Har lenge fryktet nye atombombe-tester i Nord-Korea. Her er beviset

Har gravd tunnel.

ANLEGG: Nord-Korea har allerde gjennomført tre atomprøvesprengninger, men nå tyder alt på at landet forbereder seg på å gjennomføre en fjerde. Det viser satelittbilder som har blitt analysert av en ekspertgruppe ved Johns Hopkins universitetet i USA. Foto: Centre National d?Études Spatiales/38 North/Johns Hopkins School of Advanced International Studies via AP/NTB Scanpix
ANLEGG: Nord-Korea har allerde gjennomført tre atomprøvesprengninger, men nå tyder alt på at landet forbereder seg på å gjennomføre en fjerde. Det viser satelittbilder som har blitt analysert av en ekspertgruppe ved Johns Hopkins universitetet i USA. Foto: Centre National d?Études Spatiales/38 North/Johns Hopkins School of Advanced International Studies via AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har allerde gjennomført tre atomprøvesprengninger, men nå tyder alt på at landet forbereder seg på å gjennomføre en fjerde. Det viser satelittbilder som har blitt analysert av en ekspertgruppe ved Johns Hopkins universitetet i USA.

Utfra bildene kan det se ut som om det har blitt konstruert en ny test-tunnel ved Punggye-ri-anlegget der regimet har gjort sine tre tidligere tester.

- Det er ingen indikasjoner på at en test er rett rundt hjørnet, men den nye tunnelen gjør at Nord-Korea har muligheten til å gjøre flere detoneringer i de kommende årene om de ønsker det, sier ekspertgruppa ifølge britiske The Telegraph.

- Økt aktivitet Satelittbildene, som også tidligere har blitt omtalt av Dagbladet, ble tatt i oktober og november, men instituttet som har analysert bildene tror arbeidet med den nye tunnelen begynte så tidlig som i april.

Dette bekrefter de sørkoreanske teoriene som ble lansert for en måned siden. Den gang varslet en anonym sørkoreans tjenestemann avisa Yonhap om nettopp dette scenariet.

Det er økt aktivitet med personell og biler ved deres område for atomprøvesprengning. Det virker som om Nord-Korea er i gang med å grave en ny tunnel,

Punggye-ri ligger nordøst i landet, og det er her Nord-Korea har gjort sine tre tidligere atomprøvesprengninger - i 2006, 2009 og 2013.

Avslørende søsmelting I september bekreftet landet at de igjen har startet opp en reaktor som er i stand til å produsere plutonium som kan benyttes i atomvåpen. Ifølge Telegraph skal den være i stand til å produsere seks kilo plutonium årlig, noe som er nok til en bombe.

Allerede i august viste satelittbilder det landet senere gikk offisielt ut og bekreftet. Dette ble delvis avslørt ved hjelp av analyse av snøsmelting på takene rundt reaktorene og turbinene med Yongbyon.

Analytikerne mente da at reaktoren kan ha vært operativ i flere måneder - og kanskje opptil et halvt år.

- Vår vurdering er at Nord-Korea har fulgt opp sin tidligere kunngjøring ved å utvide anrikningsanlegget i Yongbyon, og ved å restarte reaktoren som tidligere ble benyttet til produksjon av plutonium, het det i en trusselvurdering som tidligere i år ble oversendt til etterretningskomiteen i det amerikanske senatet.

Yongbyon-reaktoren ble stengt i 2007, som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte, men er altså igjen i drift.

Sterke reaksjoner Verdens ledere raste etter at landet gjennomførte deres siste atomprøvesprengning i 2013.

- Prøvesprengningen ble utført på en «sikker og perfekt» måte. Det ble brukt en forminsket atombombe med forsterket kraft, opplyste regimet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

USAs president Barack Obama sa den gang i en uttalelse at prøvesprengningen var en «svært provoserende handling», som krevde «rask og kredibel handling» fra verdenssamfunnet.