Har laget vaksine mot ebola og marburg

Reduserer dødeligheten, men foreløpig kun testet på dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Kanadiske og amerikanske forskere har lykkes å lage en vaksine som beskytter mot to dødelig virus, ebola og marburg, skriver Reuters.

Testes ut

Vaksinen har foreløpig kun blitt testet på dyr, men forskere håper at den også vil fungere på mennesker.

Dette er første gangen noen har lykkes med å utvikle en effektiv vaksine mot marburg-viruset.

Det vil allikevel ta mellom fem og seks år før alle de nødvendige undersøkelsene er fullført og vaksinen kan bli tatt i bruk for fullt.

Marburg og ebola smitter gjennom infiserte kroppsvæsker, som blod, svette og spytt. Flesteparten av de smittede dør innen få dager av indre blødninger.

Det finnes ingen medisiner i dag, borsett fra smertelindrende, som kan hjelpe mennesker som er smittet.

Høy dødelighet

Foto: AP PHOTO/SCANPIX
Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Ansvarlig for forskningsprosjektet kanadier Steven Jones håper at vaksinen vil redusere dødeligheten fra 100 til 80 prosent.

Sammen med sin kollega Heinz Feldmann, har Jones nylig jobbet med disse sykdommene i Uige, Angola, der 399 mennesker ble smittet i år. Per 26. mai var 335 av dem omkommet.

Siden viruset overføres ved nærkontakt, er nær familie ekstra utsatt.

- Hvis du kan bruke denne vaksinen ute i feltet og vaksinere familiemedlemmene til de smittede, kan du beskytte disse menneskene fra å ofre sine liv for å ta være på sine nærmeste, sier Jones til Reuters.

Bruker apekatter

Arbeidet med vaksinene ble påbegynt allerede for tre år siden ved National Microbiology Laboratory i Winnipeg, Kanada.

Jones og Feldmann lykkes å bytte ut et protein i en dyrevirus med et protein hentet fra ebola og marburg.

Apekatter, som reagerer svært likt som mennesker på viruset, ble brukt i sluttfasen av vaksinetestingen av U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Disease.

28 dager etter å ha blitt injisert med vaksinen, ble apekattene utsatt for disse virusene og overlevde.

- Hvis vi greier å beskytte apekattene ved bruk av denne vaksinen, gir det oss en god del selvtro på at dette vil fungere for mennesker, kommenterer Jones.

Lang levetid

Den nyutviklede vaksinen er en såkalt levende vaksine, som fortsetter å vokse og utvikle seg selv etter at den har blitt injisert.

Dette sørger for en rask respons fra immunsystemet. Foreløpig studier viser at vaksinen er effektiv etter 28 dager, men Jones tror at denne tiden kan forkortes med det halve.

Samtidig gjør den nye vaksinen at mottakeren ikke trenger å vaksineres på nytt oftere enn hvert femte år.

DØDE AV MARBURG: Den italienske legen Maria Bonino arbeidet for Cuamm Medici con L\'Africa, leger for Afrika. På dette arkivfoto hjelper hun en baby på sykehuset i Uige. Bonino ble selv smittet av viruset under sitt opphold i Angola og døde.
ISOLAT: «Ingen adgang»-skilt og gjerder stengte av sykehusområdet der de rammede av marburg-viruset befant seg i Uige, Angola.