For rundt 500 år siden gjorde vitenskapsmannen Leonardo da Vinci en observasjon som eksperter siden har prøvd å forklare, men til ingen nytte.
Først nå ser det ut til at to forskere endelig har klart å knekke nøtta.
Det som trolig har fått mange forskere til å ligge våken om nettene handler om luftbobler. da Vinci observerte at disse beveget seg ulikt i vann – noen stiger rett opp, andre går i sikksakk eller som en spiral oppover, og da Vinci noterte ned det han observerte.
Nå har to forskere fra Universitetet i Sevilla og Universitetet i Bristol funnet svaret på gåta. Det ble publisert i en studie tidligere denne uka, og de fant ut at luftbobler blir ustabile når de når en radius på 0,926 mm.
Dette skyldes at trykket fra vannet som omgir boblene, lager små, subtile endringer i formen til luftboboblene, som igjen forårsaker gyngebevegelsen.

- Det er dokumentert siden renessansen at en luftboble som stiger oppover i vann vil avvike fra sin rette, jevne vei, og bevege seg i sikksakk eller i en spiral når bobla når en viss størrelse, står det i studiet.
Men tidligere har ikke forskere funnet en forklaring på fenomenet.
- Ved hjelp av en numerisk analyse, fant vi for første gang en sammenheng mellom kvantitativ beskrivelse og målinger med høy presisjon.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!