FRYKTER FLERE DØDE I VINTERTELLING:  Nærmere 50 moskuser ble funent døde av lungebetennelse på Dovrefjell i fjor sommer. Veterinærinstituttet frykter at vinterens telling vil avdekke en enda større massedød. Denne moskusen velter seg i lyngen på Dovrefjell i oktober i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
FRYKTER FLERE DØDE I VINTERTELLING: Nærmere 50 moskuser ble funent døde av lungebetennelse på Dovrefjell i fjor sommer. Veterinærinstituttet frykter at vinterens telling vil avdekke en enda større massedød. Denne moskusen velter seg i lyngen på Dovrefjell i oktober i fjor. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer

Har løst moskus- gåten på Dovrefjell

Dødssmitten kommer fra sau.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå er årsaken til den mystiske massedøden blant moskus på Dovrefjell sist sommer oppklart.

Ingen hadde noen sikker forklaring på hvorfor mellom 45 og 50 av de gigantiske dyrene ble funnet døde rundt om i terrenget før Veterinærinstuttet har sporet smittekilden.

Veterinærer på befaring konkluderte tidlig med at det var lungebetennelse som tok knekken på dyrene, og nå viser analysresultatene at det er sau som er smittekilden, medler NRK Hedmark og Oppland.

Saltstein Fjellfolk har observert at moskus bruker de samme saltslikkesteinene som er plassert ut til sau på beite i samme område.

Bakterien mycoplasma ovipneumoniae kan forårsake lungebetennelse hos sau, men det er svært sjelden at sykdommen bryter ut hos de små klauvdyrene selv om de har bakterien i kroppen.

Analyseresultatene påviser samme bakterie i mange av de lungesyke og døde kjempedyrene.

Her er Veterinærinstituttets egen redegjørelse for moskusanalysene.

- Smitten må ha skjedd ved nærkontakt mellom moskus og sau. Det er observasjoner på at moskus jager sau bort fra salsteinen. For å unngå nye utbrudd, må saltslikkesteinene flyttes ut av de mest brukte beiteområdene til moskusen, opplyser fagansvarlig på vilthels ved Veterinærinstituttet i Oslo, Kjell Handeland, til Gudbrandsdølen Dagningen.

Frykter flere døde Moskusfeene, som blir over 200 kilo store og 20 år gamle, ble innført fra Grønland tidlig på 1930-tallet.

 KRAFTPLUGG:  Denne moskusen er fotografert på Dovrefjell i oktober 2012. En voksen moskus veier normalt 200 kilo, men de største kan bli dobbelt så store. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
KRAFTPLUGG: Denne moskusen er fotografert på Dovrefjell i oktober 2012. En voksen moskus veier normalt 200 kilo, men de største kan bli dobbelt så store. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

Dovrefjell-stammen har sjelden vært større enn de om lag 350 dyrene som Statens Naturoppsyn talte i fjor sommer.

Men det har aldri vært en større massedød av moskus av «naturlige» årsaker enn i fjor sommer.

Ifølge Gudbrandsølen Dagningen frykter Kjell Handeland ved Veterinærinstituttet kan det være langt flere enn de om lag 50 døde moskusene fra sist sommer som har bukket under for lungebakterien. Vinterens dyretelling kan gi svar.

 

 RUNDT 300 DYR:  Moskusstammen på Dovrefjell er på rundt 300 dyr. Veterinærinstituttet er spent på om vinterens telling vil avdekke enda flere døde dyr. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
RUNDT 300 DYR: Moskusstammen på Dovrefjell er på rundt 300 dyr. Veterinærinstituttet er spent på om vinterens telling vil avdekke enda flere døde dyr. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer