Leonardo da Vinci

Har løst 500 år gammel gåte

Forskere har trolig funnet forklaringen på en svært gammel gåte.

NOTERTE: For 500 år siden noterte Leonardo da Vinci ned hvordan luftbobler beveger seg i vann. Foto: Granger / REX / NTB
NOTERTE: For 500 år siden noterte Leonardo da Vinci ned hvordan luftbobler beveger seg i vann. Foto: Granger / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For rundt 500 år siden gjorde vitenskapsmannen Leonardo da Vinci en observasjon som eksperter siden har prøvd å forklare, men til ingen nytte.

Først nå ser det ut til at to forskere endelig har klart å knekke nøtta.

Det som trolig har fått mange forskere til å ligge våken om nettene handler om luftbobler. da Vinci observerte at disse beveget seg ulikt i vann – noen stiger rett opp, andre går i sikksakk eller som en spiral oppover, og da Vinci noterte ned det han observerte.

Nå har to forskere fra Universitetet i Sevilla og Universitetet i Bristol funnet svaret på gåta. Det ble publisert i en studie tidligere denne uka, og de fant ut at luftbobler blir ustabile når de når en radius på 0,926 mm.

Dette skyldes at trykket fra vannet som omgir boblene, lager små, subtile endringer i formen til luftboboblene, som igjen forårsaker gyngebevegelsen.

NOTATER: Dette er notatene til vitenskapsmannen.
NOTATER: Dette er notatene til vitenskapsmannen. Vis mer

- Det er dokumentert siden renessansen at en luftboble som stiger oppover i vann vil avvike fra sin rette, jevne vei, og bevege seg i sikksakk eller i en spiral når bobla når en viss størrelse, står det i studiet.

Men tidligere har ikke forskere funnet en forklaring på fenomenet.

- Ved hjelp av en numerisk analyse, fant vi for første gang en sammenheng mellom kvantitativ beskrivelse og målinger med høy presisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer