Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida-saken

Har levert stevningen - saksøker UNE på nytt

Støttegruppa gir seg ikke.

FÅR IKKE KOMME: Farida (bildet) og familien får ikke lov til å komme til Norge. Støttegruppa, på vegne av familien, saksøker UNE på nytt. Foto: Privat.
FÅR IKKE KOMME: Farida (bildet) og familien får ikke lov til å komme til Norge. Støttegruppa, på vegne av familien, saksøker UNE på nytt. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsnemnda kom i starten av mai med nok en avgjørelse i Farida-saken. Der kom det fram at Farida og familien ikke får komme tilbake til Norge.

Nå har støttegruppa til Farida, i samråd med familien, representert ved Humlen advokatkontor, besluttet å stevne UNE på nytt.

I stevningen kommer det blant annet fram at de mener vedtaket om at Farida og familien ikke får komme til Norge, er ugyldig.

- Ugyldig vedtak

Det er over tre år siden Farida og familien hennes ble hentet hjemme på Dokka. UNE mente at mor hadde gitt feil informasjon da hun kom til Norge, som førte til at familien ble sendt til Kabul i Afghanistan etter nesten fire år i Norge. Der har familien levd i frykt, mens støttegruppa til Farida har kjempet for familien i det norske rettssystemet.

Støttegruppa mener vedtaket er ugyldig «som følge av feil rettsanvendelse, feil bevisvurdering og faktum, samt saksbehandlingsfeil. Feilene medfører ugyldighet fordi de både enkeltvis og samlet har hatt betydning for vedtakets innhold, jf. forvaltningsloven (fvl.) § 41», heter det i stevningen.

I tillegg til å stevne staten, begjærer de også midlertidig forføyning. Det innebærer at de ønsker at Farida og familien skal få oppholde seg i Norge i påvente av en ny dom i saken. De mener at myndighetene må hente Farida hjem til skolestart i august.

UTVIST: Farida (9) ble utvist fra Norge. Skolekameratene på Dokka savner henne, og jobber med å få utvisningsvedtaket omgjort. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Lang prosess

Siden Farida, moren og faren ble hentet av politiet og sendt tilbake til hjemlandet, har saken deres vært gjennom en lang rettsprosess.

I november 2015 kom saken opp for Oslo tingrett. UNEs vedtak om at familien skulle bli sendt til Afghanistan ble kjent ugyldig, men staten anket. I juni 2017 kom ankesaken opp for Borgarting lagmannsrett. Anken ble forkastet, og staten anket deretter til Høyesterett. Også i Høyesterett tapte staten, men i starten av mai ble det kjent at UNE mener trygghetssituasjonen i Afghanistan er vesentlig forbedret.

- Saken har vært oppe i tre rettsinstanser, hvor det har blitt kjent at UNEs vedtak er ugyldig. De nekter å rette seg etter det. Det er en hån mot rettssystemet det UNE praktiserer, sier Britt Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa, til Dagbladet.

Rotmo forteller at familien er oppgitt over situasjonen, og at de er nødt til å gå en ny runde i rettssystemet.

- De er slitne og demoraliserte. Det er vanskelig å hente overskudd for å gjøre dette en gang til, sier hun, og forteller at familien melder om bombing, uro og skyting i nærheten av der de bor svært ofte.

Rotmo sier at «det var knusende» å høre at UNE fortsatt står ved vedtaket sitt om at de skal være i Afghanistan.

- Metoden, ikke resultatet

Høyesteretts avgjørelse innebar, ifølge advokat Vera Vikki, at vedtaket om å frata oppholdstillatelsen til Farida og moren i Norge var feil.

UNE på sin side begrunner avgjørelsen sin slik:

- Det sto ingenting i dommen fra Høyesterett om at familien nå skulle få komme til Norge. Høyesterett kom til at UNE-vedtaket hadde noen mangler, men det gikk på metoden, ikke på resultatet. Nå har vi behandlet saken på nytt og rettet opp disse manglene, sa nemndleder Johan Berg i UNE til Dagbladet i mai.

Dagbladet har presentert støttegruppas kritikk overfor UNE. De svarer følgende på kritikken:

- Ingen av rettsinstansene har tatt stilling til om familien skulle få oppholdstillatelse i Norge. Det er UNE sin jobb. UNE har rettet opp det som Høyesterett mente var galt. Vi har forståelse for at et nytt avslag vekker følelser hos folk. Likevel mener UNE at familien er behandlet på samme måte som andre familier fra Afghanistan, sier Katinka Kaupang, fungerende seksjonssjef i UNE, til Dagbladet i en e-post.

Kaupang skriver videre at UNE registrerer medieomtalen av stevningen, men at de foreløpig ikke har mottatt informasjon fra tingretten om stevningen.

- Når vi mottar stevningen, vil den bli håndtert på vanlig måte, skriver Kapuang.

I en kronikk, først publisert i Oppland Arbeiderblad forrige uke, skriver direktør i UNE, Ingunn-Sofie Aursnes, at høyesteretts dom har fått avklart to viktige spørsmål som UNE vil innrette sine vedtak etter.

- Det ene er at dersom det er endringer i sikkerhetssituasjonen i hjemlandet, som begrunner tilbakekall av oppholdstillatelse, skal det vurderes om endringen er varig og stabil, skriver hun og fortsetter:

- Den andre avklaringen er at det ikke er krav om vurdering av forholdsmessighet i saker som Farida-saken. Heller ikke dommen i Høyesterett sier noe om hvorvidt familien har rett til eller bør få komme tilbake til Norge, den dreier seg bare om hva UNE burde ha vurdert.

UNE har erkjent at det var feil av dem å ikke vurdere om endringen i sikkerhetssituasjonen var varig og stabil.

- Feil tolkning

Familiens advokat, Vera Vikki, sier til Dagbladet at de mener vedtaket til UNE er feil på en rekke punkter.

- Noe av det vi mener er mest alvorlig, er at de ikke forholder seg til en rettskraftig avgjørelse i domstolene. De har tolket høyesterettsdom på en feil måte og forholder seg ikke til lagmannsrettens avgjørelse om de faktiske forholdene om at det var ulovlig å sende ut Farida og familien. De ser ikke de to dommene i sammenheng, sier Vikki og fortsetter:

- Lagmannsretten tok stilling til at det var feil at Farida og familien ble sendt ut. Det har høyesterett sluttet seg til. Det var jussen som ble anket til Høyesterett, ikke vedtaket om at de skulle bli sendt ut eller ei.