Har levd i ti år med dødsdom etter flåttbitt

Staten mener Eivind Markhus (45) har den dødelige sykdommen ALS. Selv er han overbevist om at et flåttbitt har lenket ham til rullestolen.

KJEMPER PÅ NYTT: Eivind Markhus er lenket til rullestol etter å ha blitt bitt av flått. Her med datteren Camilla. Nå vil han kjempe på nytt mor staten i retten for å få erstatning. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KJEMPER PÅ NYTT: Eivind Markhus er lenket til rullestol etter å ha blitt bitt av flått. Her med datteren Camilla. Nå vil han kjempe på nytt mor staten i retten for å få erstatning. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Sommeren 2007 tapte Eivind Markhus erstatningssaken han hadde anlagt mot staten ved Pasientskadenemnda i Oslo tingrett.

Retten gikk ikke med på at en feilbehandlet nevroborreliose etter flåttbitt har lenket ham til rullestolen. Nå er 45-åringen klar for omkamp i Borgarting lagmannsrett, i ankesaken som er berammet i slutten av juni 2011.

- Nå må helse-Norge akseptere at jeg har borrelia og ikke ALS, sier Markhus på den måten han kan best, via e-post.

Tidligere fotballspiller I løpet av noen få år gikk 45-åringen fra å være en veltrent idrettsmann, som spilte 13 førstedivisjonskamper for Strømsgodset i 1987, til å bli fullstendig lammet og helt avhengig av rullestolen.

Norske leger har gitt ham diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en nervesykdom med dødelig utgang. Utenlandske eksperter mener han har en aktiv borreliainfeksjon i kroppen som etterlikner ALS.

Eivind Markhus mener han ville hatt en annen helsesituasjon i dag dersom norske leger på et tidligere tidspunkt hadde satt ham på høydosebehandling med antibiotika over lang tid.

Nektes erstatning Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda sier de opprettholder sin argumentasjon fra tingrettsbehandlingen der nemnda hevdet at det er «lite sannsynlig at pasientens ALS-sykdom er forårsaket av borreliose». Skulle sykdommen likevel være utløst av flåttbakterien, mener Pasientskadenemnda at sykehuset uansett opptrådte korrekt ut fra tilgjengelig viten på den tida.

Eivind Markhus ble gitt tre, fire år igjen å leve i 2001, men har gjort dødsdommen til skamme. Han lever i dag på tiende året med sin ALS-diagnose, uten behov for pustehjelp, noe som er svært uvanlig. Markhus er sikker på at antibiotikabehandlingen han fikk mot nevroborreliose i USA i 2003 bremset sykdommen og reddet livet hans.

Han er optimist foran ankesaken, og viser til en artikkel i Tidskrift for Den norske legeforening i mai 2008 hvor det fastslås at borrelia i sjeldne tilfeller kan gi et «sykdomsbilde som likner amyotrofisk lateralsklerose».

- Når sakkyndige fra motparten nå innrømmer at borrelia kan etterligne ALS, og til og med har skrevet en fagartikkel om det, blir jeg oppgitt. Dette trodde ikke nevnte sakkyndige forrige gang da jeg hevdet dette, sier Markhus.

Fra år 2000 og fram til i dag har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottatt 28 saker vedrørende forsinket eller feil behandling av borrelia/borreliose. Det er bare gitt medhold i to tilfeller, mens 26 saker er avslått.

KOMMUNISERER VIA PC: Sykdommen har svekket taleevnen og Eivind Markhus kommuniserer best gjennom e-post. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KOMMUNISERER VIA PC: Sykdommen har svekket taleevnen og Eivind Markhus kommuniserer best gjennom e-post. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer