Har løst gravmysteriet på Svalbard

Arkeologer fant flere hundre år gammel russisk elfenbensjeger langs Bjørnøyas strender.

HODESKALLE:  Hodeskallen på bildet tilhørte trolig en ung, russisk mann. Det kan også dreie seg om en kvinne, men et overveldende flertall av fangstfolkende i området var kvinner, skriver arkeologene på Norark.no. Foto: Dag Nævestad/ Sysselmannen i Svalbard.
HODESKALLE: Hodeskallen på bildet tilhørte trolig en ung, russisk mann. Det kan også dreie seg om en kvinne, men et overveldende flertall av fangstfolkende i området var kvinner, skriver arkeologene på Norark.no. Foto: Dag Nævestad/ Sysselmannen i Svalbard. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2012 ble en menneskelevning funnet langs Bjørnøyas strender.

3 år etter har Sysselmannen i Svalbard utført sin første arkeologiske utgravning i området, skriver Svalbardposten.

Det mest oppsiktsvekkende er et relativt inntakt skjelett tilhørende en av den lille øyas første fastboende - trolig en kraftig, ung jeger på rundt 166 centimeter.

En av øyas første overvintrere - Det dreier seg trolig om en russisk pomor fra enten 1700-tallet eller tidlig 1800-tall. Leiren han befant seg på bestod trolig av flere jegere og fungerte som en russisk fangststasjon for jakt på hvalross. Målet var dyrets verdifulle huggtenner, sier Snorre Haukalid, arkeolog ved Sysselmannen.

Lederen for utgravningen forteller at prosjektet ble ferdigstilt den 22. juli, og at de har funnet restene fra det de regner med er to perioder med russisk aktivitet på den sørligste av Svalbards øyer.

Dette i en periode der det ikke skal ha bodd noen andre fastboende på Bjørnøya, og der også resten av Svalbard hadde få som overvintret.

Hadde med seg hellig smykke Ifølge Haukalid utraderte trolig fangststasjonen hvalrossbestanden i området i løpet av 1700-tallet, noe som gjorde at de forlot området i en periode på mellom 60 og 70 år.

MULIG RUSSISK GRAV:  En viktig årsak til at arkeologene tror at funnet på Bjørnøya er en russer, er at russerne, i motsetning til nederlendere og engelskmenn, ikke alltid puttet sine døde i kister. Her sammen med Dag Nævestad. Foto: Arild S. Vivås/Sysselmannen i Svalbard
MULIG RUSSISK GRAV: En viktig årsak til at arkeologene tror at funnet på Bjørnøya er en russer, er at russerne, i motsetning til nederlendere og engelskmenn, ikke alltid puttet sine døde i kister. Her sammen med Dag Nævestad. Foto: Arild S. Vivås/Sysselmannen i Svalbard Vis mer

Deretter kom en ny gruppe tilbake igjen til Bjørnøya i en periode som trolig var skrinnere enn den første, i og med at det er funnet en rekke fuglebein i den nyeste delen av funnstedet.

Det siste kan tyde på at det var mindre hvalrosskjøtt å få tak i da de russiske jegerne kom tilbake til øya.

Den dag i dag finnes det ingen bestand av hvalross på Bjørnøya, noe pomorenes jakt kan ha medvirket til.

- Det er grunn til å tro at de ble sendt ut på oppdrag fra et russisk kloster fra kystområdene rundt Kvitsjøen, da jegeren vi fant hadde et lite smykke med et jomfru Maria-symbol av en type som ble smidd i området, sier Haukalid og legger til at jegerens sterke tenner tyder på at arkeologene trolig har funnet et ungt menneske.

Minner havner på havet Erosjon er et stort problem for å bevare de historiske minnene på Svalbard. For å forhindre at uvurderlige levninger havner på sjøen setter Sysselmannen jevnlig i gang utgravninger.

Dette var også foranledningen for dette funnet, ifølge Hakalid.

PROSJEKTLEDER:  Arkeolog ved Sysselmannen, Snorre Haukalid, ledet i sommer Bjørnøyas første arkeologiske utgravning. Foto: Sysselmannen i Svalbard
PROSJEKTLEDER: Arkeolog ved Sysselmannen, Snorre Haukalid, ledet i sommer Bjørnøyas første arkeologiske utgravning. Foto: Sysselmannen i Svalbard Vis mer

Arkeologen forteller at skjelettet skal til osteologisk analyse. Dette vil igjen kunne datere mannen, og gi informasjon om helse, sykdommer og dødsårsak.

- Vi kommer også til å ta en DNA-analyse, sier Snorre Haukalid om det historiske funnet.

Om pomorene:

Pomor betyr «ved havet» er en russisk betegnelse på en sjøfarer på havet i nord.

De bodde i stor grad rundt Kvitsjøen og hadde Arkhangelsk som viktigste handelssentrum.

I perioden mellom starten på 1700-tallet og den russiske revolusjonen i 1917 handlet pomorene i stort omfang med områder i Nord-Norge.

På 1800-tallet, da denne russehandelen hadde sitt største omfang, kom det årlig over 300 pomorskuter til de nordligste regionene i Norge.

Pomorene er også noen av de første som bosatte seg på Svalbard.

Det har i en lengre periode vært diskusjoner om å annerkjenne pomorene som et eget urfolk.

I 2002 skal 6,571 personer ha identifisert seg som en pomor, ifølge det russiske statistikkbyrået Rosstat.

Kilder: SNL/Rosstat


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer