ENORME: Hvordan klarte de gamle egypterne å flytte de opptil 2,5 tonn tunge steinene som har lagt grunnlaget for de spetakulære pyramidene? Dette spørsmålet har mang en historiker stilt seg. Nå mener nederlandske forskere å ha svaret.

FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
ENORME: Hvordan klarte de gamle egypterne å flytte de opptil 2,5 tonn tunge steinene som har lagt grunnlaget for de spetakulære pyramidene? Dette spørsmålet har mang en historiker stilt seg. Nå mener nederlandske forskere å ha svaret. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

- Har løst den største pyramidegåten

Forskere mener å ha svaret på hvordan de enorme steinene ble fraktet ut i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spørsmålet om hvordan en eldgammel sivilisasjon, uten hjelp av moderne teknologi, klarte å flytte de opptil 2,5 tonn tunge steinene som utgjør Egypts berømte pyramider, har inntil nå ikke blitt endelig besvart.

Men nå lanserer forskere ved universitetet i Amsterdam i Nederland en teori de mener gir det endelige svaret på gåten, skriver Sky News.

Ifølge forskerne bløtla egypterne ørkensanden. Dermed kunne de med større letthet dra de enorme steinene over store avstander med spesiallagde sleder.

- Glir lettere - En slede glir langt lettere i våt sand enn i fast ørkensand, fordi sanden da ikke hoper seg opp foran sleden, sier en av forskerne i en uttalelse, ifølge Sky News.

Forskerne påpeker også at mengden av vann som ble tilført ørkensanden var avgjørende. Både for mye vann og for lite vann ville gi en uønsket effekt, mener de, ifølge gizmodo.com

Byggematerialet i pyramidene er granitt, kalkstein og soltørket murstein, skriver Store Norske Leksikon, og det anslås at 100 000 arbeidere bygde på en pyramide i 20 år.

- Livnærte seg på kjøtt Arbeiderne som bygget de berømte Giza-pyramidene i Egypt livnærte seg på kjøtt fra en enorm catering-operasjon, som arkeologer nylig har funnet restene av.

Restene etter det som en gang var en stasjon for matlevering har nylig blitt oppdaget noen hundre meter fra den berømte Sfinx-statuen, i et område kalt «The Lost City of The Pyramid Builders».  

Så langt har forskerne oppdaget en nærliggende gravplass med rester av både menneske- og dyreskjeletter.

Ut ifra funnene av beinrester, ernæringsdata og andre oppdagelser rundt om i landsbyen, har arkeologene kommet frem til at det daglige behovet for kjøtt var på rundt 1814 kilo.

Tapte pyramider I 2008 var det registrert 138 pyramider i Egypt. I mai 2011 ble det rapportert at satellittbilder hadde avslørt eksistensen av ytterligere 17 pyramider, som er gått tapt.

De tapte pyramidene ble oppdaget sammen med mer enn 1000 graver og 3000 gamle bosetninger. 

De mest kjente pyramidene er Pyramidekomplekset ved Giza, utenfor Kairo. Kheopspyramiden er den største av pyramidene, og er den eneste av verdens syv underverker som fortsatt eksisterer.