Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har landet i Paris

Men Arafats etterfølgere kan bli stoppet av Suha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag morges kom meldingen om at flere personer i den palestinske toppledelsen ville til Paris for å besøke Yassir Arafat, men at de hadde utsatt avreisen. Grunnen var Arafats kone Suha som åpent gikk ut og anklaget dem for å ønske å begrave Arafat mens det fortsatt var liv i ham.

Anklagene ble fremsatt på Al Jazeera etter at Suha selv ringte tv-kanalen fra sengekanten på Arafats sykerom og kom med sitt overraskende budskap:

- Jeg sier dere at de prøver å begrave Abu Ammar levende, sa hun. Abu Ammar er Arafats krigsnavn.

Nektes adgang

Uttalelsene om å ta livet av Arafat skal ha sjokkert og opprørt det palestinske lederskapet, som avlyste Paris-reisen øyeblikkelig.

I ettermiddag reiste likevel utsendingene til Paris. Gruppen består av Ahmed Qureia, Mahmoud Abbas, utenriksminister Nabil Shaath og parlamentsleder Rauhi Fattou.

I kveld landet de på flyplassen Le Bourget nordøst for Paris med privatjet.

Målet er utvilsomt Arafats sykerom på Percy Military Training Hospital i Clamart sørvest i den franske hovedstaden. Abbas vil også møte Jaques Chirac og andre topp-politikere i løpet av oppholdet.

Det er ventet at Abbas vil be Chirac beordre sykehuset til å komme med en full rapport om presidentens tilstnad. I morgen dukker den palestinske delegasjonen opp på sykehuset.

Må begrense besøk

Men allerede i kveld kommer de første tegnene på at delegasjonen ikke er velkommen. Sykehuset har gjort det klart at det er begrenset adgang til å besøke Arafat. I kveld sa pressetalsmannen at Arafats tilstand er stabil og at han er på intensivavdelingen.

- Han forblir der og tilstanden er stabil. Den medisinske situasjonen tvinger oss til å begrense antall besøkende, sa Gen. Christian Estripeau utenfor sykehuset.

Dermed kan Suha Arafat nok en gang benytte sin rett til å hindre at det kommer ut informasjon om Arafats egentlige tilstand.

Styrer informasjonen

Blant lederne beskyldningene ble rettet mot, var Ahmed Qureia og Mahmoud Abbas, som høyest sannsynlig kommer til å dele rollen som ledere for det palestinske folket etter at Arafat dør.

Suha hadde ikke sett ektemannen ansikt til ansikt på tre år da hun ankom Ramallah for halvannet uke siden for å besøke den svært syke Arafat. Det skal ha vært Suha som presset gjennom at han skulle behandles i Paris, der Suha bor med deres felles datter. På sykehuset har hun kontrollert hvem som har fått komme inn til ham, og alle pressemeldingene som har blitt lest opp utenfor sykehuset, er utformet sammen med henne. Slik har hun full kontroll på informasjonsflyten rundt ektemannen.

- Han er okay, og han skal hjem, insisterte hun i dag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Blant palestinerne hadde hun ingen høy stjerne fra før. Populariteten stiger ikke etter nattas uttalelser. Salah Taamri, som har vært Arafats medarbeider i mange år, kommenterte:

- Vi er Yassir Arafats familie. Vi kjente Yassir Arafat før fru Suha Arafat ble født. Vi bryr oss om ham, og ingen har rett til å nekte det palestinske folket sannheten.

FREMME I PARIS:</B> Mahmoud Abbas og resten av de palestinske utsendingene ønsker å finne ut hvordan Arafats tilstand egentlig er. Suha Arafats håndtering av situasjonen kan være kritisk for palestinerne, som prøver å finne en fredelig løsning for tida etter Arafats død.
ET ANNERLEDES EKTEPAR:</B> Suha og Yassir Arafat hadde ikke sett hverandre på flere år da Arafat brått ble svært dårlig for halvannen uke siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media