Har laget verdens første narkovaksine

Lurer kroppen til å tro at kokain er influensa. Nå venter forsøk på mennesker.

POPULÆRT: Kokain gir vellyst, øker selvtilliten og gir økt energi. Samtidig undertrykkes behov for søvn og mat. Ved store bruker eller gjentatt bruk, kan brukeren oppleve angst, søvnproblemer og hyperaktivitet. Noen blir også voldelige av rusmiddelet. Foto: addictionblog.org
POPULÆRT: Kokain gir vellyst, øker selvtilliten og gir økt energi. Samtidig undertrykkes behov for søvn og mat. Ved store bruker eller gjentatt bruk, kan brukeren oppleve angst, søvnproblemer og hyperaktivitet. Noen blir også voldelige av rusmiddelet. Foto: addictionblog.orgVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kokain gir en intens og kortvarig rus som er sterkt avhengighetsskapende. Kokabladenes virkning har vært kjent i tusenvis av år.

Kokainmisbruk kan føre til voldelig oppførsel, angstanfall, hallusinasjoner og vrangforestillinger. Dette er mest aktuelt ved større inntak eller misbruk over tid. To prosent av norske ungdommer mellom 15 og 20 år har forsøkt rusmiddelet.

Beskytter mot kokain Nå har forskere ved Weill Cornell Medical College  i New York, utviklet en vaksine som blokkerer effekten av kokain hos mus. Vaksinen gjør at stoffet ikke har noen virkning i kroppen, og håpet er at man på sikt kan utvikle en vaksine for narkomane som effektivt forhindrer dem fra tilbakefall til narkotikamisbruk.

Det er første gang noensinne at en slik vaksine er utviklet. Forskningsartikkelen er publisert i Nature.

- Våre dramatiske funn viser at vi kan beskytte mus fra effektene av kokain, og vi tror denne måten å lage en vaksine er svært lovende i kampen mot avhengighet hos mennesker, sier forskningsartikkelens hovedforfatter, Ronald G. Crystal, til universitetets hjemmesider.

Kan bli første «narkovaksine» Crystal og gruppa hans angrep problemet på en helt ny måte i jakten på en vaksine mot det narkotiske stoffet. De «hektet på» et kjemisk stoff som er svært likt kokain til et adenovirus, et svært vanlig influensavirus.

Etter at musene fikk vaksinen, gjenkjente immunforsvaret vanlig kokain som en «inntrenger» i kroppen. Dermed ble kokainet raskt ekspedert ut av kroppen til musene med vaksinen, uten at musene oppnådde noen ruseffekt. Kroppen tror altså at kokain er «influensa» etter vaksinen.

- Selv om det tidligere har vært forsøk på å skape immunitet mot kokain, er dette den første metoden som ikke krever gjentatte og dyre injeksjoner, og som raskt kan overføres til forsøk på mennesker. Det er foreløpig ingen godkjente vaksiner mot noe narkotisk stoff, sier Crystal.

Prøves ut på mennesker De vaksinerte musene i forsøket fikk store mengder kokain over en lengre periode, uten at de fikk den hyperaktive oppførselen til mus som ikke var vaksinert. Den beskyttende effekten til vaksinen ble heller ikke mindre over tid.

Det gjenstår tester på mennesker, men det er ingen grunn til at det skal være noen annen effekt enn hos mus.

- Vi antar det fungerer på samme måte på mennesker. Vaksinen har nok best nytte hos mennesker som forsøker å slutte med et misbruk. Vaksinen kan hjelpe dem, siden immunforsvaret vil sørge for at kokainen aldri når hjernens nytelsessentre. Dermed får de ingen rus, sier Crystal.