungerer godt nok.

Urinering, utflod, menstruasjon og sex gjør at kremen forsvinner fra skjeden, og da har den liten nytte.

Vaginagéle De norske forskerne har utviklet en spesiell gelé som skal smøres direkte i vagina, og som holder seg der i 24 timer. En rekke eksisterende og nye virkestoffer kan tilsettes slik at den kan anvendes mot mange sykdommer og infeksjoner.

- Geléen gir ingen bivirkninger og fjerner kjønnssykdommen en gang for alle. Du får ikke tilbakefall, og geléen er ikke farlig for gravide, sier Skalko-Basnet.