Stiller bompengeulitmatum:

- Har lagt fram en endelig skisse

Statsminister Erna Solberg (Høyre) har gitt de andre regjeringspartiene helgen til å ta stilling til den.

NÅ: Pressekonferanse om bompengesaken Vis mer

Etter å ha sittet sammen med de tre andre partilederne i regjeringspartiene i timelange møter, kalte statsminister Erna Solberg i kveld inn til pressekonferanse i representasjonsboligen bak slottet i Oslo.

Hun gjør det så klart at hun har lagt fram en ny bompengeskisse, og stiller følgende ultimatum:

-Samtalene kan ikke fortsette i det uendelige. Det er vi egentlig enige om. De andre partiene har fått helgen til å ta stilling til den, sier hun.

På spørsmål om hva som vil skje dersom et eller flere partier sier nei til skissen, sa statsministeren at hun ble «bedt om å skjære igjennom». Så kom hun med en innrømmelse:

- Det kan ha konsekvenser for regjeringsprosjektet.

- Nullvekstmålet i bunn

- Når vi ikke klarte i felleskap å finne en løsning er min oppfordring å ta dette i bunn. Ingen har fått et perfekt system for dem, men alle har fått noe. De har bedt meg løse dette. Da forventer jeg at de ser på det. Det er kanskje ikke så store forskjeller, men det gjelder å finne balansepunktet.

I Solbergs endelige skisse, vil regjeringen tilby å øke det statlige bidraget til bypakkene fra dagens 50 prosent til 66 prosent. Om de takker ja, vil halvparten av det økte tilskuddet øremerkes bedre kollektivtilbud i byene, og den andre halvparten til å senke bompengene.

- Nullvekstmålet i byene ligger i bunn for skissen. En forutsetning for økte midler er at målet nås, sier statsminister Erna Solberg.

Dette har vært viktig for Venstre, men Frp har vært opptatt av å få ned bompengene.

Hun sier videre at skissen vil koste cirka 2 milliarder i årlige kostnader.

- Lufte ut

Statsministeren har flere ganger gått ut mot medienes bruk av anonyme kilder og uttrykt frustrasjon over de mange lekkasjene og anklagene som har satt situasjonen på spissen de siste ukene. Hun medgir at det kan ta litt tid å gjenreise tillit til hverandre.

- Det kan godt tenkes at det er behov for å lufte litt ut etterpå. Dette har vært en krevende sak i alle partier. Det har vært høye skuldre, sier Solberg i kveld.

Hun beskriver de siste ukene som noen av de vanskeligste i hennes tid som statsminister.

Basert på samtalene

De andre partilederne forlot statsministerens kontor rett før klokka 19.30 i kveld i sorte biler.

Ifølge Solberg er skissen basert på samtalene med de andre partiene, som tok utgangspunkt i en uferdig skisse som hun la fram 18. august.

Dagbladet får opplyst at KrF kaller inn landsstyret til telefonsamtale allerede klokka 21 i kveld. Ifølge NTB vil KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad anbefale skissen for sitt parti.

Siv Jensen vil også stille seg bak, sier hennes rådgiver i en melding.

Statsminister Erna Solberg ryddet kalenderen og avlyste alle planlagte arrangementer for å forsøke å få til en løsning på bompengekonflikten i dag.

Den bitre bomkonflikten har ridd regjeringen som en mare i hele sommer. Søndag gikk Siv Jensen ut og fortalte at Frps landsstyre hadde sluttet seg til en bompengeskisse som statsministeren hadde bedt dem om å forankre.

Samtidig gjorde Siv Jensen det klart på en pressekonferanse, at de ikke hadde noe mer å gå på. Samtidig ble det kjent at Venstre ikke hadde godkjent skissen. Onsdag forkastet Venstres stortingsgruppe den igjen. De kom i stedet tilbake til de andre partiene med.