- Har lyst til å fortsette som Høyre-leder

Han vil gjerne ta rollen som «Tøffe-Jan» igjen. Men først i februar vil Jan Petersen røpe om han fortsetter som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Den avgjørelsen jeg tar vil bygge på hva jeg mener er klokt for partiet, sier Høyre-leder og utenriksminister Jan Petersen til Dagbladet om sin framtid som partileder.

Argumenter som taler for å ta to år til, er at Petersen har lyst til å levere enda flere skattelettelser før han gir seg som Høyre-leder.

Han oppdaget også at han trivdes så godt i valgkampen i høst at han gjerne tar en valgkamp til - om Høyres drømmetema skatt.

Men han hevder altså at hans lyst er helt irrelevant.

I romjulsintervjuet med Dagbladet gjør Petersen det klart at han mener regjeringen, såframt den fortsatt sitter, bør gå til valg i 2005 som et regjeringsalternativ.

Han spår at valgkampen vil bli «et slagsmål om skatt», og tar gjerne rollen som Tøffe-Jan en gang til.

- Taktskifte

- Høyre skal stå der og holde skansen mot venstresiden, som vil presse på for skatteøkninger. Vi har et løfte i Sem-erklæringen, og skattereformen som vil følge etter skattekommisjonen vil gjøre at vi må gå i den retningen. Med de økonomiske problemene vi har hatt i to år kan jeg ikke love at løftene blir innfridd til punkt og prikke, men jeg føler meg helt rolig på at velgerne i stortingsvalgkampen i 2005 vil ha sett at denne regjeringen har stått for et taktskifte og en ny retning, sier Petersen.

Han er klar over at skatteletteløftene bare kan innfris ved hjelp av Frp.

- I høst bestemte Frp seg for å ikke levere resultater til velgerne. Det blir spennende å se om de ved neste budsjett vil stå på sidelinja eller ikke. Hvis de ikke deltar, kan de ikke sutre over skattelettelser som ikke kommer, sier Petersen til Dagbladet.

Luksusproblem

Ettersom statsminister Kjell Magne Bondevik er i tenkeprosess om sin politiske framtid, og Venstre-leder Lars Sponheim heller ikke har bestemt seg for om han skal fortsette som partileder, er det naturlig å spørre Høyre-leder Jan Petersen om også han er inne i den berømte tenkeboksen.

- Jeg er jo en av de få som ikke trenger å gå inn i noen tenkeboks, jeg vet hva jeg mener om EU, humrer Petersen.

- Når det gjelder partiledertenkeboksen, så har jeg fått veldig mange tilbud om å lekke. Men jeg har tenkt å motstå også denne gang, sier Petersen, som er fornøyd med at spekulasjonene om ham går i begge retninger. Hans svar vil komme ved inngangen til februar, men han innrømmer at han har luftet sine innerste tanker om saken med noen få utvalgte.

- Jeg har sortert hovedmomentene. Men ingen beslutning er fattet før den er endelig fattet, og ikke fattet før den er offentliggjort, sier Petersen.

Han har oppnådd målene han satte seg som leder: å få Høyre inn i regjering og å få fram flere kandidater som kan etterfølge ham.

- Det er gode argumenter i alle retninger. Jeg opplever at jeg har en viss handlefrihet. Vi har gode kandidater som også vil være der om to år, og partiet er i en meget god situasjon uansett. Vi har egentlig et luksusproblem, mener Petersen.

Uproblematisk

- Vil ikke regjeringsalternativet kunne miste styrke og troverdighet dersom det blir lederskifter i alle regjeringspartiene?

- I Høyre er vi så samstemte om kursen og regjeringssamarbeidet, at det ikke avhengig av enkeltpersoner. Et lederskifte vil ikke være noe problem, regjeringssamarbeidet er større enn enkeltpersoner. KrF går jo også videre med en av regjeringens nøkkelstatsråder som leder. Så dette er jeg ikke bekymret for, sier Petersen.

Han er enig i at dersom han noen gang skal bli statsminister, må han fortsette som Høyre-leder. Men han påstår at han «ikke har tenkt tanken» etter at samarbeidsregjeringen ble dannet med Bondevik som sjef.

- Men hvis Bondevik skulle trekke seg ut av norsk politikk, og heller ikke lenger være statsministerkandidat, da er det vel åpenbart at Høyre får statsministeren?

- I politikken gjelder det å ikke skape tenkte debatter. Timing er noe av det viktigste. Ingen vet når Bondevik vil gå av, og nå vil jeg ha ro om samarbeidet. En av grunnene til at regjeringssamarbeidet går så bra, er at vi er lojale overfor hverandres spilleregler, sier Petersen.

Hipp som happ

- Bør Bondevik ta renominasjon for å opprettholde troverdigheten i dette alternativet, slik han gjorde da sentrumspartiene gikk til valg sammen i 2001?

- I 2001 hadde Bondevik ingen annen posisjon enn en stortingsplass, og da var det nok en riktig vurdering å gå til gjenvalg. Hvis han nå går inn i valgkampen som statsminister, vil det være hipp som happ om han tar renominasjon eller ikke. Det er mer en sak for Møre og Romsdal KrF enn for regjeringssamarbeidet og ikke avgjørende for dets troverdighet, sier Petersen. Han vil ikke ha noen mening om hva Venstre-leder Lars Sponheim bør gjøre.

- Nei, det skal jeg ikke blande meg inn i, det klarer Sponheim utmerket selv.

LUKSUSPROBLEM: Jan Petersen har i sin ledertid fått Høyre inn i regjering og fått fram en underskog av lederemner. Dermed mener han det er et luksusproblem om han fortsetter eller ikke som leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer